Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Ακρόπολη στα χρώματα της Γαλλίας, τα φώτα του Πύργου Άιφελ που έσβησαν και άλλες ψεύτικες φωτογραφίες

Όπως φαίνεται τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ήταν τα μόνα που έχασαν τη μάχη της ενημέρωσης αρχίζοντας να μεταδίδουν κάθε πληροφορία και παραποιημένη φωτογραφία που έβρισκαν στο Ιντερνετ.

Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης έπεσαν σε παγίδες που κάποιοι δημιούργησαν κατά λάθος ή συνειδητά για να προωθήσουν συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.

Συλλέξαμε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ και συχνά πέρασαν σε τηλεοπτικούς δέκτες.

Ψεύτικη η φωτογραφία, όμως η Καθημερινή τη δημοσίευσε ως αληθινή.

Κλασικό παράδειγμα ισραηλινής προπαγάνδας, υποστηρίζει ότι στη Γάζα πανηγυρίζουν για την επίθεση. Η φωτογραφία είναι από το 2012 και δείχνει πανηγυρισμούς για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η ίδια τεχνική προπαγάνδας είχε χρησιμοποιηθεί από Ισραηλινούς και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο χρήστης @abrahambenisaac που ανάρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία έσβησε το tweet όταν κατάλαβε ότι τον εντόπισε η γαλλική Monde.

Οι δρόμοι δεν ήταν ποτέ τόσο άδειοι στο Παρίσι όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο tweet. Αρκεί να δει κανείς τα πράσινα φύλλα των δέντρων στην πρώτη φωτογραφία για να καταλάβει ότι έχει τραβηχτεί άλλη εποχή του χρόνου – συγκεκριμένα το 2014.


Οι Γερμανοί πολίτες φέρονται να κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους για να τιμήσουν τα θύματα των επιθέσεων. Ενδεχομένως. Πάντως η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το Δεκέμβριο του 2014.

Το empire state building δεν βάφτηκε στα χρώματα της τρικολόρ, όπως μετέδωσαν και ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ (ή φωτογραφία χρονολογείται από τις επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό). Ευτυχώς κάποιος βγήκε στο παράθυρο να κοιτάξει.


Οι φωτογραφίες που μπέρδεψαν ακόμη και το BBC για την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε κέντρο κράτησης προσφύγων στο Καλαί. Φωτιά υπήρξε πράγματι αλλά… όχι καπνός. Ήταν ένα από τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό και όχι εμπρησμός από εξαγριωμένους Γάλλους πολίτες.

Το συγκεκριμένο video χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη ότι τα φώτα στον πύργο του Αιφελ έκλεισαν ως φόρος τιμής στα θύματα (άλλοι είπαν ότι τα έκλεισαν οι τρομοκράτες). Τα φώτα την ημέρα της επίθεσης έκλεισαν στη 1 το βράδυ, όπως συμβαίνει κάθε μέρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε πράγματι μια τρομοκρατική επίθεση για να υποστηρίξει ότι αυτά συμβαίνουν και σε χώρες με αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή. Το είπε όμως για τις επιθέσεις του Σαρλί Εμπντό. Ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ έπεσε στη παγίδα και του απάντησε.

 

info-war.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γκλέτσος – «Ο Κασσελάκης δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και τον βάλαμε στρατηγό»

Την υποψηφιότητα του συνοδευόμενη από 32 υπογραφές κατέθεσε ο Απόστολος Γκλέτσος κατά την διάρκεια της…

54 mins ago

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινωνίας,…

1 hour ago

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής (11/10) στο Καλλιμάρμαρο που είναι αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας…

1 hour ago

Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΕ Χανίων του ΠΑΣΟΚ τα εκλογικά κέντρα που θα μπορούν να…

1 hour ago

Πολάκης: Να ξεφύγουμε από τη μικροπρέπεια των καταγγελιών και να κάνουμε προγραμματικό διάλογο

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να…

1 hour ago

Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης μου ζήτησε να υποθηκεύσω το κτίριο της Κουμουνδούρου

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος ο οποίος μιλώντας στο ATTICA…

1 hour ago

This website uses cookies.