Με τη δύση του ήλιου την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε ένα ισραηλινό σημείο ελέγχου βόρεια της Ιερουσαλήμ, δίπλα στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή Ofer, με την ελπίδα ότι οι φυλακισμένοι αγαπημένοι τους θα επέστρεφαν στα σπίτια τους ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων από την πλευρά της Χαμάς.
Αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν ότι 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό ήρθε ως αντάλλαγμα για την ασφαλή επιστροφή 13 Ισραηλινών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ως όμηροι από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε σε κοινότητες στα νότια της χώρας τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας τον πιο θανατηφόρο γύρο συγκρούσεων στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεκαετιών μέχρι σήμερα.
Για μερικές από τις χιλιάδες Παλαιστινιακές οικογένειες που μέλη τους κρατούνται στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές, η αγωνιώδης αναμονή έληξε το βράδυ της Παρασκευής, καθώς 24 γυναίκες και 15 παιδιά μεταφέρθηκαν στη Μπετούνια, ένα προάστιο της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με δύο Διεθνή Λεωφορεία της Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Τους υποδέχτηκαν με τραγούδια, παλαιστινιακές σημαίες, τις σημαίες των μαχητών της Χαμάς και του κυρίαρχου κόμματος Φάταχ της Δυτικής Όχθης, αγκαλιές και δάκρυα.
Δείτε σχετικό βίντεο
«Αυτή είναι μια χαρούμενη μέρα, αλλά είναι και γεμάτη θλίψη», είπε ο Fairuz Fayez Mahmoud Al-Bu, ένας 26χρονος από το Abu Dis που κρατούνταν -χωρίς κατηγορίες ή δίκη- για περισσότερα από δύο χρόνια. Συνελήφθη επειδή φέρεται να μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό, έναν ισχυρισμό που ο ίδιος αρνείται. «Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και ο λαός μας πεθαίνει», συμπλήρωσ.
Μετά από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών – με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ – το Ισραήλ και η Χαμάς, συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στις 7 π.μ. (τοπική ώρα).
Οι οικογένειες της πρώτης ομάδας των 13 ισραηλινών παιδιών και γυναικών που απελευθερώθηκαν κλήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές να συγκεντρωθούν σε ένα νοσοκομειακό συγκρότημα πριν από την αναμενόμενη άφιξη των αγαπημένων τους, όπου επανενώθηκαν μετά από επτά εβδομάδες.
Για τους Παλαιστίνιους, οι λεπτομέρειες παρέμειναν ασαφείς μέχρι την τελευταία στιγμή αφού το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε τα ονόματα 300 γυναικών και παιδιών που θα εξεταζόταν να απελευθερωθούν την Πέμπτη. Δεν υπήρχαν προσεχείς πληροφορίες για το πότε, πού και πώς θα απελευθερωθούν πριν φτάσουν τα λεωφορεία στο σημείο ελέγχου της Betunia το βράδυ της Παρασκευής, όπου οι οικογένειες είχαν συγκεντρωθεί με την ελπίδα.
Για κάθε 10 ομήρους της Χαμάς, απελευθερώνονται 30 Παλαιστίνιοι
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει μια ρήτρα που ορίζει ότι μετά την αρχική τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξει μια επιπλέον ημέρα κατά την οποία οι μάχες θα παύσουν, έως συνολικά 10 ημέρες. Για κάθε 10 ομήρους της Γάζας που επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, τρεις φορές περισσότεροι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερώνονται.
Η συμφωνία για τις απελευθερώσεις κρατουμένων έριξε φως στις ισραηλινές πρακτικές κράτησης και καταδίκης στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι Παλαιστίνιοι δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια με ποσοστό καταδίκης άνω του 98% και στις οποίες φυλακίζονται τακτικά ανήλικοι.
Όλοι εκτός από τέσσερις στη λίστα των 300 είναι από τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ αρνήθηκε να απελευθερώσει οποιονδήποτε καταδικάστηκε για φόνο. Οι περισσότεροι κρατούνται για ρίψη πετρών, καταστροφή περιουσίας, επαφή με «εχθρικές» οργανώσεις και πιο σοβαρές κατηγορίες όπως απόπειρα δολοφονίας και κατασκευή εκρηκτικών.
Το Ισραήλ έχει ιστορικό συμφωνιών σε ασύμμετρες ανταλλαγές κρατουμένων: το 2011, ο Gilad Shalit, ένας Ισραηλινός στρατιώτης, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα 1.000 Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές.
Οι μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα ισχυρίστηκαν ότι αρκετοί όμηροι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αλλά μόνο ένας θάνατος έχει επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές.
Με πληροφορίες από Guardian