Πόσες γυναίκες στην Κρήτη και στην Ελλάδα, έχουν το όνομα Ενωσία; Ασφαλώς θα είναι ελάχιστες και βέβαια μοναδικές. Στην επαρχία Αμαρίου, όμως, και στην Αγία Φωτεινή ζει δίπλα στον… Πετεινό της, το Νίκο Νεονάκη, ιδιοκτήτη ταβέρνας και κρεοπωλείου και στην οικογένεια που δημιούργησαν, η Ενωσία Μυτάρα τώρα και 25 χρόνια και αν της προτείνουν άλλο τόπο εγκατάστασης κατηγορηματικά θα πει «όχι» και μόνο που το σκέφτεται βγάζει… σπυράκια!Το εκπληκτικό για την Ενωσία είναι ότι από την πρώτη στιγμή της οικογενειακής της παραμονής στην κοινωνία του Ψηλορείτη, που την οδήγησε ο… έρωτάς της, αφομοιώθηκε με τον πληθυσμό της επαρχίας Αμαρίου, «δέθηκε» με τους ανθρώπους της, αγαπήθηκε και αγάπησε και τώρα, παρότι στις φλέβες της έχει μικρασιατικό αίμα, παρότι γεννήθηκε, και μεγάλωσε «στην Καλλιθέα του Ρεθύμνου, τη συνοικία των Μικρασιατών, που έχει στην καρδιά της», δεν μπορεί πλέον να ζήσει εκεί που πήρε την πρώτη αναπνοή «Αγαπώ το Ρέθυμνο, είμαι γόνος προσφύγων που εγκαταστάθηκαν με πολλούς άλλους στην Καλλιθέα, αλλά δεν μπορώ να ζήσω εκεί», θα πει και συνεχίζει: «Είμαι στο Αμάρι από το 1989 που παντρεύτηκα τον άντρα μου και εδώ βρήκα την ανθρωπιά και τον σεβασμό των ανθρώπων…»
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Σχεδόν καθόλου δε θα ακούσει κανείς στην Κρήτη το όνομα Ενωσία σε μια γυναίκα. Αντίθετα, αν φωνάξεις Μαρία, ή Κατερίνα, ή Ευαγγελία, ή κάποιο άλλο όνομα που συνηθίζεται, θα γυρίσουν και θα απαντήσουν… ουκ ολίγες! Ίσως η κυρία Μυτάρα-Νεονάκη να είναι η μοναδική στο νομό Ρεθύμνου και στην Κρήτη που ο παπάς τη βάφτισε με αυτό το πρωτότυπο και ιστορικό όνομα. Μπορεί, όμως, με το ίδιο όνομα να βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου άλλη μια και αυτή να είναι στην επαρχία Μυλοποτάμου. Δεν είναι εξακριβωμένο!
Το όνομα, πάντως, που της έδωσε η νονά της Βαγγελιώ Πανταλού, ήταν απαίτηση του πατέρα της αναδόχου Γιάννη Πανταλού και σίγουρα έχει να κάνει με ένα κορυφαίο γεγονός, στο οποίο παλαιότερα δίδονταν μεγάλη αξία. Η ίδια δίδει την εξήγηση, την οποία έχει δώσει και σε πολυάριθμους που έχουν την απορία: «Ο πατέρας της νονάς μου ο Γιάννης Πανταλός, ζήτησε να μου δώσει ο παππάς αυτό το όνομα, γιατί είχε μια αδελφή με το όνομα Ενωσία και βαφτίστηκε επειδή γεννήθηκε όταν έγινε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που τα 100 χρόνια γιορτάζουμε φέτος. Επομένως, το όνομα που πήρα είναι ιστορικής σημασίας και έτυχε να το πάρω εγώ. Με το όνομά μου τιμώ ένα κοσμοϊστορικό γεγονός…»
Βέβαια, η κυρία Ενωσία της Αγίας Φωτεινής, με το όνομά της ξεχωρίζει και σήμερα, όπως ανέκαθεν. Έχει συμβιβαστεί μαζί του από τη μικρή της ηλικία για αυτή τη μοναδικότητα και αισθάνεται άνετα. Όπως αισθάνεται που είναι η σύζυγος του κυρίου Πετεινού όπως τον γνωρίζουν άπαντες στην επαρχία και πέρα από αυτή, του Νίκου Νεονάκη!
madeincreta.gr