Categories: OIKONOMIAΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές 300 εκατ. ευρώ από τα ρωσικά «κανόνια»

Εσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ χάνει προς το παρόν η Ελλάδα από τα «κανόνια» μεγάλων τουριστικών γραφείων της Ρωσίας. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τη χρεοκοπία των ρωσικών τουριστικών γραφείων καταγράφουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής.

Της Έφης Καραγεώργου | Οι Ελληνες ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία τους ότι αν συνεχιστεί το ντόμινο των χρεοκοπιών ρωσικών tour operators, τότε η ζημία για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι σήμερα 5 γραφεία κατέβασαν ρολά. Το Labirint, που ήταν το 5ο μεγαλύτερο στη χώρα, η κατάρρευση του οποίου οδήγησε σε χρεοκοπία προχθές και το Ιntaer (και τα μικρότερα NEVA, Expo-Tour, Windrose World).

Η βασική αιτία που «σκάνε» τα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών, λόγω της υποτίμησης που έχει υποστεί το ρούβλι, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων της Ρωσίας: Η αρνητική οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έχει ως επακόλουθο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας να μην ταξιδεύουν. Με αποτέλεσμα κάποια γραφεία που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά την τελευταία 3ετία και ακολούθησαν επιθετική πολιτική, πουλώντας πακέτα κάτω του κόστους, να οδηγούνται τώρα στη χρεοκοπία.

Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα γραφεία είναι σε επίπεδο ασφαλιστικών καλύψεων «γυμνά», με αποτέλεσμα να ανακύπτει μείζον πρόβλημα και με τις αποζημιώσεις των Ρώσων τουριστών, καθώς οι ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να τους «καλύψουν».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η δήλωση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μετβέντεφ, ο οποίος ανέφερε ότι η δραστηριότητα ορισμένων tour operators (στη Ρωσία) του θύμισε τον τρόπο λειτουργίας των «πυραμίδων». Και προανήγγειλε τη ριζική αναδιοργάνωση του πλαισίου ασφαλιστικών καλύψεων των δραστηριοτήτων των ρωσικών tour operators. Μάλιστα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντ. Καζάκ θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος και σε συνεργασία με τον Rostourism θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και στη διαμόρφωση ενός νέου ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τη χρεοκοπία των ρωσικών τουριστικών γραφείων καταγράφουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής. Φέτος υπολογίζεται ότι θα έρθουν 1,1 με 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι από 1,35 εκατ. πέρυσι. Ενώ η πτώση από την Ουκρανία ξεπερνά το 50% (πέρυσι ήρθαν 250.000 Ουκρανοί).

Ωστόσο, οι Ρώσοι αποδίδουν εύσημα στην ελληνική πλευρά για τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα, καθώς υπήρξε μέριμνα για τη φιλοξενία των Ρώσων που βρέθηκαν στον «αέρα» και την επιστροφή στη χώρα τους.

Και όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη: Οι επιχειρηματίες τουρισμού λειτούργησαν πολύ θετικά. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να κλείνουν με άλλα πρακτορεία τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφορά στο «μεγάλο πρόβλημα» της χρεοκοπίας πολλών ρωσικών τουριστικών γραφείων, λόγω της οικονομικής κατάστασης που προέκυψε από την κρίση στην Ουκρανία, κάνει η «Wall Street Journal».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, καθώς σημειώνει ότι: «Μετά τη χρεοκοπία μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως η Labirint, πολλοί λογαριασμοί ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων έχουν μείνει απλήρωτοι, κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία.

ethnos.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

2 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

4 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

4 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

4 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

4 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

4 hours ago

This website uses cookies.