Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς (Δυτική Κρήτη, Ελλάδα) διοργάνωσε την «Ημερίδα εργασίας TAIEX-EIR για τη διαχείριση των υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές: Λύσεις που βασίζονται στη Φύση (Nature Based Solutions)» στο πλαίσιο του προγράμματος TAIEX-EIR Peer 2 Peer στις 11 Μαρτίου 2022.
Σκοπός της Ημερίδας
Στόχος της Ημερίδας αυτής ήταν η παροχή συμβουλών εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες τον χειμώνα του 2019 στο δυτικό τμήμα του Νομού Χανίων (Κρήτη, Ελλάδα). Η περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος του δικτύου Natura2000, έχει υψηλή φυσική αξία. Ωστόσο, έχει πληγεί περισσότερες από μία φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία από μελλοντικές πλημμύρες, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ζήτησε τη συνδρομή του TAIEX-EIR για την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο νησί. Ανταποκρινόμενοι, εμπειρογνώμονες από την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κινητοποιήθηκαν για να παρουσιάσουν ρυθμιστικές προσεγγίσεις και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές με εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Κρήτης.
Περιεχόμενο της ανταλλαγής μεταξύ ομοτίμων
Η Ημερίδα εργασίας περιλάμβανε ανταλλαγές εμπειριών σχετικά με τη βιοποικιλότητα και την ολοκληρωμένη πολιτική για τα ύδατα, πιο συγκεκριμένα όσον αφορά καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση των υδάτων και των κινδύνων πλημμύρας. Ήταν επίσης ευκαιρία να παρουσιαστούν Λύσεις που βασίζονται στη Φύση στην Ευρώπη και η χρήση τους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα στις πλημμύρες. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να παρουσιάσουν το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο RECONECT και την εμπειρία PHUSICOS ως παράδειγμα ήδη υφιστάμενων εφαρμογών Λύσεων που βασίζονται στη Φύση. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθη ανοικτή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών σχετικά με τα θέματα που παρουσιάστηκαν και τους πιθανούς τρόπους μετάβασης από την πρόκληση στην επίλυση.
«Παρά τη θερμή υποδοχή των Λύσεων που βασίζονται στη Φύση σε θεωρητικό επίπεδο, στην πράξη, οι τοπικές κοινότητες συχνά καταφεύγουν σε παραδοσιακές τεχνικές προσεγγίσεις για διάφορους λόγους, όπως η αδράνεια, η έλλειψη πληροφοριών ή η έλλειψη θετικών παραδειγμάτων. Αυτή η Ημερίδα εργασίας μεταξύ ομοτίμων επιτρέπει την αντιμετώπιση της έλλειψης πληροφοριών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, παρουσιάζοντας σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και περιπτώσεις επιτυχών εφαρμογών σε πραγματικές συνθήκες σε άλλα Κράτη Μέλη», δήλωσε ο καθηγητής Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Σαμαριάς.
«Η Οδηγία-πλαίσιο για τα Ύδατα παρέχει το κύριο πλαίσιο και τους γενικούς στόχους της πολιτικής για τα ύδατα στην Ευρώπη, για την επίτευξη καλής κατάστασης όλων των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, η απόκλιση από την πλήρη συμμόρφωση μοιάζει να είναι ακόμη σημαντική. Οι προσπάθειες για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος σε τοπικό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικές με τις προσπάθειες σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καββαδάς, συντονιστής της ομάδας Ι στη μονάδα «Αειφορική Διαχείριση Υδάτων» της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
TAIEX — Ιστορικό EIR PEER 2 PEER
Ο μηχανισμός TAIEX — εργαλείο Τεχνικής Βοήθειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών — που θεσπίστηκε το 1996, δημιουργήθηκε αρχικά για να προσφέρει τεχνική βοήθεια μεταξύ ομοτίμων στις υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε το πρόγραμμα TAIEX-EIR PEER 2 PEER για την παροχή προσαρμοσμένης στήριξης στις αρχές των Κρατών Μελών κατά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν χιλιάδες εμπειρογνώμονες που εργάζονται στις δημόσιες περιβαλλοντικές αρχές και διαθέτουν πληθώρα γνώσεων και πολύτιμη τεχνογνωσία. Το TAIEX-EIR PEER 2 PEER συμβάλλει στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής εφαρμογής και διακυβέρνησης μεταξύ των Κρατών Μελών.
Η πανδημία το 2020 απαιτούσε τον επανασχεδιασμό των ανταλλαγών μεταξύ ομοτίμων σε ψηφιακή μορφή. Η μετάβαση του TAIEX σε εικονικό μέσο κατέστησε δυνατή τη συνεχή στήριξη των δημόσιων διοικήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Το TAIEX σήμερα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία τόσο παραδοσιακών φυσικών, όσο και καινοτόμων ψηφιακών πρακτικών, γεγονός που καθιστά το TAIEX όχι μόνο πιο προσβάσιμο, αλλά και ανθεκτικότερο σε μελλοντικές διαταραχές.
Για περισσότερες πληροφορίες
Σύνδεσμος προς τη βιβλιοθήκη TAIEX: https://webgate.ec.europa.eu/TMSWebRestrict/resources/js/app/#/library/detail/80122 Σύνδεσμος προς τη βάση δεδομένων εμπειρογνωμόνων TAIEX:
http://ec.europa.eu/taiex/experts
Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Μαργαρίτες του…
Ο πρώην υπουργός άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Ivor Caplin συνελήφθη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου αφού…
Η παραλία της Νέας Χώρας γέμισε ζωή την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης…
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σχετικά με την απαγορευτική διάταξη…
Πολλές συζητήσεις αλλά και εκ νέου αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του…
This website uses cookies.