Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε την Τρίτη το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και πίεσε για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, συγκαλώντας διεθνή διάσκεψη τον Ιούνιο για να προσπαθήσει να προωθήσει μια λύση δύο κρατών.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 157-8, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να είναι μεταξύ αυτών που ψήφισαν αρνητικά, και επτά αποχές, η Συνέλευση εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για τη λύση των δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».
Η Συνέλευση δήλωσε ότι τα δύο κράτη θα πρέπει «να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και με ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση τα σύνορα πριν από το 1967».
Ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2025, υπό τη συμπροεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στις διπλωματικές προσπάθειες για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.
Η συνέλευση ζήτησε «την υλοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος στο ανεξάρτητο κράτος του».
Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι η Δυτική Όχθη, η ανατολική Ιερουσαλήμ και η Λωρίδα της Γάζας είναι παράνομα κατεχόμενες από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 1967 και διατήρησε εκεί στρατεύματα και οικισμούς μέχρι το 2005.
Αναφερόμενη στις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, η συνέλευση κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το συντομότερο δυνατό» και να σταματήσει κάθε νέα εποικιστική δραστηριότητα.
«Το ζήτημα της Παλαιστίνης βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ από την ίδρυση του οργανισμού και παραμένει η πιο κρίσιμη δοκιμασία για την αξιοπιστία και το κύρος του και για την ίδια την ύπαρξη μιας τάξης βασισμένης στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος Ριγιάντ Μανσούρ.
Υπενθυμίζεται ότι ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947 χώρισε την υπό βρετανική κυριαρχία Παλαιστίνη σε δύο κράτη – ένα αραβικό και ένα εβραϊκό. Αλλά μόνο η δημιουργία του Ισραήλ ανακηρύχθηκε στις 14 Μαΐου 1948, προκαλώντας έναν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.