ΕΛΛΑΔΑ

Η ατάκα Τσίπρα προς Πολάκη και Δρίτσα: Τώρα που σας άκουσα, πείστηκα πως η πρότασή μου είναι ορθή!

Του Βασίλη Σκουρή

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, αλλά και πολιτική γραμματεία, δείχνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις τάσεις και όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, είτε είναι όσοι κατ΄ ουσίαν τον αντιπολιτεύονται, είτε είναι όσοι ομιλούν στο όνομά του.

«Όταν κατέθεσα την πρότασή μου για γραμματέα και αναπληρωτή, είχα ορισμένες αμφιβολίες αν ήταν σωστή», είπε απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη και τον Θοδωρή Δρίτσα, που είχαν προηγουμένως παρέμβει. «Τώρα που σας άκουσα και τους δυο είμαι πεισμένος για την ορθότητα της πρότασής μου».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πεισμένος για τη ζημιά που κάνουν οι τάσεις με τον τρόπο που λειτουργούν, καθώς από ιδεολογικά ρεύματα έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς νομείς της εσωκομματικής εξουσίας, που στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου-κυριολεκτικά ως «κόμματα μέσα στο κόμμα». Αν συνεχιστεί αυτή η λειτουργία, αποκλείεται να υπάρξει μαζικότητα και εσωκομματική δημοκρατία (δύσκολα θα εκλεγόταν κανείς στην κεντρική επιτροπή αν δεν ήταν στη «γραμμή μιας τάσης», ενώ και η διεύρυνση αξιοποιήθηκε ή αντιμετωπίστηκε αρνητικά για λόγους εσωκομματικών συσχετισμών), αποκλείεται να υπάρξει εξωστρέφεια. Ο πρόεδρος του κόμματος, μάλιστα, εκνευρίστηκε ιδιαίτερα και από κάποιους «προεδρικούς», που αυτή τη φορά δεν μιλούσαν απλώς στο όνομά του, αλλά επεδίωκαν στο παρασκήνιο και σε μαζώξεις που υπήρχαν να επιβάλλουν πρόσωπο που οι ίδιοι θα επέλεγαν!

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα και του Γιώργου Βασιλειάδη στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, «σπάει» τους μηχανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ράνια Σβίγκου «ανήκει» στην «Ομπρέλα» και όμως δεν ψηφίστηκε από αυτή! Τα δε 70 λευκά που υπήρξαν, εκτιμάται ότι προήλθαν τόσο από την «Ομπρέλα (τα περισσότερα) όσο και από τους «προεδρικούς» (σχεδόν τα μισά).

Όσον αφορά στις εσωκομματικές ανακατατάξεις μετά τα χθεσινά:

  • Ερώτημα είναι εάν η εκλογή της Ράνιας Σβίγγου στη θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, επηρεάσει ένα μέρος της «Ομπρέλας» να λειτουργήσει συνθετικά.
  • Η απουσία στελεχών της «Ομπρέλας» με μετριοπάθεια, κυρίως με βαρύ πολιτικό φορτίο, από την πολιτική γραμματεία, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Βίτσας, αλλά και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προϊδεάζουν πως στην ηγεσία της μειοψηφίας θα υπάρξουν ηγετικές αλλαγές. Αναβαθμισμένος θα είναι ασφαλώς ο ρόλος του Νίκου Φίλη, που εκλέχτηκε στη γραμματεία αν και δεν ήταν στην πρόταση του προέδρου, όπως επίσης πέτυχαν και οι Πάνος Λάμπρου και Αννέτα Καββαδία. Το γεγονός ότι εκτός γραμματείας έμειναν δυο άλλα στελέχη που ανήκουν επίσης στην «Ομπρέλα», δείχνουν το μέγεθος του εσωτερικού προβλήματος στη μειοψηφία της Κουμουνδούρου.
  • Ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας ευθέως την πρόταση Τσίπρα για τη Ράνια Σβίγκου, δείχνει πως έχει αποφασίσει να είναι πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι είναι μέλος της πολιτικής γραμματείας διευκολύνει εκ των πραγμάτων τον ρόλο αυτό! Ενδιαφέρον έχει αν υπήρξε διαφορετική στρατηγική ως προς τις επιλογές Τσίπρα και από τα μέλη της ηγεσίας των «προεδρικών», όπως λέγεται.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως τίποτε δεν είναι ίδιο στην Κουμουνδούρου μετά την απόφαση Τσίπρα να ξεμπερδεύει με τα «κακώς κείμενα» του κόμματος, ακόμα και σε προεκλογική περίοδο…

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αποσύρεται η παρουσιάστρια της Νορβηγίας από την Eurovision – «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναξε μέσω Instagram

Η περσινή εκπρόσωπος της Νορβηγίας, Alessandra Mele, ανακοίνωσε πως δεν θα εμφανιστεί στον τελικό της…

3 hours ago

Ο Γάλλος σταρ σταματά την πρόβα της Eurovision σε διαμαρτυρία στο Ισραήλ – 15.000 διαδηλώνουν έξω από τον χώρο της εκδήλωσης

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά σημαντικών κρίσεων που…

4 hours ago

Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: «Ζητώ εμπιστοσύνη για να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για καλύτερη ζωή»

Το Αρκαλοχώρι επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε περιοδεία του…

4 hours ago

Εβραίος επιζών του Ολοκαυτώματος: Η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα δεν γίνεται στο όνομά μου! | Βίντεο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν από τους τελευταίους εν ζωή εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος Stephen…

4 hours ago

Eurovision 2024: Ελλάδα, Ελβετία, Ιρλανδία δεν παρουσιάστηκαν στην παρέλαση των σημαιών!

Σε μια είδηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής από την Eurovision 2024 η ολλανδική De Telegraaf αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και…

5 hours ago

Eurovision 2024: Ανάρτηση-ντροπή της Ισραηλινής τραγουδίστριας – Γελά και κοροϊδεύει τον πόλεμο στην Παλαιστίνη

Την ώρα που η EBU τάσσεται ξεκάθαρα κατά του αντιησραηλινού κύματος που έχει «σαρώσει» τη…

5 hours ago

This website uses cookies.