Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας απαντά σε όλα τα ζητήματα που του θέσαμε. Αναφέρεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, «της μεγαλύτερης επένδυσης στις υποδομές της πόλης, ύψους έως 10 εκ. ευρώ», και σημειώνει ότι η «έντονη κινητικότητα» που παρατηρούμε δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά τους καρπούς μιας προσπάθειας που καταβάλλεται από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων.
Ο κ. Βάμβουκας μίλησε για μια σειρά έργα που προχωρούν στο δήμο αλλά και για πιο άμεσα καθημερινά προβλήματα, όπως την ασέβεια του δημόσιου χώρου ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από το Παλιό Λιμάνι.
Είπε ότι η παράνομη στάθμευση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ καταβάλλονται προσπάθειες με τον νέο Κανονισμό Κοινόχρηστων Χώρων να καταστεί ο δημόσιος χώρος προσβάσιμος και η πόλης μας να αναβαθμιστεί αισθητικά και να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη.
Σχετικά με παράπονα δημοτών που διαβιούν ή εργάζονται στο κέντρο της πόλης σχετικά με την ύπαρξη του δημοτικού πάρκινγκ και την αδυναμία τους να πληρώνουν καθημερινά ένα ποσό για το όχημά τους, ο κ Βάμβουκας σημείωσε ότι η νέα φιλοσοφία για την πόλη είναι να περιορίσουμε τη χρήση ΙΧ και να προάγουμε τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτων, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πεζούς και ΑμεΑ και τονίζει ότι το αντίτιμο για το πάρκινγκ είναι χαμηλό ενώ για τους μόνιμους κατοίκους υπάρχουν ειδικές τιμές.
Ο κ. Βάμβουκας δεν αποδέχεται ότι έχει κάνει πίσω στις δεσμεύσεις του προεκλογικά σε σχέση με ποδηλάτες και πεζού και αναφέρεται στην υπογραφή σύμβασης ύψους 105.000 ευρώ για εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο μας. Όπως αναφέρει στόχος είναι «να εκπονήσουμε με επιστημονικά κριτήρια έναν οδικό χάρτη βελτίωσης των συνθηκών κινητικότητας στο κέντρο της πόλης»
Για το θέμα με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου αναφέρει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Δ. Βίτσας δεν είναι αρνητικός, αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα «αντισταθμιστικά οφέλη» καθώς πλέον «έχει γίνει Νόμος του Κράτους».
Όσο για το θέμα των ξένων βάσεων, ο δήμαρχος Χανίων τονίζει ότι ο Δήμος «δεν ασκεί εξωτερική πολιτική». Πάντως, σημειώνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας ενδιαφέρουν και «είμαστε υποχρεωμένοι να ρυθμίζουμε ζητήματα, που προκύπτουν από την παρουσία τους»
Η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθου6ν στις υποχρεώσεις τους έχει επηρεάσει και τον Δήμο Χανίων, όμως ο δήμαρχος εκφράζει την ελπίδα ότι ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα περιλαμβάνει ευεργετικές διατάξεις «ώστε να μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν.
Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και σε όσα μας είπε σχετικά με τις αυξημένες μεν αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθει με δραματικά μειωμένους πόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως μας επισήμανε, ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων λαμβάνει λιγότερους πόρους από αυτούς που λάμβανε ο πρώην Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου!
Και όλα αυτά σε ένα γενικότερο περιβάλλον οικονομικής κρίσης στο οποίο ο δήμος πρέπει να δείξει και το κοινωνικό του πρόσωπο. Εκεί, ο κ. Βάμβουκας είπε ότι πάνω από 800 άτομα στα Χανιά στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων είναι κοντά στα 2.400 άτομα. Πέραν αυτών, υπάρχουν δομές όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο αλλά και το Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων που λειτούργησε πρόσφατα ενώ γίνονται επιχορηγήσεις σε Σωματεία και Ιδρύματα της Πόλης.
