Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.
Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.
Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).
Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.
Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%.
Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.