Η γαλλική EDF έρχεται στην Κρήτη για τέσσερα αιολικά πάρκα – 34 ανεμογεννήτριες στην Κάντανο!

Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Το έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής είχε υποβληθεί το 2002) ενώ την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη η περιβαλλοντική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλη υβριδική μονάδα στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 90,1 MW και υδροηλεκτρική-αντλητική μονάδα ισχύος 100 MW από την εταιρεία Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε. της EDF.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υβριδικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χωροθετείται στο σύνολο των νοµών της Κρήτης, και αποτελείται από τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 90,1 MW, και ένα αντλησιοταµιευτικό – υδροηλεκτρικό σύστηµα αποτελούµενο από δύο ταµιευτήρες µε υψοµετρική διαφορά περί τα 650m µεταξύ τους εγκατεστηµένης ισχύος 100 MW, το οποίο θα αποθηκεύει ως υδραυλική ενέργεια την ισχύ που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα σε ώρες όπου υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ισχύος στο δίκτυο της νήσου Κρήτης, και θα την αποδίδει στις ώρες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDFEΝ Ελλάς Λ. Λαζαράκης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η εταιρία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη του έργου στις διαδικασίες του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων (fasttrack) και η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως τα μέσα του 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έργο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, άρα και σε μείωση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Έντονες οι αντιδράσεις σε όλη την Κρήτη

Πάντως, ήδη από τις πρώτες ώρες που δημοσιοποιήθηκε η είδηση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες με τους κατοίκους σε διάφορες περιοχές της Κρήτης να ετοιμάζουν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για δημιουργία αιολικών πάρκων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της κίνησης στο Αποπηγάδι μας είπε ότι ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση 170 σύλλογοι και φορείς σε όλη την Κρήτη για να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ενώ σύντομα θα εκφραστούν και μέσω κειμένου που θα δώσουν στη δημοσιότητα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι όσοι τάσσονται απέναντι στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη αμφισβητούν έντονα και τη μείωση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας ενώ τονίζουν ότι η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι μέσω τέτοιων επενδύσεων μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η EDF έχουν καρπωθεί τα νερά των περιοχών με καταστροφικές συνέπειες για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Που θα κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα

Το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Ανω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.

Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Η Κολομβία της Ευρώπης»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καρτέλ και το πώς λειτουργούν

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…

2 hours ago

Με αφορμή το ρεκόρ νεκρών από τροχαία στα Χανιά, οι ιστορικές καταβολές της έκφρασης “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”

Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…

4 hours ago

Επίθεση Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση: Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…

5 hours ago

Τάιλερ ΜακΜπέθ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»

Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…

5 hours ago

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…

5 hours ago

“Το Αυγό”: Μεγάλη έρευνα του Bloomberg για την παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ειδική αναφορά στο σκάνδαλο στα Χανιά | Βίντεο

Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…

6 hours ago

This website uses cookies.