Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν την κοινωνία τους» για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι παρότρυνε χτυπήματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα λόγια του μεταφράστηκαν λάθος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση που ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν θέσεις. Σε αυτό που το Κίεβο περιγράφει ως απάντηση της Μόσχας στις ήττες της, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσαρτήσει τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Οι προσαρτήσεις, που ευρέως απορρίφθηκαν ως παράνομες, έχουν εγείρει φόβους για πιθανή κλιμάκωση στον επτάμηνο πόλεμο. Ο Πρόεδρος Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι τα πυρηνικά όπλα -πιθανώς μικρότερα, τακτικά όπλα- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα αυτών των περιοχών, αν και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να το κάνει.
Μιλώντας στα αγγλικά από το γραφείο του στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε: «Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε για αυτό».
Στη συνέχεια, στα ουκρανικά, είπε μέσω ενός μεταφραστή: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι στους ανθρώπους της Ρωσίας που είναι στην εξουσία αρέσει η ζωή και έτσι νομίζω ότι ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων δεν είναι τόσο σαφής όπως λένε ορισμένοι ειδικοί, γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα αφού τα χρησιμοποίησουν, όχι μόνο την ιστορία της χώρας τους, αλλά και οι ίδιοι ως προσωπικότητες».
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι κάλεσε για χτυπήματα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης την Πέμπτη, λέγοντας ότι η ουκρανική λέξη που είχε χρησιμοποιήσει είχε παρεξηγηθεί.
Το αρχικό σχόλιο κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ως «έκκληση να ξεκινήσει ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι αποδεικνύει γιατί η Ρωσία είχε δίκιο να ξεκινήσει την επιχείρησή της στην Ουκρανία.
«Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παρά έκκληση για να ξεσπάσει ακόμη ένας παγκόσμιος πόλεμος με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.
Στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το αυστραλιανό ινστιτούτο Lowy, ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τα πλήγματα είναι απαραίτητα για να αποκλειστεί ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν διευκρίνισε σε τι είδους πλήγματα αναφερόταν.
«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να καταστήσει αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
«Αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα… προληπτικά πλήγματα ώστε (οι Ρώσοι) να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν τα χρησιμοποιήσουν (πυρηνικά όπλα)», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι επρόκειτο για “κακή μετάφραση” εκ μέρους των Ρώσων:
«οι Ρώσοι είπαν τα δικά τους και άρχισαν να τη μεταφράζουν εκ νέου προς άλλες κατευθύνσεις».
Η συνέντευξη έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων είχε φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται δράση τώρα, καθώς οι απειλές της Ρωσίας αποτελούν «κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη». Η Μόσχα, ισχυρίστηκε, είχε «κάνει ήδη ένα βήμα» καταλαμβάνοντας τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να μετατρέψει σε ρωσική ιδιοκτησία.
«Ο κόσμος μπορεί να σταματήσει επειγόντως τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι. «Ο κόσμος μπορεί να εφαρμόσει το πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό».
Ενισχυμένος από εξελιγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση, ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα ανατολικά και τα νότια, ανακτώντας πόλεις και χωριά ακόμη και σε περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν έναν «αρκετά καλό αγώνα», αλλά ότι η Ουκρανία έλαβε όπλα – «δεν θα πω ότι έχουμε αρκετά τώρα» – και ότι οι στρατιώτες είχαν κίνητρο να προχωρήσουν.
Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού, που προκαλούν μεγάλη αμηχανία στον Πρόεδρο Πούτιν, έχουν προκαλέσει ασυνήθιστη κριτική στον στρατό της χώρας.
Εν μέσω των απωλειών, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, που οδήγησε σε σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και σε μια τεράστια έξοδο ανδρών στρατιωτικής ηλικίας από τη χώρα.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε τους Ρώσους να «παλέψουν για το σώμα, τα δικαιώματα και την ψυχή σας», λέγοντας: «Αυτά τα κινητοποιημένα παιδιά τώρα, έρχονται χωρίς πολυβόλα, θωρακισμένες στολές, είναι απλώς τροφή για κανόνια… Αν δεν θέλουν να είναι κεμπάπ… πρέπει να παλέψουν [για τη ζωή τους].
«Το μόνο που φοβάται ο Πούτιν δεν είναι ένα πυρηνικό χτύπημα», είπε. «Φοβάται την κοινωνία του, τους ανθρώπους του».
«Επειδή μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, να του αφαιρέσουν την εξουσία και να τη δώσουν σε άλλον».