Ένα σημείωμα αυτοκτονίας επιχειρηματία στο Ηράκλειο, επιτάχυνε την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος των σκληρών τοκογλύφων. Το σημείωμα, είχε αφήσει πίσω του ένας 34χρονος έμπορος ξυλείας και πατέρας ενός μικρού παιδιού, που είχε δανειστεί χρήματα από την αδίστακτη συμμορία και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις απειλές που δεχόταν.
Ο άνδρας εντοπίστηκε τελικά ζωντανός από τους αστυνομικούς, μετά από ώρες αναζητήσεων, να κάθεται στην άκρη του δρόμου, απέναντι από τους οικίσκους των σεισμόπληκτων στο Σαμπά. Αξιοποιώντας τις λεπτομέρειες που έγραφε στο σημείωμα ο 34χρονος, οι αρχές κατάφεραν να επιταχύνουν τις έρευνες για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης.
Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, ένας άλλος επιχειρηματίας που είχε δανειστεί από μέλος του κυκλώματος, έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο τοκογλύφος απειλούσε τόσο το ίδιο το θύμα, όσο και την μητέρα του για την αποπληρωμή του χρέους. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ερευνούν την εμπλοκή των εκβιαστών στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ήταν τόσο αδίστακτοι οι «φουσκωτοί» κακοποιοί, που δεν δίστασαν να ζητήσουν τα χρήματα, από την σύζυγο του αυτόχειρα, την ημέρα της κηδείας του.
Στα «δίχτυα» της σπείρας έπεσε στις αρχές του 2021 και μια νεαρή μητέρα που δανείστηκε χρήματα για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα του ανήλικου γιου της, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι κακοποιοί οδήγησαν την άτυχη γυναίκα στην οικονομική καταστροφή, αποσπώντας της διαρκώς χρήματα, παρά το γεγονός ότι εκείνη τα χρειαζόταν για τις νοσηλείες και τις θεραπείες του παιδιού της.
«Θα σου κάψουμε το σπίτι, το μαγαζί και το αυτοκίνητο» ήταν κάποιες από τις απειλές των «φουσκωτών» προς δεκάδες εμπόρους της Κρήτης που είχαν αναγκαστεί να δανειστούν από εκείνους. Ανάγκαζαν τα θύματά τους ακόμη και να συνάψουν δάνεια με τράπεζες για να αποπληρώσουν τα χρέη προς το κύκλωμα. Σε άλλες περιπτώσεις οδηγούσαν θύματα να εκποιήσουν και να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ έφθαναν στο σημείο να «ελέγχουν» τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων «οφειλετών» τους.
Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 8 μέλη του κυκλώματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα δύο. Οι κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ άλλων, body builders, συνοδοί ασφαλείας σε επιχειρηματιές, φύλακες επιχειρήσεων και πορτιέρηδες νυχτερινών μαγαζιών.
Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας εντοπίστηκαν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι κακοποιοί ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα εξαργυρώνοντας κουπόνια του ΟΠΑΠ, μέσω… real estate και χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώθηκε είχαν αγοράσει περισσότερα από 30 αυτοκίνητα ενοικίασης και ίδρυσαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.
Tι αναφέρει η αστυνομία
Σε δελτίο τύπου της η αστυνομία δίνει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη μεθοδολοφία της εγκληματικής ομάδας:
Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (17.06.2022) σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν οχτώ (8) άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα (10) ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου.
Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.
Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .
Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.
Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα (30) περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.
Χθες (17.06.2022) πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:
Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
Του Δημήτρη Δαμασκηνού * Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως ο Δημήτρης Βλαντάς, γεννημένος στον…
Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Χανίων εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, τον…
Στη σύλληψη ενός 54χρονου ημεδαπού, προσωρινού υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, προχώρησαν χθες (19/01/2025)…
Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής στα πεζοδρόμια της πόλης, με σύγχρονες…
Η Συμπρόεδρος του Βολτ Ελλάδας, Στέλλα Ψαρροπούλου, είχε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025, συνάντηση με…
Επικυρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση με τα 22 πρότυπα δημόσια…
This website uses cookies.