Παρέλαση μόνο για τους επίσημους είχαμε στα Χανιά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σε κλίμα τρομοκρατίας 3 συλληψεις από το «τσούρμο» μεταξύ αυτών και ενός ατόμου που έβγαζε… φωτογραφίες όταν συνέβαιναν τα επεισόδια! Μαθητής με ειδικές ανάγκες μούντζωσε τους επίσημους. Η παρέλαση έστριψε πριν την οδό Δημοκρατίας και κατέληγε λίγα μέτρα μετά, στο μνημείο των πεσόντων…
Αν την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επανάσταση των Ελλήνων, αυτή η επέτειος δεν ήταν για τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά για λίγους επίσημους, οι οποίοι παρακολούθησαν μόνοι τους μια παρέλαση παρωδία.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η παρέλαση, πάρθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απαγόρευσεων. Στην πραγματικότητα, το χάσμα που διαχωρίζει τις επίσημες αρχές αυτού του τόπου και των πολιτών επισημοποιήθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από το ίδιο το κράτος: με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που διαχώριζαν τους πολίτες από τους επίσημους και που δεν επέτρεπαν σε κανέναν πέραν από τους επισήμους να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Δηλαδή, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι ο κίνδυνος!
Φυσιολογικά, οι αντιδράσεις ήταν έντονες από ανθρώπους που κατέβηκαν για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους στην παρέλαση και που δεν τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Όμως και οι μαθητές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επέδειξαν τη δυσαρέσκειά τους, μη στρέφοντας το κεφάλι – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – προς τους επισήμους, άλλοι φορώντας μαύρα περιβραχιόνια ή μαύρα ρούχα, ενώ ένας μαθητής με ειδικές ανάγκες – στη φωτογραφία ίσως της ημέρας – μούντζωσε τους επίσημους.
Η ένταση εξ αρχής ήταν μεγάλη καθώς, ακόμα και κατά την κατάθεση στεφάνων άκουγες δυνατά από το πλήθος των πολιτών συνθήματα, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά δε στήθηκε εξέδρα για τους επίσημους, για λόγους ασφαλείας.
Άξιο αναφοράς επίσης πως εφόσον κάποιος δημοσιογράφος δεν κρατούσε μαζί του κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της ιδιότητάς του, δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στο χώρο των επισήμων. Όλοι, λοιπόν, «πιθανοί τρομοκράτες»; Όταν ο πολίτης ισοδυναμεί με κίνδυνο…
Με πιο πολλές λεπτομέρειες, για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένες λίγο πριν την είσοδο του Δημοτικού Κήπου επί της Οδού Δημοκρατίας όπως και στα Ολύμπια. Επίσης, υπήρχαν δυνάμεις διάσκορπες σε διάφορα σημεία, καθώς και στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας – τι ειρωνία – αφού πολίτες που δε μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν κατευθύνθηκαν προς τα εκεί με την ελπίδα πως έστω και από μακρυά θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Επίσης, πέρα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μέσα στο πλήθος των πολιτών καθώς και σε διάφορα σημεία επί της κλειστής προς τους πολίτες περιοχής, υπήρχαν διασκορπισμένοι δεκάδες άνδρες της Ασφάλειας. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο – του οποίου ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας – όπου άνδρας προσπαθεί να διαπεράσει τον αστυνομικό κλοιό και καθώς περνά σταματιέται από άλλους άνδρες της αστυνομίας. Εκεί τους εξήγησε πως «δικός σας είμαι» και επήλθε ηρεμία. Να σημειώσουμε πάντως πως δυσαρέσκεια υπήρχε και από αστυνομικούς που συνομιλήσαμε, για την κατάσταση και αυτό που συνέβαινε.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι πολίτες άρχισαν να αντιδρούν στην παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ οι οποίες δεν τους επέτρεπαν να προχωρήσουν μετά από ένα σημείο. Εκεί, επήλθε σύγκρουση καθώς πολίτες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών. Η παρέλαση, ποτέ δεν πέρασε από την καθιερωμένη διαδρομή της μέσω της οδού Δημοκρατίας αλλά υπήρξε εκτροπή – τι ειρωνία και αυτή, εκτροπή από την οδό Δημοκρατίας… – μπροστά από το Ρολόι έως το σημείο του μνημείου των πεσόντων, όπου και κατέληγε!
