23.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Η άγρια ομορφιά της Χρυσής και του Βάι σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Ημερομηνία:

Ένα σπάνιο αφιέρωμα που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές του νομού Λασιθίου και ιδιαίτερα της νήσου Χρυσής η οποία κοσμεί και το εξώφυλλο, αλλά και του φοινικόδασους στο Βάι, φιλοξενεί το περιοδικό Βlue το οποίο εκδίδει η αεροπορική εταιρία Aegean για το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου και διανέμεται στα ελληνικά και τα αγγλικά στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Η φωτογράφηση μόδας που έγινε στη Χρυσή, στο Βάι αλλά και τη μονή Τοπλού, είναι χωρίς αμφιβολία αυτό που ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, και φανερώνει την πραγματική και άγρια ομορφιά μέσα από εικόνες που πραγματικά δεν θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί οπουδήποτε αλλού.

Αναφορά γίνεται και σε όλα τα αξιοθέατα του νομού που πρέπει κανείς να δει ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν λείπουν και οι προτάσεις για την κρητική κουζίνα και που μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά προϊόντα, να φάει και να πιεί το ποτό του.

Την τιμητική του έχει ο Γιάννης Καραλάκης με την ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή τον οποίο επισκέφθηκαν οι υπεύθυνοι ου αφιερώματος, ενώ γνωστά για την ποιότητά τους καταστήματα όπως τα Κρητικά Εδέσματα σε Ιεράπετρα και Καβούσι αλλά και το εστιατόριο Πέλαγος δεν λείπουν από το αφιέρωμα!

Παραδοσιακοί τεχνίτες που συνεχίζουν τις τέχνες της κωδωνοποιίας, τις σκαλιστές χάλκινες κατασκευές, και τα χειροποίητα μουσικά όργανα αναφέρονται, ενώ βέβαια παρουσιάζονται κατά σειρά οι καλύτερες παραλίες όλου του νομού παρουσιάζονται η μια μετά την άλλη το ίδιο γίνεται με τα φαράγγια όπου ξεχωρίζει το Φαράγγι του Ρίχτη και του Χα.

Διαβάστε τα αφιερώματα για τη Χρυσή και το Βάι, δείτε μερικές φωτογραφίες και διαβάστε όλο το αφιέρωμα ΕΔΩ

Νήσος Χρυσή: Ρηχοί κόλποι με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά. Αμμόλοφοι με άρκευθους (ένα είδος αγριόκεδρου), θαμνοκυπάρισσα, σκίνους και πεύκα. Κορμοί δέντρων γερμένοι από τους αέρηδες του Λιβυκού πελάγους. Αγριαγκινάρες και θαλασσόκρινοι (ανάλογα με την εποχή) που στρέφουν τα λουλούδια τους προς τον ήλιο. Αμμώδεις παραλίες που καλύπτονται από αμέτρητα κοχύλια. Λέγεται πως οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ένα είδος από αυτά για την παραγωγή πορφύρας – για να βάφουν τα ρούχα των βασιλέων τους! Ένα τοπίο πανέμορφο, εξωτικό, που η ομορφιά του σε καθηλώνει.

Η Χρυσή είναι ένα μικροσκοπικό μακρόστενο νησί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ. νότια της Ιεράπετρας Κρήτης. Σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Οι ντόπιοι τη λένε και Γαϊδουρονήσι. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο κάλλος της, η Χρυσή περιλαμβάνει και έναν σπάνιο συνδυασμό οικοσυστημάτων, τα οποία αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα δάση παράλιας αρκεύθου (Juniperus macrocarpa) στη Μεσόγειο – γι’ αυτό και περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Καραβάκι από την Ιεράπετρα εκτελεί δρομολόγια για τη Χρυσή. Απολαύστε την ομορφιά της, αλλά σεβαστείτε την. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ εύθραυστη. Πάρτε μαζί σας μόνο αναμνήσεις. Και είναι σίγουρο ότι οι εικόνες από τη Χρυσή θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη σας.

Bάι: Λένε ότι «ο φοίνικας πρέπει να έχει τα πόδια του (δηλαδή τις ρίζες του) στο νερό, το κεφάλι του στον ήλιο και το κορμί του στη σκιά». Στη βορειοανατολική Κρήτη, στον νομό Λασιθίου και σε μια περιοχή που πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, στέκει αγέρωχο ένα αυτοφυές φοινικoδασος μοναδικό – όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Έχει έκταση 120 στρεμμάτων και απαρτίζεται από ένα είδος φοίνικα το οποίο είναι ενδημικό της Ανατολικής Μεσογείου και ονομάζεται «Φοίνικας του Θεόφραστου», προς τιμήν του αρχαίου φιλοσόφου και φυσιοδίφη από τη Λέσβο (371-287 π.Χ.), μαθητή του Αριστοτέλη, που τον περιέγραψε στο βιβλίο του «Περί φυτών ιστορία». Στα πόδια του εντυπωσιακού δάσους με τους περίπου 4.500 φοίνικες απλώνεται μια χρυσαφένια αμμουδιά.

Αυτό είναι το Βάι, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο, τόπος μαγευτικής ομορφιάς αλλά και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, λόγω του εξαιρετικά σπάνιου τύπου οικοσυστήματος το οποίο συνιστά. Περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Όσο για την ονομασία του; Προέρχεται από τη λέξη «βάι» (βάγιο), που σημαίνει «το κλαδί από φοίνικα»

radiolasithi.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