ΗΠΑ: Μια μέρα πριν τον δημοσιονομικό γκρεμό

Καθοριστική αναμένεται η σημερινή ημέρα στις ΗΠΑ καθώς εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει τον δημοσιονομικό γκρεμό για τη χώρα. Αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία τότε οι φόροι θα αυξηθούν για τους περισσότερους Αμερικανούς και θα επέλθουν σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες από το νέο έτος, κάτι που οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τις συνομιλίες σχετικά με το«δημοσιονομικό βάραθρο», διέκοψε προς το παρόν ηΓερουσία των ΗΠΑ, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας στον αμερικανικό λαό από την 1η Ιανουαρίου. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα πιθανότατα στις 18.00 (ώρα Ελλάδος).

Σημείο τριβής φαίνεται να είναι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η οποία προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ύψους των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. ΟιΔημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να πειραχτεί.

Μία άλλη σημαντική διαφωνία αφορά στην αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, την οποία επιδίωξε ο κ. Ομπάμα αλλά αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, που θέλουν να συνδυάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων με μειώσεις δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς ώστε να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία. Σε συνέντευξή του στο NBC (που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο), ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν σήμερα για το σχετικό σχέδιο νόμου. Κατηγόρησε δε, τους Ρεπουμπλικάνους για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

«Λένε (σ.σ. οι Ρεπουμπλικάνοι) πως η βασική τους προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος, όμως ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν δείχνε πως μόνη τους προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουν πως οι φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα προστατευθούν» σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε ένα προφανές αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ υποστήριξε πως θα προσπαθήσει τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί θα πρέπει να σταλεί επειγόντως και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τα διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη δράση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αν ο Δήμαρχος Χανίων έπαιζε στον “Εκατομμυριούχο”… Πώς σχολίασε ο Σημανδηράκης το χιουμοριστικό κολάζ για την ταλαιπωρία των Χανιωτών

Μόλις άρχισαν να μειώνονται οι τουρίστες άρχισαν τα έργα στα Χανιά και μαζί, συνεχίζεται η…

7 hours ago

Παύλος Πολάκης: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας και της ευθύνης μας

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και…

7 hours ago

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

9 hours ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

11 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

11 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

11 hours ago

This website uses cookies.