Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής. Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση πολλών εκ των επίδοξων επενδυτών, καθώς αν και τα σχέδιά τους, συχνά μεγαλόπνοα, έλαβαν εδώ και μία διετία την πολυπόθητη έγκριση ένταξης στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης –γνωστό ως fast track– για τις στρατηγικές επενδύσεις, δεν έχουν καν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να λάβουν τις άδειες και να προχωρήσει η κατασκευή των έργων.
Ο λόγος; Η έλλειψη κεφαλαίων, κάτι που αναδεικνύει ώς ένα βαθμό και τις ευθύνες όσων έδωσαν το «πράσινο φως», καθώς οι αιτήσεις στηρίχθηκαν μάλλον σε ανύπαρκτες ή τουλάχιστον αβέβαιες πηγές χρηματοδότησης.
Από την άλλη, η μη ικανοποιητική προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι πιθανώς έχουν και τα επαρκή κεφάλαια, αποδίδεται στο γεγονός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, ότι «περιμένουν να υπάρξει περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, ειδικά σε ό,τι αφορά μισθούς και τιμές γης».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τέσσερα από τα εννέα συνολικά έργα που έχουν ενταχθεί στο fast track βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, υπό την έννοια όχι ότι έχουν «μπει μπουλντόζες στα εργοτάξια», αλλά ότι έχουν ήδη δαπανήσει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για τις μελέτες και έχουν εισέλθει στη διαδικασία λήψης των αδειών.
Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
– Τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη υπό τον διακριτικό τίτλο «Ιτανός Γαία» της βρετανικής εταιρείας Loyalward, που περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών και σπα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης είναι 267,7 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Loyalward είναι 100% θυγατρική του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Minoan Group Plc., κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ζητηθεί μια ειδική ρύθμιση που θα καλύπτει συνολικά τις όποιες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεκκλίσεις απαιτούνται. Πριν από μερικούς μήνες, πάντως, οι προσφυγές εναντίον της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής, οι οποίες είχαν κατατεθεί από οικολογικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής, αποσύρθηκαν ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ να μη δεχθεί αναβολή της εκδίκασής τους. Η απόφαση της ΔΕΣΕ για την υπαγωγή της επένδυσης στο fast track ελήφθη στις 20/9/2012.
– Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 126,82 MW και προϋπολογισμού 248,23 εκατ. ευρώ. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε., του ομίλου Κοπελούζου. Η αρχική έγκριση είχε δοθεί τον Νοέμβριο του 2011, όμως στη συνέχεια τροποποιήθηκε το αίτημα του επενδυτή και εντάχθηκε με άλλη απόφαση της ΔΕΣΕ στις 28 Μαΐου 2012.
– Αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ το οποίο αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Εντάχθηκε στο fast track στις 28/5/2012.
– Κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 166 MW, προϋπολογισμού 332,28 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Spes Solaris-Solar Concept Α.Ε., συμφερόντων Δημήτρη Παναγάκου. Είναι από τα πρώτα έργα που είχαν ενταχθεί στο fast track ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 και τροποποιήθηκε στη συνέχεια με απόφαση του Μαΐου του 2012.
Στο fast track έχει υπαχθεί ήδη από πέρυσι η επένδυση της «Χρυσωρυχεία Θράκης» (θυγατρική 100% της Eldorado Gold) για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Εβρου. Στην περίπτωση αυτή ο επενδυτής έχει «παγώσει» το έργο, όχι, βεβαίως, λόγω της απουσίας των κεφαλαίων, αλλά διότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Τα υπόλοιπα έργα που έχουν εγκριθεί αλλά δεν προχωρούν αφορούν όλα την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το ενδιαφέρον της ολλανδικής Vopak
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ολλανδικής Vopak να επενδύσει στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας αποθήκες καυσίμων στην περιοχή Δέρματος στην Κρήτη. Πρόκειται για επένδυση η οποία εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι Ολλανδοί όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιό τους, αλλά συνεχίζουν εντατικά τις επαφές με την ελληνική πλευρά και ήδη έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα για μελέτες και αναλύσεις.
Μάλιστα, ακόμη και κάποια δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τη Vopak να επιλέγει τελικά την Κύπρο (στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο σχέδιο της ίδιας εταιρείας) αντί της Κρήτης θεωρούνται πιθανώς και ένα μέσο πίεσης του ολλανδικού ομίλου προς την ελληνική κυβέρνηση.
goodnet.gr
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.