Όταν ο James Vlachos έμαθε πως ο πατέρας του έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου, θέλησε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον κρατήσει κοντά του. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη, με τη βοήθεια της οποίας δημιούργησε ένα chatbot που μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του πατέρα του, με τη φωνή του πατέρα του.
Ο πατέρας του James πέθανε το 2017, αλλά εκείνος είχε προλάβει να μετατρέψει αυτά που είχε καταγράψει σε ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το BBC.
Μια τέτοια χρήση του AI για την τεχνητή επαναφορά ανθρώπων στη ζωή έχει εξερευνηθεί εδώ και καιρό στην επιστημονική φαντασία, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία AI την έχουν καταστήσει πλέον δυνατή και στην πραγματική ζωή. Το 2019, ο Jeims μετέτρεψε το chatbot του σε μια εφαρμογή – και κατ’ επέκταση επιχείρηση – που ονομάζεται HereafterAI, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν το ίδιο για τους αγαπημένους τους.
Προσθέτει ότι ενώ το chatbot δεν αφαίρεσε τον πόνο του θανάτου του πατέρα του, του δίνει “περισσότερα από όσα θα είχα διαφορετικά”. “Δεν είναι αυτός που αποσύρεται σε αυτή την πολύ θολή ανάμνηση. Έχω αυτό το υπέροχο διαδραστικό σύμπαν στο οποίο μπορώ να στραφώ”.
Άτομα που έχουν φύγει από τη ζωή μετατρέπονται σε άβαταρ
Ενώ οι χρήστες του HearafterAI μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου, για να εμφανίζονται στην οθόνη του έξυπνου τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μια άλλη εταιρεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε AI chatbots το έχει πάει πολύ παραπέρα.
Η νοτιοκορεατική DeepBrain AI δημιουργεί ένα άβαταρ ενός ατόμου με βάση το βίντεο, τραβώντας ώρες βίντεο και ήχου για να καταγράψει το πρόσωπο, τη φωνή και τους τρόπους συμπεριφοράς του.
“Κλωνοποιούμε την ομοιότητα του ατόμου στο 96,5% της ομοιότητας του αρχικού ατόμου”, λέει ο Michael Jung, οικονομικός διευθυντής της DeepBrain. “Έτσι, ως επί το πλείστον η οικογένεια δεν αισθάνεται άβολα να μιλάει με το αποθανόν μέλος της οικογένειας, παρόλο που πρόκειται για ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης”.
Η εταιρεία πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης μιας κουλτούρας “καλών θανάτων” – όπου προετοιμαζόμαστε για το θάνατό μας εκ των προτέρων, αφήνοντας οικογενειακές ιστορίες, ιστορίες και αναμνήσεις ως μια μορφή “ζωντανής κληρονομιάς”.
Η διαδικασία όμως δεν είναι φθηνή και οι χρήστες δεν μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι το άβαταρ. Αντιθέτως, πρέπει να πληρώσουν στην εταιρεία έως και 50.000 δολάρια για τη διαδικασία κινηματογράφησης και τη δημιουργία του avatar τους.
Παρά το υψηλό αυτό κόστος, ορισμένοι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι θα είναι δημοφιλές και η DeepBrain συγκέντρωσε 44 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της.
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, με τον ειδικό πραγματογνώμονα και…
Τη σύλληψη μάρτυρα, μέλους του πληρώματος, για ψευδορκία ζήτησε η υπεράσπιση, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης…
Σε διαφορετική γραμμή από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπόθεση των Τεμπών και τις ευθύνες…
Αντιμέτωποι με άγρια γιουχαΐσματα από το οργισμένο πλήθος βρέθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης…
Της Στέλλας Αλφιέρη Η άρνηση της πολιτείας να καλύψει μια συνταγματική της υποχρέωση στην ακριτική…
Συνεχίζονται και φέτος οι διακρίσεις του Δήμου Χανίων για την καινοτομία και τις καλές πρακτικές…
This website uses cookies.