Μετά την αποτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο με μία «επιχείρηση αστραπή» στις πρώτες μέρες του πολέμου, η νέα στρατηγική της Ρωσίας αποδίδει καρπούς.
Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί στην περιοχή του Σεβεροντόνετσκ, ένα από τα λίγα σημεία του Λουγχάνσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο και οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν την πόλη και την γειτονική Λισιτσάνσκ από τρεις πλευρές. Εάν το Σεβεροντόετσκ πέσει στα χέρια των Ρώσων, ουσιαστικά θα ελέγχουν το σύνολο του Λουγκάνσκ.
Μπερδεμένο το Κίεβο: θέλει ειρηνευτικές συνομιλίες και ήττα της Ρωσίας
Η ηγεσία στο Κίεβο αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχεται ότι η Ουκρανία πρέπει «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα» και να συνομιλήσει με τους Ρώσους. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία διάθεση να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά πρόσθεσε ότι ίσως είναι απαραίτητο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου έλεγε ότι η Ρωσία πρέπει πάση θυσία να ηττηθεί ειδάλλως θα αρχίσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Όλες αυτές οι δηλώσεις, αλλά και τα δεδομένα στα πεδία των μαχών προϊδεάζουν για μια μακρά στρατιωτική σύγκρουση, αφού δεν διαφαίνεται καμία στρατηγική εξόδου, από καμία πλευρά.
«Υπάρχουν πράγματα για να συζητηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν σας λέω ότι από εμένα ή από τον λαό μου υπάρχει διάθεση να μιλήσω μαζί του, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και αυτό που ζούμε», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν δείχνει έτοιμη για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες».
Και την ίδια ώρα, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση προειδοποιούσε ότι αν η Μόσχα δεν ηττηθεί «θα κερδίσουν ο ρωσικός ρεβανσισμός και σωβινισμός», κάτι που θα οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το γνωρίζουν στη Δύση και γι αυτό μας στέλνουν όπλα, ισχυρίστηκε ο Ποντόλιακ.
Ο Τζόνσον στέλνει κι άλλα όπλα, αλλά δίνει και οδό διαφυγής στον Πούτιν
Και σαν να τον άκουσε στο Λονδίνο, ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να δηλώσει ότι η Βρετανία θα στείλει προηγμένης τεχνολογίας πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών MLRS στην Ουκρανία. Πρόκειται για οπλικά συστήματα που φαίνεται πως θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες, σε μία περίοδο που η Ρωσία παίρνει το πάνω χέρι.
Είναι σαφές ότι η Δύση ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και όχι για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.
Αν ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη στο Bloomberg πρότεινε στον Πούτιν και μία οδό διαφυγής: «Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει (ο πόλεμος) είναι να αποδεχτεί ο Πούτιν ότι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας επιτεύχθηκε και ο ίδιος μπορεί να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια και τιμές», είπε ο Τζόνσον, διευκρινίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την ρωσική άποψη ότι υπάρχουν ναζί στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι (ο Πούτιν) έχει το πολιτικό περιθώριο για μία μανούβρα που θα οδηγήσει στο τέλος (του πολέμου),» πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Ρωσικός κίνδυνος, αλλά ο μεγάλος φόβος είναι η Κίνα
Η Ρωσία μπορεί να θεωρείται στη Δύση υπεύθυνη για τον πόλεμο, αλλά οι Αμερικανοί έχουν … μάτια μόνο για την Κίνα. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές του CNN, Στίβεν Κόλινσον και Κάιτλιν Χου, με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για τις αμερικανικές γεωστρατηγικές προτεραιότητες.
«Συγγνώμη Πούτιν, αλλά οι ΗΠΑ φοβούνται περισσότερο την Κίνα», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο CNN, όπου επισημαίνεται ότι ο Μπλίνκεν άρχισε την ομιλία του περνώντας… στα γρήγορα την Ρωσία, την οποία κατηγόρησε –ως όφειλε- ότι ευθύνεται για τον πόλεμο, για να προσθέσει ότι τελικά η Ρωσία θα βγει αποδυναμωμένη και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και ενωμένο από αυτή την κρίση.
Και στην συνέχεια ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσέξουν περισσότερο την Κίνα.
«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει την πρόθεση ανασχεδιασμού της διεθνούς τάξης και προοδευτικά την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ για να το επιτύχει», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο, συμφωνίες και συνθήκες που έχουν εδραιώσει την δυτική κυριαρχία εδώ και 75 χρόνια.
Το περίγραμμα της αμερικανικής πολιτικής το είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στην περιοδεία του στην Ασία: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Πεκίνο να αλλάξει κατεύθυνση. Γι αυτό εμείς θα επανασχεδιάσουμε το στρατηγικό περιβάλλον γύρω από το Πεκίνο για να προωθήσουμε το όραμά μας για ένα ανοιχτό διεθνές σύστημα».
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν έναν πόλεμο ή ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αντιθέτως είναι αποφασισμένες να τα αποφύγουν και τα ίδια», αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε πως η αμερικανική προσέγγιση έχει ομοιότητες με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ την Σοβιετική Ένωση στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά, όπως έλεγε και ο πρωταθλητής των ρινγκ, Μάικ Τάισον, «ο καθένας έχει ένα σχέδιο μέχρι να φάει μια μπουνιά στο στόμα», σχολιάζει το CNN.
Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…
Την επίσημη έναρξη των πλούσιων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για τα Χριστούγεννα 2024 και…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…
Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…
Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…
This website uses cookies.