Τελειώνονται καλεί τους πολίτες ως Έλληνες και Κρήτες να πιστέψουν στον εαυτό τους «γιατί η ιστορία μας διδάσκει ότι έχουμε ανταπεξέλθει σε συνθήκες δυσκολότερες» ¨
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον «Αγώνα της Κρήτης» του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα:
Στο τελευταίο στάδιο έγκρισης το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
ΕΡ.: Κύριε Βάμβουκα, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε μία επιτάχυνση του δημοτικού έργου σε μία σειρά τομείς. Είδαμε την ολοκλήρωση του δημοτικού πάρκινγκ, τις πρωτοβουλίες για τη σχολική στέγη καθώς και τις κινήσεις που οδήγησαν στη δημιουργία μίας βασικής δομής για τους άστεγους της πόλης. Επίσης είδαμε την παραχώρηση των Νεωρίων, της Βίλας Κούνδουρου αλλά και του Θέατρου Βλησίδη στο Δήμο Χανίων. Τι άλλαξε το τελευταίο διάστημα και διαπιστώνουμε αυτή την έντονη κινητικότητα;
Αυτή η “έντονη κινητικότητα”, όπως τη χαρακτηρίζετε δεν είναι τίποτε άλλο από τους καρπούς των προσπαθειών, που καταβάλλουμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή, με βασικό άξονα των ενεργειών μας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών μας. Δικαιωνόμαστε καθημερινά, καθώς όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι ο σωστός προγραμματισμός, η προσήλωση στους στόχους μας και η σκληρή δουλειά μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για το Δήμο μας.
Βέβαια, σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι τα συρτάρια του Δήμου, όταν παραλάβαμε, ήταν σχεδόν άδεια, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη προετοιμασία για να προχωρήσουν μεγαλόπνοα έργα. Όμως εμείς δεν απογοητευτήκαμε και προχωρήσαμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο έγκρισης του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, της μεγαλύτερης έως τώρα επένδυσης στις υποδομές της πόλης, ύψους έως 10 εκ. ευρώ, με σημαντικές παρεμβάσεις για το ευρύτερο κέντρο των Χανίων, από τις παρυφές της Χαλέπας μέχρι την Παλιά Πόλη και την περιοχή της Νέας Χώρας. προχωράμε στη δημιουργία του αθλητικού πάρκου 6 στρεμμάτων στην Αμπεριά, ενώ ήδη παρουσιάσαμε τη σημαντική μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας. Διεκδικούμε 8 νέες σχολικές μονάδες μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. και την ανάπλαση του Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας, εργαζόμαστε για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Μάλιστα, όσα έργα βρήκαμε σε εξέλιξη τα προχωρήσαμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως π.χ. τον δημοτικό χώρο στάθμευσης της οδού Περίδου, την οικία “Μίκη Θεοδωράκη”, τη σύνδεση του κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων, κ.α.
«Με τον νέο κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου μας προσπαθούμε να βάλουμε τάξη»
ΕΡ.: Παρά τις θετικές εξελίξεις, παραμένουν σημαντικά προβλήματα. Δημότες διαμαρτύρονται, ειδικά στις περιοχές γύρω από το Παλιό Λιμάνι για την πλήρη ασέβεια των δημόσιων χώρων ειδικά από συγκεκριμένους καταστηματάρχες που όχι μόνο παρανομούν αλλά λειτουργούν προκλητικά κλείνοντας πεζόδρομους τους οποίους γεμίζουν με τραπεζοκαθίσματα, δίχως κανείς να φαίνεται ικανός να πράξει τα αυτονόητα. Φταίει μόνο η απουσία δημοτικής αστυνομίας ή υπάρχουν και άλλα ζητήματα;
Στον Δήμο μας έχουμε καταφέρει, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, που καταργήθηκε (ελεγχόμενη στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα, έλεγχος παραλιών, υπαίθρια διαφήμιση, λαϊκές αγορές) να της ασκεί το προσωπικό του Τμήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων. Ωστόσο, ζητήματα όπως η παράνομη στάθμευση, κ.λ.π, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, τη συνδρομή της οποίας έχουμε ζητήσει αρκετές φορές.
Με τον νέο κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου μας προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούσαν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει. Ο νέος κανονισμός στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου η πόλη μας να αναβαθμιστεί αισθητικά και να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπονται σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το όραμα και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνώντας τα επιμέρους συμφέροντα.
