21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ζίζεκ: Αυτό που ψυχολόγοι περιγράφουν ως “τοξική αρρενωπότητα” είναι το θάρρος

Ημερομηνία:

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Big Think είπε ότι η τοποθέτηση της τοξικής αρρενωπότητας σε ιατρική κατηγορία είναι μία “μυστικοποίηση” αυτού που είναι “εμφανέστατα μία κοινωνικο-ιδεολογική κατηγορία”.

“Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όμως πρέπει να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή αυτή την έννοια και παρουσίασε ένα παράδειγμα:

“Αν κτυπώ τη γυναίκα μου, ή γυναίκες γενικά, δεν είναι απλά μία ψυχολογική αρρώστια. Μπορεί να είναι. Αλλά κυρίως είναι μία μορφή βίαιης ιδεολογίας.

Αλλά κάποιες φορές είναι αναγκαίο να φέρεσαι με τρόπους που πέφτουν στην κατηγορία της τοξική αρρενωπότητας”, είπε ο Ζίζεκ.

“Υποστηρίζουν (ο Αμερικάνικος Ψυχολογικός Σύλλογος) ότι τοξική αρρενωπότητα είναι όταν οι άνδρες βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση, κι αντί να μιλήσουν σε άλλους, αντί να είναι φιλικοί, κλείνονται στους εαυτούς τους και αντιδρούν, και αποφασίζουν να δράσουν μόνοι τους με ένα ριζοσπαστικό τρόπο, ακόμη και αν η απόφασή τους να δράσουν με αυτό τον τρόπο μπορεί να τους πληγώσει.

Συγνώμη όμως, σε πολλές καταστάσεις, πρέπει να δράσεις με έναν τέτοιο τρόπο. Για όνομα του Θεού, αυτό είναι που λέμε θάρρος!”.

Με το να δαιμονοποιούμε ένα συγκεκριμένο τμήμα μίας παραδοσιακής συμπεριφοράς που συνδέεται με τους άντρες, ταυτόχρονα, εξιδανικεύουμε μία συγκεκριμένη εικόνα της θηλυκότητας, υποστηρίζει ο Ζίζεκ.

“Μέσω της διαμόρφωσης της έννοιας της τοξικής αρρενωπότητας προωθείται ένα πολύ συγκεκριμένο, στερεότυπο του τι είναι γυναίκα:

Στις γυναίκες αρέσει ο διάλογος, είναι φιλικές, δεν είναι βίαιες, και ούτως καθ’ εξής.

Αυτό είναι σήμερα τόσο της μόδας όμως δεν είναι παρά η κατασκευή μίας συγκεκριμένης εικόνας της θηλυκότητας που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία ιδεολογική κατασκευή: μία εικόνα της γυναίκας ως πιο διαλογικής, συζητήσιμης, που ταιριάζει απόλυτα με τις σύγχρονες ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλισμού.”

Ο Ζίζεκ μάλιστα προχώρησε και έδωσε ένα προκλητικό παράδειγμα μίας σχεδόν τοξικής αρρενωπότητας που χρησιμοποιήθηκε παραγωγικά: Την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ “δεν είναι μία καρικατούρα”, είπε ο Ζίζεκ.

Ο Ζίζεκ είπε ότι όσοι κάνουν κριτικοί δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα ενός πολέμου γύρω από την τοξική αρρενωπότητα.

"google ad"

“Ας το αναλύσουμε με ακρίβεια”, είπε.

“Τι μας πωλούν ως κριτική στην τοξική αρρενωπότητα; Τι εικόνα της θηλυκότητας μας επιβάλλεται με αυτό τον τρόπο;”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...