Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
773 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πεντάγωνο — ξεπερνώντας το ποσό που είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ — και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, το υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ότι είναι αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπουν μια «αυξανόμενη απειλή» τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής του Πενταγώνου αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, επιβραδύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση μαχητικών F-35, αφότου η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είχε παραπονεθεί για σημαντικές καθυστερήσεις σε τεχνικές βελτιώσεις.
Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων, η ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και συστημάτων προειδοποίησης για πυραύλους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λεγόμενης πυρηνικής “τριάδας” (των υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους, των στρατηγικών βομβαρδιστικών και των πυραυλικών συστημάτων ξηράς).
Μόλις 61 μαχητικά F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin ζητήθηκαν από το Πεντάγωνο, σε σύγκριση με τα 85 πέρυσι, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει τελικά αυτό το νούμερο.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο Πεντάγωνο για τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με 130 δισεκατομμύρια να αφορούν την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (όπως υπερηχητικοί πύραυλοι) για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία. Μέρος της επένδυσης αυτής χρηματοδοτείται από την απόσυρση παλαιότερων, όπως τα πολεμικά πλοία Littoral και τα αεροσκάφη A-10 που ήταν ευάλωτα απέναντι σε προηγμένους τεχνολογικά αντιπάλους.
Το αίτημα του Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την τελευταία χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο ανερχόταν σε 752,9 δισ. δολάρια. Το Κογκρέσο αύξησε το ποσό κατά 25 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 778 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2022.
Τα κόστη για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς τα τελευταία 10 χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου το 50% του παγκόσμιου προϋπολογισμού σε εξοπλισμούς.
Υπάρχει μια αυξημένη εξάρτηση της αμερικάνικης οικονομίας με τη βιομηχανία του πολέμου.
Η μεγαλύτερη αύξηση στα κόστη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά παρατηρείται την περίοδο μετά το 1998, δηλαδή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εν καιρώ “ειρήνης”.
Ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5 έως 24% στα σούπερ μάρκετ, που…
Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, με αφορμή την…
Θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου ενός ανθρώπου στα χαλάσματα κτιρίου στο Ηράκλειο, λίγες ώρες πριν…
Τιτάνια μάχη για να ανασύρουν την 33χρονη Αμερικανίδα από το σημείο όπου βρέθηκε μετά την πτώση…
ΣΚΑΪ και ο ίδιος δεν απείλησαν τον καθηγητή Οικονομικών Κοσμά Μαρινάκη υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, σε συνέχεια των καταγγελιών…
Την ανακατανομή 61 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών χρονικής περιόδου λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2024-2025 στις νοσηλευτικές ειδικότητες…
This website uses cookies.