Κατά τις συμπλοκές οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε 3 συλλήψεις. Συνελήφθησαν ένας εκπαιδευτικός, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής αλλά και ένας άνθρωπος που… φωτογράφιζε!
Χαρακτηριστικό του πανικού που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή είναι πως με σύλληψη κινδύνεψα κι εγώ καθώς φωτογράφιζα τα γεγονότα, κάτι που όπως φαίνεται ενοχλούσε μερικούς οι οποίοι έσπευσαν να με σταματήσουν. Με έπιασαν από τους αγκώνες και με ρωτούσαν ποιος είσαι, και γιατί βγάζεις φωτογραφίες. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω πως είμαι δημοσιογράφος και πως είναι δικαίωμά μου να τραβώ φωτογραφίες όμως επέμεναν πως έλεγα ψέμματα. Όταν τους έπεισα να με αφήσουν να δείξω τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα, μου επιτρέψανε να συνεχίσω, «από μακριά», όπως μου είπανε. Να σημειώσω πως αργότερα ήρθε και άλλο άτομο και με ρώτησε για το ονοματεπώνυμό μου, την ιδιότητά μου. Και μου ανέφερε εν τέλει: «Ναι, Αγγελάκης. Από τη Χρυσαυγή, σωστά;»
Ο αέρας εν τω μεταξύ είχε γεμίσει χημικά με αποτέλεσμα αρκετοί ν’ αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και από άτομα που βρέθηκαν στο χώρο των επισήμων. Ένα μάλιστα πολίτης στην οδό Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Οι μαθητές, πάντως, συνέχιζαν την παρέλαση καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ πάλευαν με εξαγριωμένους πολίτες υπό ένα νέφος από χημικά.
Με το τέλος της παρέλασης, αρκετοί πολίτες – προφανώς γονείς που ήθελαν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους – είχαν συγκεντρωθεί πλέον επί της οδού Πλουμιδάκη στο ύψος του μνημείου των πεσόντων άρχισαν να γιουχάρουν τους επίσημους κατά την αποχώρησή τους.
Οι υπόλοιποι πολίτες που είχαν παραμείνει επί της οδού Δημοκρατίας, κάποιοι παρέμειναν στο σημείο, άλλοι έφυγαν από το σημείο, και περίπου 400 ξεκίνησαν πορεία έως την Πλατείας της Δημοτικής Αγοράς όπου και αποφασίσθηκε να κατευθυνθούν προς το Αστυνομικό Μέγαρο για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις 3 συλλήψεις.
Εκεί γνωστοποιήθηκε πως οι 2 εκ των συλληφθέντων (ο εκπαιδευτικός και ο μεταπτυχιακός φοιτητής) κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια, θρασύτητα, οπλοφορία και οπλοχρησία κατά συναυτουργία. Για τις κατηγορίες αυτές υπάρχουν καταθέσεις αστυνομικών. Όσο για τον φωτογράφο, που είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, άγνωστο παραμένει για ποιον λόγο συνελήφθη. Εκτός βεβαίως, αν ενοχλούσε – όπως στην περίπτωσή μου – το γεγονός πως …έβγαζε φωτογραφίες! Πάντως, κατά τις 6.30 το απόγευμα, αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν ορίστηκε δικάσιμος καθώς ο Εισαγγελέας ζήτησε να γίνει προανάκριση για τα γεγονότα.
Οι συμπαραστεκόμενοι πολίτες, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία κατεβαίνοντας την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, ακολουθούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όταν η πορεία έφτασε στην παραλία του Κουμ Καπί, με αφορμή επεισόδιο που σημειώθηκε όταν ακροδεξιά στοιχεία προκάλεσαν τους διαδηλωτές επιδεικνύοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και όπλο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πορεία και συνέλαβαν 62 (!) άτομα και δύο εκ των ακροδεξιών.
Μέχρι και αργά το βράδυ οπότε και οι συλληφθέντες άρχισαν σιγά-σιγά να αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν εις βάρος τους κατηγορίες, πλήθος κόσμου παρέμενε συγκεντρωμένο έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.