Πετροπόλεμος, δακρυγόνα μέχρι και πλαστικές σφαίρες από πλευράς των ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό στις συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού.
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας. Εκτεταμένα επεισόδια νωρίτερα κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.Από τα επεισόδια υπάρχουν ήδη 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 αστυνομικοί.
“Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.
Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.
Συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 1630 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.
Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Διέρρευσαν τα σχέδια των γαλλικών αρχών
Πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.
Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.
«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».
«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.
Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.
Τι λέει ο γαλλικός Τύπος
Το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» αναμένεται να αποτελέσει μία «αποφασιστική στιγμή» και «ένα σημείο καμπής» για το μέλλον του απρόβλεπτου αυτού κινήματος, που προκαλεί κλυδωνισμούς στους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και για το πεπρωμένο του ίδιου του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, εκτιμά στο σύνολό του ο σημερινός Τύπος της χώρας.
«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν στην εφημερίδα Liberation.
Η ίδια εφημερίδα τιτλοφορεί το σημερινό της φύλλο «Κίτρινος συναγερμός» και παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζοντας το ερώτημα «θα καεί το Παρίσι;»
Από την πλευρά της, η έγκυρη Monde , που κυκλοφορεί με ένα ειδικό αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα, έχοντας για τίτλο «Οι οργές και τα ρήγματα της Γαλλίας», κρίνει πως η «Ε’ Δημοκρατία έχει εισέλθει από την 1η Δεκεμβρίου σε μία από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας της».
«Τα γεγονότα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου θα αποδείξουν εάν θα είναι επίσης και η πλέον επικίνδυνη περίοδος», γράφει ο αρθρογράφος Ζερόμ Φενογκλιό, παρατηρώντας πως «το Μέγαρο των Ηλυσίων και η κυβέρνηση επέλεξαν να δραματοποιήσουν τους κινδύνους από την έκρηξη της εξελισσόμενης εξέγερσης, ευελπιστώντας πως έτσι θα κατευνάσουν την ορμητικότητά της και τις πολιτικές της συνέπειες».
Για τη Figaro , η 4η Πράξη των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» θα φέρει τον Μακρόν «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του».
«Η κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» θα στιγματίσει αναμφίβολα την πενταετία του Μακρίν, όπως οι μεγάλες απεργίες του 1995 και οι εξεγέρσεις στα προάστια είχαν στιγματίσει τις θητείες του Ζακ Σιράκ, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 τη θητεία του Νικολα Σαρκοζί και το κύμα των τρομοκρατικών πληγμάτων αυτήν του Φρανσουά Ολαντ», σημειώνει ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπουρμό.
Για τον Πασκάλ Κοκί της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».
«Τούτο το Σάββατο θα είναι κατ’ ουσίαν η ημέρα που θα σημάνει εάν το κίνημα έχει τελειωτικά εκτροχιασθεί προς την πλευρά της βίας και της αναρχίας, ή απλώς έχει κορυφωθεί έως του σημείου που θα αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή έξοδος από την κρίση», τονίζει ο ίδιος αρθρογράφος, προσθέτοντας με σκεπτικισμό πως «η δεύτερη τούτη υπόθεση δεν είναι και η πιο πιθανή».
Στην εφημερίδα Republicain Lorrain ο Ξαβιέ Μπρουέ νουθετεί τα «Κίτρινα Γιλέκα» να «ξεκαθαρίσουν αυτό που θέλουν να δείξουν με την εξέγερσή τους»
Η Μισέλ Κοτά στην Nice Matin σημειώνει από την πλευρά της πως «κατά μίαν έννοια, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ήδη κερδίσει», αλλά σπεύδει αμέσως μετά να υποβαθμίσει αυτήν τη «νίκη του φόβου», που μπορεί κάλλιστα «να στραφεί εναντίον αυτού που προασπίζονται».
Κι όπως σημειώνει ο Λοράν Μποντέν στην Dernieres Nouvelles d’ Alsace, «ό,τι και αν συμβεί, η κυβέρνηση θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα της ημέρας. Ένεκα αυτού ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους στην απάντηση που πρέπει ν’ αντιτάξει σε αυτήν την κρίση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