Στο «κόκκινο» λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα και το μέλλον του επιχειρείν για την Ελλάδα διαγράφεται ζοφερό!
Το παραπάνω ομολογεί και η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων.
Πνιγμένες στα χρέη επιχειρήσεις και στο Ηράκλειο
«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη χρονιά, αναμέναμε μία βελτίωση αλλά δεν τη βλέπουμε ακόμα», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανόλης Αλιφιεράκης.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το 2016 δημιουργήθηκαν 1.009 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.138, ενώ το 2015 είχαν ανοίξει 1.130 επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 1.386.
Ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, όμως ομάδες επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίες, δεν διευκολύνονται από τις καταστάσεις που επικρατούν.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό προστίθενται στο γενικότερο κλίμα, αλλά επιβαρύνουν ορισμένους επιχειρηματίες, κυρίως όσους εμφάνιζαν κερδοφορία τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφέρει, ακόμα, πως οι επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται σε πιο δεινή σχέση συγκριτικά με τις επιχειρήσεις σε γείτονες χώρες.
«Η κατάσταση δεν ευνοεί, δε δίνει ώθηση στο να δημιουργηθούν νέες ή να υπάρχει περισσότερη δράση στο χώρο της οικονομίας», αναφέρει.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τονίζει πως πολλές επιχειρήσεις και στο Ηράκλειο λειτουργούν «στο κόκκινο», έχουν πολλά χρέη και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.
Θα “βρέξει” λουκέτα στη χώρα
Την ίδια στιγμή οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις μιλούν για επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων από την αγορά που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτει αύξηση των οφειλετών κατά 10% όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές τους.
Πάνω από τέσσερις στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργούν με ορίζοντα συρρίκνωσης και όχι επέκτασης.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων-απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις.
Για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.
Αλλά ακόμα και από αυτές τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού κατά το α΄εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.
Γενικά οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση.
Ωστόσο, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεότερες σε ηλικία επιχειρήσεις καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση.
Όμως, τη δυσκολία της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ενώ μόλις το 6,4% έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων (π.χ. ΕΣΠΑ).