Γρηγορίου Λαρεντζάκη, Καθηγητού Πανεπιστημίου Γκράτς Αυστρίας | Ετελείωσαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης οι εργασίες του προγράμματος «Ζώσα Ορθοδοξία», το οποίο πραγματοποίησε μία ομάδα Καθηγητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής και Παιδαγωγικής Σχολής της Βιέννης από την 6η μέχρι την 13η Ιουνίου 2014.
Η Σχολή αυτή είναι ένα νέο (2007) πολύ χρήσιμο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστρίας, στο οποίο εκπαιδεύονται διδάσκαλοι των θρησκευτικών της Καθολικής, της Προτεσταντικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τα παιδαγωγικά και παρόμοια γενικά μαθήματα διδάσκονται απο κοινού, ενώ τα θεολογικά και εκκλησιαστικά από καθηγητές της κάθε Εκκλησίας των, οι οποίοι διδάσκουν τούς φοιτητές των την ομολογιακή των θεολογία και τό περιεχόμενο της πίστεώς των. Βέβαια σημαντική είναι και η αντικειμενική πληροφόρηση για το περιεχόμενο της πίστεως και των άλλων Εκκλησιών. Ο νέος αυτός εκπαιδευτικός θεσμός αντικατοπτρίζει την σύγχρονη κοινωνία και την εξέλιξη στην πληθυσμιακή εικόνα στο κέντρο της Ευρώπης. Ειδικότερα για την διδασκαλία του ορθοδόξου μαθήματος στα σχολεία είναι αναγκαία η εκπαίδευση ορθόδοξων παιδαγωγών και δασκάλων, ανεξαρτήτως εθνικότητος και προελεύσεως, αφού σήμερα στην Αυστρία ζουν περίπου 500.000 πιστοί, προερχόμενοι από όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, (του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Εκκλησιών της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, κλπ.). Συνεχώς δε αυξάνει ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία λόγω και της μεταναστευτικής τάσεως και από την Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους. Αρμόδιος και υπεύθυνος έναντι του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων εκκλησιαστικών Αρχών είναι ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Πρόεδρος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Αυστρίας. Εγκρίνει τον διορισμό καθηγητών στην Σχολή και των δασκάλων θρησκευτικών στα Σχολεία της Αυστρίας.
Η ανωτάτη αυτή Σχολή λειτουργεί με την έγκριση καί χρηματοδότηση του Αυστριακού Κράτους, ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες των παλαιών και νέων πολιτών του και με αγαστή συνεργασία όλων των Εκκλησιών της Αὐστρίας στη Βιέννη, μέ αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση των Εκκλησιών και των διδασκόντων στη Σχολή αυτή. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι πρότυπο και για άλλες εὐρωπαϊκές πόλεις, όπου λόγω της πληθυσμιακής εξελίξεως δημιουργούνται καί νέες ανάγκες αρμονικής συνυπάρξεως και κοινωνικής δομής, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η θρησκευτική διάσταση της ζωής όλων των πολιτών.
Σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής συναντήσεως στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης ήταν η καλύτερη γνωριμία της Ορθοδόξου Εκκλησίας με ομιλίες, επισκέψεις Εκκλησιών και Μονών, ανδρικών και γυναικείων (π.χ. την Ι. Μ. Χρυσοπηγής και Ι.Μ. Αγίας Τριάδος), με παρακολουθήσεις Λειτουργιών και άλλων Ακολουθιών, αλλά και με συναντήσεις Αρχιερέων της Τοπικής μας Εκκλησίας, οι οποίοι εδέχθησαν τήν ομάδα με εγκαρδιότητα και αβραμιαία φιλοξενία: ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος κατά την ημέρα της πανηγύρεως της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος στήν Κίσαμο, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στο Ηράκλειο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Κατά τις συναντήσεις αυτές πληροφορήθησαν και οι Ἀρχιερείς μας για την Λειτουργία και τον σκοπό της ανωτέρω Σχολής στη Βιέννη και για την ζωή της Ορθοδοξίας γενικότερα στην χώρα εκείνη.
Τους συνέδρους εχαιρέτησε ο Γεν. Διευθυντής της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και εκτός εκείνου υπήρξαν ομιλητές, η Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, ο π. Αλέξανδρος Λαπίν, ο καθηγ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, η Κατερίνα Καρκαλά-Ζορμπά, επιστ. Συνεργάτις της Ακαδημίας, η Κατερίνα Λαπίν, δρ. Οικολογίας, ο καθηγ. Hermann Josef Röhrig, προϊστάμενος του Ινστιτούτου εκπαιδεύσεως της Σχολής, ο Αλέξανδρος Παπαδερός, πρώην Γεν. Διευθυντής της Ακαδημίας, ο Λουκάς Αδριανός, επιστ. Συνεργάτης της Ακαδημίας, η Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Αγιογράφος, επιστ. συνεργάτις της Ακαδημίας. Υπεύθυνοι της συναντήσεως αυτής ήταν οι καθηγητές Γρηγόριος Λαρεντζάκης του Πανεπιστημίου του Γκράτς Αυστρίας, ο οποίος διδάσκει από τό 2007 ως ιδρυτικό μέλος και στην ανωτέρω Σχολή της Βιέννης, και ο π. Αλέξανδρος Λαπίν ορθόδοξος στρατιωτικός ιερέας για τους ορθοδόξους στο Στρατό της Αυστρίας και καθηγητής της ανωτέρω Σχολής. Εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης υπεύθυνη διοργανώσεως και συντονισμού ήταν η κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, επιστημονική συνεργάτις της Ακαδημίας.
Το Σεμινάριο τούτο είχε πλήρη επιτυχία και όλοι ανεχώρησαν εμπλουτισμένοι με εξαιρετικές εντυπώσεις και χρήσιμες εμπειρίες από την τοπική Εκκλησία μας και από τα αξιοθέατα μνημεία, π.χ. στο Ηράκλειο και στα Χανιά και από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.
Συνέντευξη: Χρόνης Διαμαντόπουλος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, μπαίνουν στο…
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, με την συμπληρωματική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη…
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζει η Νέα…
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, η Καίτη Γκρέυ. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της…
«Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας», ανέφερε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και, ενόψει της επιστροφής…
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρίσκεται από αύριο Δευτέρα ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε, που το περασμένο Σάββατο σκότωσε…
This website uses cookies.