Τα σενάρια και οι απόψεις για την ηλεκτρική καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι γνωστά. Όπως και το ότι η ΔΕΗ εκπόνησε νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία το εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με την Κυπριακή διαδυκτιακή πύλη “sigmalive.com” , αλλά και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία έχει κλειστεί μεταξύ της ΔΕΗ Ελλάδας, της ΔΕΗ Quantium Κύπρου και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.
Πρόκειται για το για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευαστεί παγκοσμίως, καθώς το μήκος του θα φτάνει τα 540 ναυτικά μίλια, σε μέγιστο βάθος περίπου 2.000 μέτρα.
Στο δημοσίευμα αναγράφονται τα εξής : «Η Κύπρος, πολύ σύντομα και πριν από τα οφέλη που θα αποκομίσει από την έλευση του Φ.Α, θα καταστεί ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.
Αυτή είναι η δέσμευση της ΔΕΗ Ελλάδος, της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φθάνει στην Κύπρο, ακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελλοπόνησο, διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, Νάσος Κτωρίδης, ανέφερε, ότι είναι το πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δυο ηπείρων και πρόκειται για το πλέον μεγαλεπίβολο έργο που θα γίνει μέχρι στιγμής στον κόσμο, τόσο σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου, όσο και το βάθος που αυτό θα ποντιστεί.
Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται θα είναι της τάξης των 2 χιλιάδων μεγαβάτ, το κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ, ο χρόνος μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, και ο χρόνος αποπεράτωσης τρία χρόνια από τη μέρα έναρξης του έργου.»
Υπενθυμίζεται πως ανάλογος σχεδιασμός έχει εκφραστεί και μέσω του προγράμματος DESERTEC που αφορά στην παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (αιολικά-φωτοβολταικά πάρκα) στις Βόρειες χώρες της Αφρικής και στην μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη μέσω καλωδίων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ενέργεια που θα παράγεται κυρίως από γιγαντιαία φωτοβολταικά πάρκα, στην Βορειοδυτική Αφρική, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω Ισπανίας, από την βορειοκεντρική Αφρική μέσω Σαρδηνίας και Σικελίας και από την βορειοανατολική Αφρική, μέσω Κρήτης.
Μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την καλωδιακή σύνδεση με την Κρήτη απο την Λιβύη ή την Αίγυπτο (φωτο σχεδίου), αλλά φαίνεται πως στο “παιχνίδι” μπαίνουν το Ισραήλ και η Κύπρος.
Το σημαντικότερο απο όλα είναι πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012 και το έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.