12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Η έμπειρη σε αντιμετώπιση ιών Αφρική μέχρι τώρα τα καταφέρνει με τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Χαμηλή παραμένει η διείσδυση κορωνοϊού σε χώρες της Αφρικής με τους ειδικούς να μην έχουν επαρκείς εξηγήσεις.

Κάποιοι λένε ότι αιτία της χαμηλής διείσδυσης του ιού είναι οι καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν τη διάδοσή τους, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία πέραν του ότι ανήκει σε ομάδα ιών που δεν επεκτείνονται γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε 11 χώρες της Αφρικής με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να καταγράφονται στις Αίγυπτο (59). Τα περισσότερα κρούσματα στην Αίγυπτο έρχονται από ένα κρουαζιερόπλοιο που διέσχιζε τον ποταμό Νείλο ενώ αρκετά κρούσματα είναι Ευρωπαίοι τουρίστες. Ο πρώτος νεκρός στην Αίγυπτο ήταν ένας Γερμανός τουρίστας.

Στην Κένυα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορωνοϊού αν και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ναϊρόμπι, έχει ανοίξει ένα κέντρο με 120 κρεβάτια για πιθανούς ασθενείς.

Στη Νότιο Αφρική υπάρχουν 13 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορωνοϊού ενώ οι ασθενείς μπορούν να εξεταστούν σε ιδιωτικά εργαστήρια με το κόστος να φτάνει τα 75 δολάρια. Να σημειώσουμε ότι ο μέσος μισθός στη Νότιο Αφρική είναι τα 400 δολλάρια.

Στη Νιγηρία οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν καθαριστικά χεριών πριν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους ή τράπεζες και εστιατόρια ενώ υπάρχουν διάσκορπα στους δημοσιους χώρους πίνακες με πληροφορίες για τον κορωνοϊο. Ιατρικό προσωπικό υπάρχει στα διεθνή αεροδρόμια για τον έλεγχο των εισερχόμενων επιβατών.

Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί σχεδόν σε όλη την ήπειρο.

Στη Νιγηρία κρίσιμη είναι η εμπειρία που είχαν ως χώρα με τον ιό Έμπολα.

“Το σύστημα δουλεύει. Αναγνωρίζουμε τις περιπτώσεις, κάνουμε διάγνωση και απομονώνουμε μέσα σε 48 ώρες αυτούς που εισέρχονται στη χώρα. Διαχειριστήκαμε επιτυχώς των Ebola και διαχειριζόμασταν και πριν τον κορωνοϊό τον πυρετό Lassa. Έχουμε εμπειρία, έχουμε μία δυνατή ομάδα που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα”.

Η αναγνώριση των φορέων του ιού καθώς εισέρχονται σε μία χώρα είναι κρίσιμη. Σε άλλες χώρες όπως στο Ιράν και στην Ιταλία που υπήρξε καθυστέρηση στην αναγνώριση των πρώτων κρουσμάτων που εισήλθαν στις χώρες τους οδήγησε στη μαζική επέκταση του ιού προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους.

Να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό σε χώρες της Αφρικής είναι ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Υπάρχουν όμως ανησυχίες, ειδικά για τον πληθυσμό που ζει με τον ιό του HIV. Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα στον κόσμο μας με τον ιό του HIV η πλειοψηφία εξ αυτών στην Αφρική.

Όμως, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...