Η νέα φιλοσοφία για την κίνηση στην πόλη στηρίζεται στον περιορισμό της χρήσης ΙΧ
ΕΡ.: Η δημιουργία του δημοτικού πάρκινγκ της Περίδου είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη. Όμως στην περίοδο της κρίσης που ζούμε πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ημερησίως ένα ποσό για να μπορούν να παρκάρουν στο μέρος που δουλεύουν. Δε θα έπρεπε να υπάρχει μία πρόβλεψη προς εργαζομενους και μόνιμους κάτοικους του κέντρου της πόλης και αντικίνητρα για κυκλοφορία με τα αμάξια στο κέντρο της πόλης για τους υπόλοιπους δημότες;
Η προσθήκη 5 ορόφων στο δημοτικό parking της Περίδου ήταν μια μεγάλη επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής, διότι ολοκλήρωσε ένα σημαντικό έργο, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το οποίο είχε σταματήσει λόγω πολλών προβλημάτων, που είχαν ανακύψει. Καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά, προσθέτοντας 200 επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αντί ενός τσιμεντένιου σκελετού, που θα βλέπαμε ως κτίριο – φάντασμα σε άλλες περιπτώσεις.
Οι τιμές είναι απόλυτα προσιτές στους Δημότες και τους επισκέπτες μας και προβλέπονται μόνιμες θέσεις στάθμευσης για κατοίκους και επαγγελματίες σε επίσης λογικές τιμές.
Η νέα φιλοσοφία για την κίνηση στην πόλη είναι να περιορίζουμε το δυνατόν περισσότερο τη χρήση Ι.Χ. και να προάγουμε τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτων και την ευκολότερη πρόσβαση σε πεζούς και ΑμεΑ. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη.
Στόχος η δημιουργία ενός οδικού χάρτη βελτίωσης των συνθηκών κινητικότητας στο κέντρο της πόλης
ΕΡ.: Η συλλογικότητα “Ποδηλάτρεις” έχει εκφραστεί, με έντονο τρόπο κάποιες φορές, για τις υποσχέσεις που δώσατε προεκλογικά. Κάποιοι θεωρούν ότι έχετε κάνει πίσω σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα πεζών και ποδηλατών αλλά και με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στα Χανιά. Ποιες είναι οι κινήσεις του δήμου πάνω σε αυτό το θέμα;
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει πίσω στις δεσμεύσεις μας στα ζητήματα, που σχετίζονται με τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών, καθώς σε όποιο έργο ανάπλασης κάνουμε όπως στις οδούς Αποκορώνου, Περίδου, Υψηλαντών, Κορνάρου, το πρώτο που φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε είναι η προσβασιμότητα των πεζών, των ΑΜΕΑ, κ.λ.π.
Στην παρούσα φάση υπογράψαμε τη σχετική σύμβαση έπειτα από την έγκριση από το Πράσινο Ταμείο της πρότασης χρηματοδότησης, ύψους 105.000 ευρώ, για εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο μας.
Στόχος είναι η χρηματοδότηση μελέτης, η οποία θα προτείνει λύσεις στην πόλη των Χανίων. Σημαντικότερες από αυτές είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, με τρόπο που θα καταστήσει την πόλη περισσότερο φιλική, βελτιώνοντας τα πεζοδρόμια, ενισχύοντας τη μετακίνηση με ποδήλατα, με μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.λ.π. Έτσι, θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε με επιστημονικά κριτήρια έναν οδικό χάρτη βελτίωσης των συνθηκών κινητικότητας στο κέντρο της πόλης το επόμενο χρονικό διάστημα
Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε αρωγούς τους συμπολίτες μας.
«Νόμος του Κράτους» τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου
ΕΡ.: Υπάρχουν βεβαίως και τα διαχρονικά θέματα του δήμου, όπως το Στρατόπεδο Μαρκοπουλου. Οι Χανιώτες έχουν δώσει μακροχρόνιους αγώνες γα την παραχώρηση των χώρων του. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τη διεκδίκηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας παραμένει σε ισχύ. Σε συνάντηση, που είχα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα, έθεσα το ζήτημα, για το οποίο δεν εισέπραξα αρνητικό κλίμα, αλλά η υπόθεση θέλει δουλειά, καθώς το Υπουργείο εμμένει στην παλαιότερη θέση του για σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη και τώρα μάλιστα αυτό έχει γίνει Νόμος του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε τον χώρο του Στρατοπέδου για την τοπική κοινωνία, καθώς πέραν των άλλων τα Χανιά είναι μια πόλη με πυκνή δόμηση.
