Ξεπερνούν το ποσό των 22,5 δισ. ευρώ τα χρέη προς το δημόσιο, που η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει και τα βάζει στην… άκρη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΑΑΔΕ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 106,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο από το ποσό αυτό, η ίδια η ΑΑΔΕ χαρακτηρίζει ως ανεπίδεκτο είσπραξης το ποσό των 22,64 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι γραμμένα στα βιβλία της Εφορίας ήταν τον Σεπτέμβριο, 106,2 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το 21,3%, η Εφορία θεωρεί ότι δεν πρόκειται να το εισπράξει.
Συνεπώς, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το «Πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο», δηλαδή εκείνο που δυνητικά μπορεί να εισπραχθεί ανέρχεται σε 83,55 δισ. ευρώ.
Εντός του 2020, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαγράφηκαν χρέη ύψους 1,11 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 οι διαγραφές έφτασαν σε 3,42 δισ. ευρώ.
Τα συγκεκριμένα χρέη που «σβήνονται» προέρχονται από εταιρείες που έχουν πτωχεύσει είτε από προβληματικές εταιρείες της δεκαετίας του 1980, από ΔΕΚΟ, αλλά και από φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης και έχουν περάσει από ενδελεχή έλεγχο οι τραπεζικές καταθέσεις και η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.
Τυπικά δεν διαγράφονται, αλλά χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, με μια σειρά αυστηρών διαδικασιών. Δηλαδή μπαίνουν στην άκρη, οι εισπρακτικές υπηρεσίες δεν ασχολούνται με αυτά, εκτός και εάν βρεθεί κάποιο στοιχείο στη συνέχεια, και ασχολούνται με τα χρέη που είναι εισπράξιμα. Οι συγκεκριμένες οφειλές, θα διαγραφούν οριστικά μόλις επέλθει ο χρόνος της παραγραφής τους.
Σημειώνεται ότι για τα χρέη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμα, παρατείνεται για μια επιπλέον δεκαετία η παραγραφή τους ώστε να υπάρχει η ασφάλεια, ότι εάν βρεθεί στην περίοδο αυτή κάποιο περιουσιακό στοιχείο, να κατασχεθεί έναντι του χρέους.
Έλεγχοι περιουσιακών στοιχείων
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως ανεπίδεκτο είσπραξης, απαιτείται η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης διαδικασίας. Ειδικότερα η Εφορία πριν διαγράψει το χρέος οφειλέτη του Δημοσίου, πραγματοποιεί ελέγχους για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων όχι μόνον του ίδιου, αλλά και των μελών της οικογενείας του, άλλων συγγενών και συνυπόχρεων προσώπων, στο Κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού για καταθέσεις, θυρίδες, χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες για μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Με το ενδελεχή αυτόν έλεγχο, διαχωρίζονται τα χρέη από εκείνα που θεωρούνται εισπράξιμα, από τα χρέη τα οποία είναι αδύνατο να εισπραχθούν.
Για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως ανεπίδεκτο είσπραξης, προηγούνται οι ακόλουθες ενέργειες:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.