ΚΟΣΜΟΣ

Ηπατίτιδα: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού

Τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε από ένα μυστηριώδες στέλεχος σοβαρής ηπατίτιδας που έχει πλέον αναφερθεί σε 12 χώρες, όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο (23/04) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι γνωρίζει 169 σπάνιες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Από αυτά, 17 αρρώστησαν τόσο πολύ που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian».

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί σε 12 χώρες

Πάντως, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις (114) καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Ισπανία (13) και το Ισραήλ (12). Η επιδημία έχει, επίσης, εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ενώ η ήπια παιδική ηπατίτιδα δεν είναι πρωτοφανής, η οξεία ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά είναι σπάνια. Οι υγειονομικές Αρχές διερευνούν τη μυστηριώδη ασθένεια, η οποία έχει προσβάλει βρέφη και παιδιά ηλικίας από ενός μηνός έως 16 ετών, από τότε που εντοπίστηκαν ορισμένα κρούσματα στη Σκωτία, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Απριλίου.

Ο ΠΟΥ, σε σχετική συνέντευξη στελέχους του στο αμερικανικό «Stat», ενθάρρυνε τις χώρες να παρακολουθούν και να αναφέρουν παρόμοια κρούσματα. Χαρακτηριστικά, ο Ρίτσαρντ Πιμπόντι, της ομάδας παθογόνων παραγόντων υψηλής απειλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού, ανέφερε: «Αν και οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, οι συνέπειες ήταν αρκετά σοβαρές. Είναι σημαντικό οι χώρες να το ερευνήσουν».

Τα κρούσματα είναι ακόμα πιο ασυνήθιστα επειδή δεν συνδέονται με κανένα από τα πέντε τυπικά στελέχη του ιού (ηπατίτιδα Α, Β, C, D και Ε).

Πού μπορεί να οφείλονται τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Οι επιστήμονες πιστεύουν, προς το παρόν, ότι ένας αδενοϊός, ένας κοινός τύπος ιού που μπορεί να προκαλέσει κοινό κρυολόγημα, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας. Τουλάχιστον 74 από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, έχουν βρεθεί θετικά σε λοίμωξη από αδενοϊό.

Επίσης, ενώ ο αδενοϊός 41 έχει συνδεθεί με ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστό ότι προκαλεί την πάθηση σε υγιή παιδιά.

Οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχει αποκλειστεί, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που έχουν νοσήσει από οξεία ηπατίτιδα, δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι η μειωμένη ανοσία ως αποτέλεσμα της μειωμένης κοινωνικής ανάμειξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Πάντως, τα συμπτώματα της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος, αδιαθεσία, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και πόνο στις αρθρώσεις.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

2 hours ago

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

6 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

6 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

6 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

6 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

6 hours ago

This website uses cookies.