Ένα από τα στερεότυπα που μπορεί ακόμα να ακούσει κάποιος στη Γερμανία, έχει να κάνει με τους Σουαβούς. Τους κατοίκους της ιστορικής περιοχής της Σουαβίας που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στη Βαυαρία. Αυτό το στερεότυπο έχει να κάνει με την παροιμώδη τάση των Σουαβών να αποταμιεύουν και να εργάζονται πολύ σκληρά και σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, υποστηρίζει ότι «οι Σουηβοί είναι απόγονοι Σκωτσέζων που εκδιώχθηκαν από τη Σκωτία, επειδή ήταν υπερβολικά τσιγκούνηδες».
Παρόλο που τα στερεότυπα σπανίως απηχούν την πλήρη αλήθεια, για την ιστορία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια από τις πιο ισχυρές και συνάμα αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, ήταν Σουαβός.
Διοργανωτής της επίσημης επίσκεψης του ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ στη Βόννη, την πρώτη και μοναδική επίσκεψη Aνατολικογερμανού ηγέτη στη Δυτική Γερμανία. Συνυπέγραψε την ιστορική συμφωνία για την επανένωση της Γερμανίας, με τον Γκίντερ Κράουζε, τον ομόλογό του από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Ο πολιτικός που εκφώνησε την αποφασιστική ομιλία στο Bundestag το 1991 που έπεισε την πλειοψηφία των βουλευτών να μεταφέρουν την πρωτεύουσα από τη Βόννη στο Βερολίνο. Ήταν ένας από τους υπεύθυνους για την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, που γέννησε το κοινό νόμισμα και την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας κατά την έναρξη της κρίσης χρέους και της κρίσης της Ευρωζώνης και ξανά στο ίδιο πόστο όταν πρότεινε την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν παρών σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων, περίπου, 40 χρόνων, που καθόρισαν τις ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Στο σημερινό βίντεο θα μάθεις πώς λειτουργεί η Δημοσιονομική Πολιτική σε μία χώρα και πώς οι εμμονές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδήγησαν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου σε μακρά οικονομική κρίση, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
Επιμέλεια – παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D. Σκηνοθεσία – μοντάζ: Αλέξανδρος Ρέλλος Επιστημονικός έλεγχος κειμένου: Αχιλλέας Μαντές, Ph.D. Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Λαδόπουλος Το #Greekonomics έχει ως αντικείμενο την οικονομική γνώση.
Δείτε το βίντεο: