Το αν είναι «λίγα» ή «πολλά» ας το κρίνει ο καθένας, αλλά ας είναι με βάση τα δεδομένα και όχι τα σενάρια και τα κατασκευασμένα ψεύδη.
Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2017, 166.630 άτομα που πληρούν τα κριτήρια υπολογίζεται πως έλαβαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά. Η επιλεξιμότητα αξιολογείται στη βάση της ημερομηνίας που κάποιος μπήκε στη χώρα, του νομικού καθεστώτος του και της τοποθεσίας όπου βρίσκεται. Από τα 93.976 άτομα που έλαβαν οικονομική βοήθεια αυτόν τον μήνα, οι 14.900 χαίρουν διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.
Από τις 47.075 οικογένειες, το 23% ήταν γυναίκες, το 40% άντρες και το 37% παιδιά. Το 32% του συνόλου που έλαβε οικονομική βοήθεια ήταν οικογένειες των πέντε ή περισσότερων ατόμων και ένα ποσοστό 31% ήταν μόνοι ενήλικες. Το 76% των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών είναι Αφγανοί, Σύροι, Ιρακινοί και Κογκολέζοι. Το ποσό που διανεμήθηκε μέσω προπληρωμένων καρτών σε κάθε νοικοκυριό είναι ανάλογο του μεγέθους της οικογένειας. Κυμαίνεται από τα 90 ευρώ για ένα άτομο που διαμένει σε χώρο όπου παρέχεται φαγητό, ως τα 550 ευρώ για μια οικογένεια των επτά ή περισσότερων ατόμων, στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό.
Η χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα βοήθειας με μετρητά «cash assistance» αποτελεί μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται από διαφορετικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Αυτή η βοήθεια ΔΕΝ παρέχεται ούτε χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Εντούτοις, συντονίζεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF).
Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παροχή μετρητών είναι ένα πρόγραμμα που συντονίζεται και έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επικάλυψη.
Το πρόγραμμα προορίζεται ως ανθρωπιστική βοήθεια για την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που ζητούν άσυλο για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους όπως η επικοινωνία, η μεταφορά, το εκπαιδευτικό υλικό, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη ένδυσης, προϊόντα υγιεινής και άλλα καταστήματα ή δημόσιες υπηρεσίες.
Η διάρκεια παροχής μετρητών βασίζεται στη μηνιαία χρηματοδότηση του προγράμματος από τους χορηγούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για την παροχή εναρμονισμένου προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι εμπλεκόμενες οργανώσεις διανέμουν τις κάρτες και εξηγούν τη διαδικασία χρήσης τους στα ΑΤΜ. Τα άτομα και οι οικογένειες-αιτούντες άσυλο δικαιούνται μόνο μία κάρτα και μία μεταφορά μετρητών ανά μήνα.
Σε περίπτωση που κάποιος εγγραφεί πολλαπλώς (και σε άλλη κάρτα) μόνο μία από αυτές τις κάρτες θα φορτωθεί με μετρητά, καθώς αυτό θα ανακαλυφθεί από τους οργανισμούς που διανέμουν τις κάρτες μετρητών.
Ποιοι δικαιούνται
Την κάρτα για την ανάληψη μετρητών δικαιούνται οι αιτούντες άσυλο.
Δεν τη δικαιούνται οι ανήλικοι και οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Επίσης δεν τη δικαιούνται ούτε όσοι δουλεύουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η κάρτα χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα και ΔΕΝ συνδέεται με κάποιον τραπεζικό λογαριασμό.
Το ποσό που λαμβάνουν μηνιαίως
Για όσους αιτούντες άσυλο που έχουν την εν λόγω κάρτα τους διατίθεται φαγητό, δηλαδή για όσους μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης,
το μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν
οι ενήλικες (18 ετών και άνω) είναι 90 ευρώ
για ένα ζευγάρι, ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί (συνολικά) είναι 140 ευρώ
για μια τριμελή οικογένεια (συνολικά) είναι 190 ευρώ
για μια 4μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 240 ευρώ
για μια 5μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 290 ευρώ
για μια 6μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 310 ευρώ
για 7μελή οικογένεια και περισσότερους είναι (συνολικά) 330 ευρώ
Για όσους αιτούντες άσυλο που έχουν την εν λόγω κάρτα ΔΕΝ τους προσφέρεται φαγητό, δηλαδή για όσους ΔΕΝ μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης,
το μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν
οι ενήλικες (18 ετών και άνω) είναι 150 ευρώ
για ένα ζευγάρι, ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί (συνολικά) είναι 280 ευρώ
για μια τριμελή οικογένεια (συνολικά) είναι 340 ευρώ
για μια 4μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 400 ευρώ
για μια 5μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 450 ευρώ
για μια 6μελή οικογένεια (συνολικά) είναι 500 ευρώ
για 7μελή οικογένεια και περισσότερους είναι (συνολικά) 550 ευρώ
Ανθή Παζιάνου
Πηγή: Στο Νησί