Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Η Αριστερά και τα κινήματα απέναντι στο φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής

«Κοινωνικά και ψυχολογικά καταπιεσμένοι οι άνθρωποι ελκύονται από θεάματα βίαιων συγκρούσεων, τα οποία επιτρέπουν στις συσσωρευμένες διαψεύσεις τους να εκρήγνυνται σε κοινωνικά ανεκτούς «οργασμούς» συλλογικής υπερηφάνειας και μίσους».

Κεν  Νάμπ, Ο Πόλεμος και το Θέαμα.

Έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί πολλά για το φαινόμενο της  ανόδου του νεοφασισμού στην Ελλάδα όπως εκφράζεται μέσα από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η ιστορία της Χ.Α ξεκινά με την  έκδοση του περιοδικού «Χρυσή Αυγή »τον Δεκέμβρη του 1980 από  τον Μιχαλιολάκο, τωρινό Γενικό Γραμματέα του Κόμματος. Σε τεύχη του περιοδικού αποθεώνονται  τα SS ,ο  Χίτλερ, ο Ρούντολφ Ες, τα τάγματα εφόδου,  ο Τσολάκοκλου,  καλλιεργείται απροκάλυπτα ο ρατσισμός .

Το 1984 σταμάτησε η έκδοση του περιοδικού και ο Ν.Μιχαλιολιάκος έπειτα από εντολή του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία  της νεολαίας της ΕΠΕΝ, οργάνωσης γνωστής από τότε για τις διασυνδέσεις της με τα Χουντικά σταγονίδια,  την Αστυνομία  και συναφείς υπηρεσίες. Από τότε με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού αναπτύσσει προβοκατόρικη δράση υπό την ανοχή και προστασία τις αστυνομίας σε βάρος του εργατικού και φοιτητικού κινήματος.

Το 1985 ιδρύεται το Εθνικό Λαϊκό κίνημα –Χρυσή Αυγή   το οποίο ενεργοποιείται το 1993   κατά την διάρκεια των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία  συγκροτώντας «ομάδες δράσης» στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με γραμματέα της οργάνωσης τον Ν.Μιχαλιολάκο  τον οποίο τα μέλη της οργάνωσης τιμούν  ενίοτε με το ρατσιστικό χαιρετισμό. Το Δεκέμβριο του 2005 ανακοινώνεται η συμμετοχή της Χ.Α στο εθνικιστικό κόμμα «Πατριωτική Συμμαχία» με  αρχηγό τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο  συνεργάτη του Μιχαλιολάκου που  αργότερα θα ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής  σε μια διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών.

Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της οργάνωσης   δίνει ο   βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της  Κασιδιάρης  σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα Χρυσή Αυγή όπου    χαρακτηρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ «ως μέγα κοινωνικό αναμορφωτή και στρατηγική ιδιοφυΐα» .

Από το Μάιο του 2009 αρχίσει η εντατικοποίηση της δράσης της οργάνωσης με τις  επιθέσεις   κατά μεταναστών και μελών αντιρατσιστικών εκδηλώσεων  με προβοκάτσιες στα συλλαλητήρια, με επιχειρήσεις ματαίωσης καλλιτεχνικών παραστάσεων, με συγκρούσεις με μέλη αντιεξουσιαστικών και αριστερών οργανώσεων, με περιπολίες με επιλεκτική  προπαγανδιστική φιλανθρωπία,  με κάθε είδους προκλήσεις στο δημοκρατικό φρόνιμα, με αυτοδικίες,  με επιθέσεις κατά ξένων  μικροπωλητών με συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις  και επετείους  μεταξύ των οποίων  στην πανευρωπαϊκή συνάντηση εθνικιστικών οργανώσεων στην επέτειο πτώσης του Γ.Ράιχ στο Βερολίνο και στην μνήμη των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Δρέσδη.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και μαρτυρίες από πρώην μέλη της τη φέρνουν να χρησιμοποιείται από τον κρατικό μηχανισμό  για το κτύπημα συγκεντρώσεων Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.  Η μεγάλη εκλογική  καταγραφή της στα σώματα ασφαλείας , η ολιγωρία των αρχών στην εξιχνίαση εγκληματικών δραστηριοτήτων,  η καθυστέρηση των δικών των μελών της οργάνωσης που ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με  το είδος των διώξεων που ασκούν οι δικαστικές αρχές  εναντίον των μελών, ενισχύει την άποψη της ασυλίας που απολαμβάνουν από τα σώματα ασφαλείας και τους μηχανισμούς καταστολής.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ  ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Υπάρχει η βάσιμη εντύπωση ότι στην εποχή της εφαρμογής της πολιτικής  των μνημονίων  τής παραχωρήθηκε  εκτεταμένο πεδίο δράσης  από τις μυστικές υπηρεσίες και τα κέντρα ελέγχου και καταστολής προκειμένου να  λειτουργήσει ως υποδοχέας αγανάκτησης κοινωνικά και ψυχολογικά καταπιεσμένων ατόμων και ως ο ένας από τους δύο πόλους της γκαιμπελικής έμπνευσης κατασκευής  της θεωρίας των  δύο άκρων που καλλιεργείται από το σύστημα και συντηρεί τον κοινωνικό διχασμό.

