Και ξαφνικά η υπόθεση Novartis επανέρχεται ως μείζον θέμα στο πολιτικό σκηνικό, σε μία δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και τις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με Αντώνη Σαμαρά. Και το «θα τους πάω μέχρι τέλους» του πρώην πρωθυπουργού να παίρνει ξανά τη θέση του, έναντι κάποιων… συγκυριακών χειραψιών.
Η εισαγγελική εξέλιξη, με την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα, προέκυψε γιατί το περασμένο καλοκαίρι ο Γιώργος Φλωρίδης με τις αλλαγές που έκανε στον ποινικό κώδικα έδωσε τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάζει τα δεδομένα, δηλαδή το καθεστώς προστασίας μαρτύρων και να κρίνει είτε για την άρση, είτε για τη συνέχειά του. Σε απλά ελληνικά, την επαναφορά της υπόθεσης Novartis και τη δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά και στους άλλους εννέα που κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο, την επέτρεψε αν δεν την προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό και ο Παύλος Πολάκης χθες στην ανάρτηση του στο facebook έκανε λόγο για «κράτος μαφία που εκδικείται αυτούς που αποκάλυψαν σκάνδαλα» προσθέτοντας πως είναι «επείγουσα ανάγκη να ηττηθεί το επιτελικό κράτος από μία ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορεί να το κάνει».
Πλέον η υπόθεση πολιτικά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επανέλαβε στην χθεσινή δήλωση του, όπου τονίζει ότι «θα φανερωθούν ποια τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας».
Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» στην αντίστροφη εικόνα
Πριν έξι χρόνια με τις μαρτυρικές καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Ελένης Κελέση» που τώρα πια έχουν όνομα και επίθετο, δυο πρώην πρωθυπουργοί, ένας κεντρικός τραπεζίτης, ένας αρχηγός κόμματος και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας εξαιρετικά άβολης συζήτησης, απειλούμενοι από υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Με τη χθεσινή εξέλιξη και αφού στο μεταξύ η δικαστική έρευνα δεν δικαίωσε τις τότε κυβερνητικές εξαγγελίες, τα 10 πολιτικά πρόσωπα θα μπορέσουν πια με μηνύσεις και αγωγές να κινηθούν εναντίον των μαρτύρων και ενδεχομένως και εναντίον εκείνων που θεωρούν ως «ηθικούς αυτουργούς». Για να αποκαλυφθούν, όπως λένε, οι πραγματικοί ένοχοι.
Η επιστροφή της υπόθεσης στο πολιτικό προσκήνιο όπως είναι λογικό, θα βάλει εκ νέου φωτιά στην σχέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο με ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου.
Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν χθες ότι «μία από τις παράπλευρες απώλειες μπορεί να είναι η επιχείρηση rebranding του Αλέξη Τσίπρα», ο οποίος στην εκδήλωση της Καθημερινής για την μεταπολίτευση είχε σπεύσει εδώ και μήνες να παραδεχτεί λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης του στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά «στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας».
Η χθεσινή ανάρτηση του Αδωνι Γεωργιάδη δίνει το πολιτικό στίγμα των επόμενων κινήσεων αλλά και μία γεύση του πως θα κινηθεί πολιτικά η κυβέρνηση. Γράφει ο κ. Γεωργιάδης ότι «το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφτηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση της πτυχής αυτής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς. Κάποιοι θα πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους».
Μηνύσεις και από τους 10
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το topontiki.gr, τις επόμενες ημέρες και βδομάδες θα υπάρξουν μηνύσεις και αγωγές και από τα 10 πολιτικά πρόσωπα αλλά από άλλους συμμετέχοντες που με τον άλφα ή βήτα τρόπο ενεπλάκησαν στην ιστορία. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης και άλλοι ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και μπορεί προς το παρόν τα αδικήματα με τα οποία απειλούνται οι δύο μάρτυρες να είναι σε βαθμό πλημμελήματος και ο χρόνος της φυλάκισης τους να φτάνει τα πέντε χρόνια, όμως όπως ανέφερε χθες και ο δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μπορεί το πράγμα να έχει και συνέχεια βασιζόμενο στις εκτιμήσεις που είχε κάνει τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος και να υπάρξουν και κακουργηματικές κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση πολλών ετών.
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις βέβαια προσπερνούν το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει δίκη και άρα τα νέα στοιχεία πρέπει να είναι συντριπτικά ώστε να φανεί εάν, πώς και με ποιους θα επαναληφθεί μία δικαστική διαδικασία.
Η επιστροφή της υπόθεσης όμως στο προσκήνιο και στα φώτα της δημοσιότητας ρίχνει βαριά σκιά εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χθες στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε τη βράβευση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων από την Ευρωπαϊκή Αριστερά το 2020 στο ευρωκοινοβούλιο.