Σαν βόμβα έσκασε στις διεθνείς αγορές η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, Μελάνια, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Οι επιπτώσεις στις αγορές έκαναν γρήγορα την εμφάνισή τους.
Οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία καθώς και το πετρέλαιο υποχωρούν, το δολάριο και το αμερικανικό 10ετές ενισχύονται, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο καθώς σε έναν μήνα από σήμερα οι Αμερικανοί καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Βουτιά» 500 μονάδων στα futures του Dow Jones
Κατά 555 μονάδες υποχώρησαν τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.
Σε αρνητικό έδαφος και τα futures του S&P 500 και του τεχνολογικού Nasdaq.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 0,6578%.
Πτώση σε Ασία και Ευρώπη
Πτώση σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια Τραμπ είναι θετικοί στον κοροναϊό.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei μειώθηκε κατά 0,67% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 1%.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,0% στις 10:04 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησαν κατά 1,3% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,0%.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και ότι μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ απομένουν μερικές μόνο εβδομάδες έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου
Βασικός παράγοντας της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό
Ερευνητές στο Πανεπιστημίου Κορνέλ στην πολιτεία τής Νέας Υόρκης ανέλυσαν 38 εκατομμύρια άρθρα στην αγγλική γλώσσα, που συνέλεξαν από διάφορα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πανδημία, και διαπίστωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν η μεγαλύτερη πηγή του λεγόμενου «infodemic», ψευδών ειδήσεων που «εξαπλώνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τον ιό».
Οι αναφορές του κ. Τραμπ αποτελούσαν σχεδόν το 38% της συνολικής παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη στο θέμα της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό στα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα μαζικής επικοινωνίας.
«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η μεγαλύτερη πηγή παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid», δήλωσε η Σάρα Εβανέγκα, διευθύντρια του Cornell Alliance for Science και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Οι επιστήμονες εντόπισαν 11 θέματα παραπληροφόρησης καθώς και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με μια από αυτές που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Ιανουάριο, η πανδημία κατασκευάστηκε από τους Δημοκρατικούς για να συμπέσει με τη δίκη του Τραμπ ενώ μια άλλη υποστήριζε ότι τα πρώτα κρούσματα στην Γουχάν μεταδόθηκαν από άτομα που έφαγαν σούπα νυχτερίδας.
Το τελευταίο αυτό θέμα ήταν μακράν το δημοφιλέστερο, καθώς εμφανίστηκε σε 295.351 άρθρα, δηλαδή σε περισσότερα από το σύνολο των άλλων 10 κατηγοριών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ευθύνονταν για μια σημαντική αύξηση (του ενδιαφέροντος) σε αυτήν την κατηγορία, ιδίως οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της 24ης Απριλίου, όταν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της έγχυσης απολυμαντικού στο σώμα ως θεραπεία της ασθένειας.
Παρόμοιες κορυφώσεις διαπιστώθηκαν όταν τάχθηκε υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, μιας θεραπείας η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.
Στην έρευνα σημειώνεται ότι στις 24 Απριλίου, μια ημέρα αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι τα απολυμαντικά και το υπεριώδες φως θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον Covid-19, δημοσιεύθηκαν περισσότερα από 30.000 άρθρα στην κατηγορία «θαυματουργές θεραπείες», από τα 10.000 που ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέβαλλε σημαντικά σε αυτή την αύξηση, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές του Cornell δήλωσαν επίσης ότι περίμεναν να βρουν περισσότερες αναφορές για θεωρίες συνωμοσίας και όχι τόσα άρθρα που αφορούσαν τον κ. Τραμπ.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν όλες τις αναφορές παραπληροφόρησης στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Περιέλαβαν και άρθρα που διόρθωναν τις ψευδείς ειδήσεις, τα οποία όμως αντιπροσώπευαν μόνο το 16,4% που σημαίνει ότι «η πλειονότητα των παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19 αναπαράγεται μέσω των ΜΜΕ χωρίς καμία ερώτηση ή διόρθωση», έγραψαν οι συγγραφείς.