Υποχρεωμένοι να ρυθμίζουμε ζητήματα που προκύπτουν από την παρουσία των βάσεων της Σούδας
ΕΡ.: Επίσης, υπάρχει το θέμα των βάσεων της Σούδας. Πολλοί αναφέρουν ότι πέραν των ζητημάτων που άπτονται του περιβάλλοντος και της υγείας υπάρχει και η εκφρασμένη πολλές φορές θέση του χανιώτικου λαού ενάντια στους πολέμους και υπέρ της ειρήνης. Ανά καιρούς έχουν υπάρξει δημοτικές αρχές που έχουν ζητήσει να υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία τους ώστε να διασφαλίζεται ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ποια είναι η θέση της σημερινής δημοτικής αρχής για το ζήτημα, με πάντα πιθανό το σενάριο μίας νέας πολεμικής σύρραξης;
Ο Δήμος Χανίων, όπως είναι γνωστό, δεν ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι Βάσεις αυτές βρίσκονται πολλές δεκαετίες στον τόπο μας, παρά τα όσα αντίθετα έχουν δηλώσει κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις και ο λόγος είναι προφανής. Τα ζητήματα ασφάλειας σίγουρα μας ενδιαφέρουν και από τη στιγμή, που εξακολουθούν να υπάρχουν, είμαστε υποχρεωμένοι να ρυθμίζουμε ζητήματα, που προκύπτουν από την παρουσία τους.
«Ελπίζουμε σε ρύθμιση που θα βοηθήσει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις οφειλές τους»
ΕΡ.: Η οικονομική κρίση είναι βαθιά και εφόσον επηρεάζει τους δημότες, είναι λογικό να επηρεάζει και τα οικονομικά του Δήμου. Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα χρέη των δημοτών προς το Δήμο Χανίων; Και κατά ποιον τρόπο επηρεάζεται η καθημερινή του λειτουργία;
Λόγω της οικονομικής κρίσης οι οφειλές των δημοτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά. Αυτή είναι μια γενικευμένη κατάσταση, που εμφανίζεται στο σύνολο των συναλλαγών του ιδιωτικού και του δημοσίου φορέα.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνει Νόμος του κράτους ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει ευεργετικές διατάξεις, ώστε να μπορούν οι πολίτες ν’ ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως στον Δήμο Χανίων παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, επειδή οργανώνουμε σωστά τα έσοδα, έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε, βάζοντας τάξη και σε αυτόν τον τομέα.
Ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων έχει λιγότερους πόρους από τον πρώην Δήμο Ελ. Βενιζέλου
ΕΡ.: Πέραν όμως από την αδυναμία των πολιτών υπάρχουν και οι περικοπές στον προϋπολογισμό, που έχουν επιβληθεί κεντρικά ή και εξαιτίας των συμφωνηθέντων πολιτικών λιτότητας με τους δανειστές της χώρας. Οι αρμοδιότητες των δήμων φαίνεται να αυξάνονται όμως οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται. Τι πρέπει να κάνει ένας δήμος για να ανταπεξέλθει σε μία τέτοια κατάσταση;
Όπως τόνισα και στο Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άμεση επίλυση κυρίως των οικονομικών αλλά και άλλων θεσμικών ζητημάτων.
Το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει αρμοδιότητες και έχει αφαιρέσει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μη εφαρμόζοντας τους ίδιους του τους Νόμους και το Σύνταγμα. Μάλιστα, μόνο ως ανεπίτρεπτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σχεδιαζόμενη νέα μείωση, κατά 10% για το 2017, των πόρων προς τους Δήμους.
Αρκεί να σας επισημάνω ότι ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων στην παρούσα φάση λαμβάνει πόρους, που αντιστοιχούν σε αυτούς, που λάμβανε κατά το παρελθόν ο πρώην Δήμος Ελ. Βενιζέλου.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε το νοικοκύρεμα του Δήμου και έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τα έσοδά μας, όπως κάναμε με τη δημιουργία υπηρεσίας ελέγχων, που μας έχει αποδώσει έσοδα, που πριν χάνονταν, όπως από την ελεγχόμενη στάθμευση.
Πολύ σημαντικό το κοινωνικό έργο του Δήμου
ΕΡ.: Μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο, ο δήμος Χανίων πρέπει να είναι ικανός να στηρίξει και όσους πολίτες βρίσκονται στην πιο αδύναμη θέση. Ποιο είναι το κοινωνικό έργο του δήμου; Μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες; Και τι παραπάνω μπορεί να γίνει;
Το κοινωνικό έργο του Δήμου μας είναι πολύ σημαντικό, αρκεί να σας επισημάνω ενδεικτικά ότι στην παρούσα φάση το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου στηρίζει πάνω από 800 άτομα, ενώ οι άνθρωποι, που έρχονται καθημερινά για να ενταχθούν σε αυτό είναι όλο και περισσότεροι. Στηρίζουμε με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και άλλες δομές, όπως τα συσσίτια που βρίσκονται στην πόλη μας.