Με βάση αυτή την ενθάρρυνση  από το σύστημα πάνω στο έδαφος της οικονομικής κρίσης που καλλιεργήθηκε ανάλογα από τα ΜΜΕ που συνεχίζουν ακόμη και τώρα να επικεντρώνουν τα αίτια της κρίσης στο μεταναστευτικό  να καλλιεργούν την θεωρία των  δύο άκρων, να απαξιώνουν το εργατικό κίνημα και να ενισχύουν τον κοινωνικό  κανιβαλισμό η Χ.Α   ανάπτυξε ένα σύνολο  δράσεων  με  στοιχεία θεάματος  που βρήκε αποδέκτες στο εκλογικό σώμα με αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδό της. Το σύστημα μπροστά στην εκδήλωση των  αντιστάσεων και  της Αριστεράς και των κινημάτων  δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την Χ.Α σαν το μακρύ του   χέρι  θεωρώντας ότι μπορεί να  διαχειρίζεται  τους ακροδεξιούς και τις πρακτικές τους κατά το δοκούν και να παίζει με την δημοκρατία.

Υπό αυτή την έννοια στα καθήκοντα των δυνάμεων της Αριστεράς  και  των κινημάτων   να αντισταθούν στην κρίση, να δημιουργήσουν  τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ουσιαστικής δημοκρατίας προστίθεται και ένα ακόμα καθήκον: Να αναμετρηθούν  και με τους παρακρατικούς της Χρυσής Αυγής και τους μηχανισμούς που ενισχύουν την εγκληματική  δράση τους.

Τζάρας Νίκος μέλος ΣΥΡΙΖΑ  Χανίων

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

Περιοδικό “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” [Μάιος-Ιούνιος 2007]

Για όσους δεν ξέρουν γερμανικά, “Φύρερ ιστ γκεφάλεν” (der Führer ist gefallen) σημαίνει “ο φύρερ (ηγέτης) έπεσε”.
Στο κείμενο αριστερά από τη φωτογραφία, όπου ο Χίτλερ χαϊδεύει στο μάγουλο τα ανήλικα παιδάκια της Hitlerjugend, λίγο πριν τα στείλει στη σφαγή: “Μα εγώ του χρόνου θα διαβώ την πύλη […] με μια ροζέτα του κόμματος στην τσέπη μου κρυμμένη.. κτλ”
Με τη “ροζέτα του κόμματος” που φαντασιώνεται να έχει ο χρυσαυγίτης στην τσέπη του, όταν θα πάει να κάνει τα τρία δυό στο Βερολίνο, εννοεί τη ροζέτα του κόμματος του Χίτλερ “NSDAP”.

Ροζέτες του NSDAP με “ελληνικές” σβάστικες

Διακόπτουμε για διαφημίσεις υπέροχων ελληνικών CD, για Έλληνες πατριώτες φυσικά, που δεν έχουν καμία σχέση με τον γερμανικό ναζισμό:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

1 hour ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

1 hour ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

1 hour ago

Χανιά: Σουηδός τουρίστας έκλεψε από κατάστημα με τουριστικά – Πιάστηκε λόγω θράσους

Ένα περιστατικό κλοπής με πρωταγωνιστή έναν Σουηδό τουρίστα σημειώθηκε χθες στην παλιά πόλη των Χανίων.…

2 hours ago

Πληθαίνουν τα καλέσματα για τη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη και ενάντια στο 3ήμερο συνέδριο του ΝΑΤΟ στα Χανιά

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων στηρίζει το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Αντιστεκόμενη…

2 hours ago

This website uses cookies.