Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν τα τροχαία με ηλεκτρονικά πατίνια, με κάποια εξ’ αυτών να είναι δυστυχώς και θανατηφόρα.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης (31/5) στη Θεσσαλονίκη με μία 27χρονη κοπέλα, η οποία οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι, να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» αφού έπεσε σε σταθμευμένο όχημα και τραυματίστηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχαν σημειωθεί τρία θανατηφόρα περιστατικά σε Μύκονο, Πάρο και Κύθνο.
Πλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών ειδικά όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος και η κορύφωσή της, εάν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.
«Να τηρηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο»
«Η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών αυξάνεται γιατί ο κόσμος αναζητά εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης … Η χρήση των ποδηλάτων αυξάνεται επίσης … Η Πολιτεία δεν φροντίζει να δημιουργήσει υποδομές ούτε για τα ποδήλατα ούτε για τα πατίνια», είπε το πρωί της Πέμπτη (1/6) στο Open ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης.
«Υπάρχει καλώς ή κακώς ένα θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να τηρηθεί. Αυτό θεσπίζει ως όριο μέγιστης ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα. Πρέπει σε επίπεδο εμπορικό τα πατίνια να έχουν «κόφτη» ταχύτητας, να μην μπορεί να προωθείται στην αγορά πατίνι που φτάνει τα 100 χλμ./ώρα. Υπάρχουν δύο εκδοχές, είτε εισάγονται πατίνια μεγαλύτερων ταχυτήτων χωρίς ελέγχους παρά την νομοθεσία είτε τροποποιούνται πατίνια των 25 χλμ./ώρα για να πηγαίνουν γρηγορότερα», τόνισε ο ίδιος.
«Το να κυκλοφορούν πατίνια στην Εθνική Οδό είναι παράλογο. Η νομοθεσία ορίζει ότι ένα πατίνι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε καν σε δρόμο όπου το όριο ταχύτητας είναι πάνω από 50 χλμ. Στην πραγματικότητα, ο νόμος λέει ότι το πατίνι χρησιμοποιείται μόνο μέσα στα αστικά κέντρα και στους μικρούς δρόμους», συνέχισε. Και όπως ξεκαθάρισε, «η επιτήρηση της υπακοής στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας γίνεται από τις Αρχές, την Αστυνομία, την Τροχαία, τις δημοτικές υπηρεσίες. Υπάρχει μεγάλο θέμα».
Συνολικά στην Ελλάδα «πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της οδικής ασφάλειας μέσα στις πόλεις. Εκεί χάνονται οι μισοί συνάνθρωποί μας και οι σοβαροί τραυματισμοί. Τα αστικά ατυχήματα και δυστυχήματα με πεζούς, πατίνια, ποδήλατα, είναι πάρα πολλά. Πρέπει να γίνει στοχευμένη παρέμβαση. Δεν έχουμε κατανοήσει ότι το 50% των θανατηφόρων συμβάντων και των τραυματιών προκαλείται μέσα στα αστικά κέντρα».
Γι’ αυτό, «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταφορών με νέο όνομα, «Μεταφορών, Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας». Και επιτέλους στη χώρα να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Αυτή την στιγμή κανένας υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας δεν το έχει στην ατζέντα του 24 ώρες το 24ωρο. Τα προβλήματα επιλύονται όταν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και στην οργανωτική, θεσμική οργάνωση του κράτους», κατέληξε ο Σταύρος Κωνσταντινίδης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.