Πανικός έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ινδίας την Πέμπτη (20/07) να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, προκειμένου να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό να προστατεύσει την εγχώρια αγορά από τις ραγδαία άυξηση των τιμών στα τρόφιμα, διασφαλίζοντας επάρκεια ρυζιού για τους Ινδούς πολίτες. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους καταναλωτές, ιδίως στους Ινδούς που ζουν σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι έτρεξαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προβλέποντας δυσοίωνο μέλλον στην παγκόσμια αγορά ρυζιού και τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Σε αυτό το πλαίσιο η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς διαφόρων ποικιλιών λευκού ρυζιού (εκτός του ρυζιού μπασμάτι) θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων, που εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο.
Χάος επικράτησε στα σούπερ μάρκετ διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την πληροφόρηση που έλαβαν Ινδοί και μη πολίτες για την απαγόρευση των εξαγωγών. Κόσμος συρρέει στα καταστήματα για να αγοράσει πακέτα, ακόμη και ολόκληρα τσουβάλια, με ρύζι για να δημιουργήσει αποθεματικό καθώς φοβούνται για την ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησής του στο επόμενο διάστημα.
Οι χώρες που επηρεάζονται θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, εκτιμούν οικονομολόγοι γεγονός που θα τροποποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της χώρας με την Ινδία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρυζιού, στην οποία αναλογεί το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν ανακοινωθεί επισήμως η απαγόρευση προέβλεψε ότι ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι.
«Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ινδικού ρυζιού είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ, ενώ αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής εισάγουν επίσης μεγάλες ποσότητες», έγραψαν οι αναλυτές της Gro Intelligence.
Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά, επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.…
Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους,…
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ.…
Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοινώνει την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος έργων, συγκεκριμένα ενός καινούριου εκσκαφέα-φορτωτή ισχύος…
Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των υπερτοπικών δράσεων του κοινωνικού της προγράμματος, πραγματοποιεί για ακόμη…
Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται το Νέο Έτος 2025 με μια εντυπωσιακή συναυλία, ένα μοναδικό σόου…
This website uses cookies.