Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ζαλίστηκαν οι αγρότες στην Κρήτη από τα νέα μέτρα – Ποιοι απαλλάσσονται την τήρηση βιβλίων

Το “φυσάνε και δεν κρυώνει” οι αγρότες στην Κρήτη που βλέπουν πως το 2014 ξεκινάει, όπως τελείωσε το εφιαλτικό το 2013. “Αυτή η χρονιά θα είναι η ταφόπλακα μας” λένε

Οι αγρότες βλέπουν τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή να τους οδηγούν ακόμη πιο βαθιά στο αδιέξοδο, το οποίο βρίσκονται. Μετά το νόμο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ήρθε και η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες που έχουν από ένα συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω, το οποίο καθορίζεται στις 10.000 ευρώ ( ακαθάριστα έσοδα)

Ποιοι απαλλάσσονται

Απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2014, όπως αναφέρει το ellinikigeorgia.gr από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Οι αγρότες που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής. Στην περίπτωση αυτή, για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των βιβλίων αυτών. Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, η επιλογή τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή για μια πενταετία τουλάχιστον της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.

creteplus.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επίθεση Τραμπ σε Μπάιντεν για το «όχι» σε χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «Το πιο τρελό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ»

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επέκρινε τον Πρόεδρο Μπάιντεν επειδή είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει…

8 mins ago

«Ο Ιωνάς ήταν μέλος του ισραηλινού στρατού» – Η ανάρτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας, η οικογένειά του που ενοχλήθηκε και ο έξαλλος Άδωνις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια τοποθέτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας Ελλάδας αναφορικά με τη δολοφονία του Ιωνά Καρούση,…

11 mins ago

Το facebook απαγόρευσε την προώθηση της έρευνάς του “Α.τ.Κ.” για τις βάσεις της Σούδας επειδή αφορά “ευαίσθητα κοινωνικά θέματα”

Ζούμε σε παράξενες εποχές. Σήμερα, με αφορμή και τα όσα εκτελίσσονται μετά την πυραυλική επίθεση…

48 mins ago

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστική επιμελήτρια με τρόπο…

2 hours ago

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Αστεροσχολείο Βρυσών του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με  τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών “Πέργαμος” και το…

4 hours ago

Κοινή παρέμβαση ΕΒΕΧ, ΟΕΕ-ΤΔΚ και λογιστών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χανιώτικες επιχειρήσεις λόγω φορολογικών παρεμβάσεων

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Χανίων, του Τμήματος…

4 hours ago

This website uses cookies.