ΤΟΠΙΚΑ

Η αυθεντική Κρήτη «μαγνητίζει» τους τουρίστες – “Γίνε και εσύ για μια ημέρα βοσκός στα όρη”

Αυξάνονται και πληθύνονται οι τουρίστες του νησιού που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εκδρομές στην ενδοχώρα και κυρίως στα ορεινά χωριά προκειμένου να ζήσουν για λίγο τη ζωή των ντόπιων στα βουνά.

Εντείνεται όμως και το ενδιαφέρον  των αγροτών και των βοσκών να συμμετέχουν σε προγράμματα εκδρομών, ώστε να ξεναγούν τους επισκέπτες στα μιτάτα και στις καλλιέργειές τους αλλά και να συμμετέχουν μαζί τους σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες.

Για τον λόγο αυτό έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα αρκετών τουριστικών γραφείων με ημερήσιες εκδρομές στην ενδοχώρα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξένοι να βιώσουν τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο.

Η εκδρομή περιλαμβάνει εκτός από τη βόλτα στο βουνό, συμμετοχή των τουριστών στην τυροκόμηση, ώστε η ξενάγηση να ολοκληρωθεί με γεύμα στο οποίο περιλαμβάνεται το τυρί που έφτιαξαν οι ίδιοι, αλλά και αντικριστό, με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος. Όταν είναι η περίοδος που γίνονται οι κουρές των προβάτων, οι τουρίστες συμμετέχουν και σε αυτές και απολαμβάνουν όλη αυτή τη διαδικασία.

Κάποια από τα δημοφιλέστερα χωριά είναι τ’ Ανώγεια, η Αξός, οι Ασίτες, οι Μαργαρίτες, οι Βρύσες, ο Βάμος, το Γαβαλοχώρι, οι Αρχάνες, τα Πεζά, ο Ζαρός, το Τζερμιάδω, το Ψυχρό, η Κριτσά κ.α. όχι μόνο για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά και για το φαγητό σε μικρά καφενεία που προσφέρουν απλές αλλά γνήσιες κρητικές γεύσεις.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη η πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Μαριλένα Μαμαλάκη πολλές από αυτές τις εκδρομές δεν γίνονται με γκρούπ.

Είναι ιδιωτικές για ολιγομελείς παρέες ή τα μέλη μιας οικογένειας, ενώ το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι πολύ μεγάλο για οτιδήποτε αφορά στο κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι και γενικά όλα τα ντόπια είδη διατροφής.

Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών ,έτσι πολλοί συμμετέχουν σε μαθήματα μαγειρικής.

Μαγειρεύουν και στην συνέχεια κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και απολαμβάνουν την παρέα και το φαγητό που ετοίμασαν οι ίδιοι, παίρνοντας μια γεύση της κρητικής γαστρονομίας.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί και στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαστηριακοί γιατροί της Κρήτης οι οποίοι συντάσσονται με τα πανελλαδικά…

48 mins ago

Εκτός κοινωνικού τιµολογίου της ΔΕΥΑΧ οι φοιτητές με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Ακυρώθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η απόφαση της…

49 mins ago

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

H Αντιπεριφέρεια Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 83η επέτειο…

54 mins ago

ΚΚΕ για αποστολή στρατευμάτων από Γαλλία: Ανεξέλεγκτη τροπή λαμβάνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

«Οι ανησυχητικές πληροφορίες, πως η Γαλλία έστειλε ήδη τα πρώτα της στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως…

57 mins ago

Εργαζόμενοι σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια κινητοποίηση…

59 mins ago

Συστάσεις για την επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης – Πώς να προφυλαχθούμε

Εγκύκλιο με οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων για αύριο,…

1 hour ago

This website uses cookies.