Σημαντικό βέβαια ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών μας έχουν οι χορηγοί και οι εθελοντές μας, που είναι ευαισθητοποιημένοι προς την κατεύθυνση της προσφοράς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι οι οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι συνάνθρωποι μας, που στηρίζονται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, οι παροχές της οποίας αφορούν σε όλο το Νομό Χανίων, προσεγγίζουν τους 2.400 δικαιούχους 13 Προνοιακών Επιδομάτων, και ανασφάλιστους πολίτες για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάνοντας χρήση κονδυλίων, που προέρχονται από το κεντρικό κράτος. Επιπλέον χορηγούνται βοηθήματα ένδειας με έμφαση σε άστεγους και πάσχοντες από βαριές ασθένειες.
Επιπρόσθετα, υλοποιούμε σειρά Προγραμμάτων και Δράσεων, όπως:
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, επιχορηγήσεις σε Σωματεία και Ιδρύματα της πόλης μας, το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα στην Παιδική Εξοχή Καλαθά.
Θα πρέπει να αναφερθώ επίσης στο Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου μας, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα στο πρώην κτίριο της Φιλαρμονικής, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 20 συμπολίτες μας, προσφέροντας τους πέρα από στέγη για τον βραδινό τους ύπνο, τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους, καθώς επίσης και να υποστηριχθούν με διάφορους τρόπους. Το 2016 υλοποιήσαμε Πρόγραμμα υποστήριξης αστέγων στους στεγασμένους χώρους της κατασκήνωσης Καλαθά.
Παράλληλα, προχωράμε στη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας & Παραρτήματος Ρομά, όπου δημιουργούνται εννέα νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Οι Δομές θα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους πολίτες, που βιώνουν τις επιπτώσεις της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η ιστορία μας διδάσκει ότι έχουμε ανταπεξέλθει σε συνθήκες δυσκολότερες»
ΕΡ.: κ. Δήμαρχε, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες του δήμου για το 2017, που προμηνύεται και αυτό ένα δύσκολο έτος; Σε τι μπορούν να ελπίζουν; Τι πρέπει να κάνει ο δήμος Χανίων και τι πρέπει να κάνουν από την πλευρά τους οι δημότες για να είναι το 2017 ένα καλύτερο έτος;
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι και το 2017 εκτιμάται ότι θα είναι ένα δύσκολο έτος για όλους μας, ωστόσο ως δημοτική αρχή δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, προκειμένου να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στους συνδημότες μας, να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα Χανιά μας.
Σε περιόδους κρίσης έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία η προσπάθεια, που κάνουμε ως δημοτική αρχή, η οποία αποδίδει καρπούς, προκειμένου να νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας, να βελτιώσουμε τις υποδομές της πόλης και των πέριξ δημοτικών ενοτήτων, χρησιμοποιώντας κοινοτικούς αλλά και ιδίους πόρους, να επενδύσουμε στον πολιτισμό, στην παιδεία, να αξιοποιήσουμε τα μνημεία μας, να τονώσουμε την τοπική παραγωγή και εν τέλει να εκμεταλλευτούμε τα πολλά πλεονεκτήματα, που μας προσφέρει ο τόπος μας και που για χρόνια τα προσπερνάγαμε, χωρίς να τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.
Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας σαν Έλληνες και Κρήτες, γιατί η ιστορία μας διδάσκει ότι έχουμε ανταπεξέλθει σε συνθήκες δυσκολότερες. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, να βασιστούμε στην εργατικότητα και τη δημιουργικότητα, που μας διακρίνει, να απομονώσουμε τις φωνές της διχόνοιας, της πολιτικής δημαγωγίας και να κατανοήσουμε ότι στον ταραγμένο σημερινό κόσμο, που ζούμε, πρέπει να επιμείνουμε σε ένα μέλλον ευρωπαϊκό, σε μία καλύτερη Ευρώπη.
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18 ετών και κάτω να κατεβάσει τη…
Την έμμεση παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ζητά ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που…
Η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος με…
Με τις... σφαίρες θέλησε να "λύσει" τις διαφορές που είχε με δύο άνδρες - πεθερό…
Το μήνυμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Ειρήνης…
This website uses cookies.