ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Άνδρας μετέτρεψε τον νεκρό πατέρα του σε chatbot

Όταν ο James Vlachos έμαθε πως ο πατέρας του έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου, θέλησε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον κρατήσει κοντά του. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη, με τη βοήθεια της οποίας δημιούργησε ένα chatbot που μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του πατέρα του, με τη φωνή του πατέρα του.

Ο πατέρας του James πέθανε το 2017, αλλά εκείνος είχε προλάβει να μετατρέψει αυτά που είχε καταγράψει σε ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το BBC.

Μια τέτοια χρήση του AI για την τεχνητή επαναφορά ανθρώπων στη ζωή έχει εξερευνηθεί εδώ και καιρό στην επιστημονική φαντασία, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία AI την έχουν καταστήσει πλέον δυνατή και στην πραγματική ζωή. Το 2019, ο Jeims μετέτρεψε το chatbot του σε μια εφαρμογή – και κατ’ επέκταση επιχείρηση – που ονομάζεται HereafterAI, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν το ίδιο για τους αγαπημένους τους.

Προσθέτει ότι ενώ το chatbot δεν αφαίρεσε τον πόνο του θανάτου του πατέρα του, του δίνει “περισσότερα από όσα θα είχα διαφορετικά”. “Δεν είναι αυτός που αποσύρεται σε αυτή την πολύ θολή ανάμνηση. Έχω αυτό το υπέροχο διαδραστικό σύμπαν στο οποίο μπορώ να στραφώ”.

Άτομα που έχουν φύγει από τη ζωή μετατρέπονται σε άβαταρ

Ενώ οι χρήστες του HearafterAI μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου, για να εμφανίζονται στην οθόνη του έξυπνου τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μια άλλη εταιρεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε AI chatbots το έχει πάει πολύ παραπέρα.

Η νοτιοκορεατική DeepBrain AI δημιουργεί ένα άβαταρ ενός ατόμου με βάση το βίντεο, τραβώντας ώρες βίντεο και ήχου για να καταγράψει το πρόσωπο, τη φωνή και τους τρόπους συμπεριφοράς του.

Κλωνοποιούμε την ομοιότητα του ατόμου στο 96,5% της ομοιότητας του αρχικού ατόμου”, λέει ο Michael Jung, οικονομικός διευθυντής της DeepBrain. “Έτσι, ως επί το πλείστον η οικογένεια δεν αισθάνεται άβολα να μιλάει με το αποθανόν μέλος της οικογένειας, παρόλο που πρόκειται για ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης”.

Η εταιρεία πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης μιας κουλτούρας “καλών θανάτων” – όπου προετοιμαζόμαστε για το θάνατό μας εκ των προτέρων, αφήνοντας οικογενειακές ιστορίες, ιστορίες και αναμνήσεις ως μια μορφή “ζωντανής κληρονομιάς”.

Η διαδικασία όμως δεν είναι φθηνή και οι χρήστες δεν μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι το άβαταρ. Αντιθέτως, πρέπει να πληρώσουν στην εταιρεία έως και 50.000 δολάρια για τη διαδικασία κινηματογράφησης και τη δημιουργία του avatar τους.

Παρά το υψηλό αυτό κόστος, ορισμένοι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι θα είναι δημοφιλές και η DeepBrain συγκέντρωσε 44 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πλήθος κόσμου «αποχαιρέτησε» τον Γιάννη Σμπώκο – Ο πρωτοπόρος των ξενοδοχείων που άλλαξε την Κρήτη

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Σμπώκο είπαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, συγγενείς, φίλοι,…

2 hours ago

Ξεκινά το 3ο Festum π – Φεστιβάλ Μουσικής και Μαθηματικών στα Χανιά

Για τρίτη χρονιά, η επιστήμη των Μαθηματικών συναντά την τέχνη της Μουσικής σε ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ, που…

2 hours ago

Ποια παιδιά επιλέχθηκαν στο Ολοήμερο Αθλητικό Οικολογικό Σχολείο Χανίων

Από το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Χανίων ανακοινώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των παιδιών…

2 hours ago

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ERASMUS + του ΜΑΙΧ με Ιταλικό Ινστιτούτο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα έργο από το ΜΑΙΧ στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ και συγκεκριμένο…

2 hours ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.…

2 hours ago

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Βασικό στοίχημα υποδομών η διαχείριση του νερού στα Χανιά

Στη σημερινή σύσκεψη που διοργάνωσε  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης…

2 hours ago

This website uses cookies.