Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα- με πολλούς τρόπους.
“Δεν είμαστε ο μπαμπούλας, όπως μας παρουσιάζουν κάποιοι από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Γκάουκ μιλώντας στο ραδιόφωνο MDR-Info και επισήμανε ότι η χώρα του βοηθά όχι μόνο με καλά λόγια αλλά και διαθέτοντας πάρα πολλά μέσα στην Ελλάδα.
“Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνη και ασχολείται με το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα” διαβεβαίωσε ο Γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα “τι θα κέρδιζε η Ευρώπη εάν ένα μέρος της κοινότητας χανόταν”.
Για το θέμα των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα δήλωσε: «Υπάρχουν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, ότι πρέπει να περάσεις μέσα από “την πεδιάδα των δακρύων” ώστε να έχεις μετά με μια μεταρρυθμισμένη κοινωνία και πάλι επιτυχίες».
Στην εισήγησή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε προς τους Γερμανούς βουλευτές «η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη» είπε ο Β.Σόιμπλε, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύεων.
Η απόφαση, είπε ο Β.Σόιμπλε, «δεν είναι για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά χρόνος ώστε να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα». Βάση της είναι «η αναφορά της Αθήνας πως θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς επιφυλάξεις», λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τα κεφάλαια που απομένουν θα εκταμιευθούν, τόνισε, «αφού οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τη σημασία τόσο της αλληλεγγύης όσο και της αξιοπιστίας. «Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά» τόνισε, και «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη». «Είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε, «η αλληλεγγύη σημαίνει φυσικά επίσης πως ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».
«Φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα πως δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη», συνέχισε ο Β. Σόιμπλε. «Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός» πρόσθεσε.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ. Ο Κάρστεν Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, κυρίως λόγω των τελευταίων δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.
Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης – διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».
Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ενίσχυση της παιδείας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τόνισε πάντως ότι, ακόμη και αν αυτά δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης αυτή τη στιγμή «υπερψηφίζουμε την παράταση του πακέτου βοήθειας για τέσσερις μήνες ώστε η Αθήνα να πάρει μια ανάσα και να μπορέσει να επεξεργαστεί νέα σχέδια ώστε να ανακάμψει οικονομικά».
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του θα στηρίξει το πακέτο μέτρων -αν και απορρίπτει το περιεχόμενο του πακέτου- καθώς, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην ωθήσουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».
Ηχηρό ναι στην Ευρώπη από τους Πράσινους όπως δήλωσε ο βουλευτής τους Σβεν Κίντλερ.
Τι λέει ο Γερμανικός τύπος
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή ξεκινά μιλώντας «για έναν μεγάλο κίνδυνο από τη διαφαινόμενη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ: Να την παρεξηγήσουν οι Έλληνες».
«Η υπομονή και η αλληλεγγύη των Γερμανών με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, σε κείμενο με τίτλο «δεν είναι ανεξάντλητη», που σημειώνει πως όσο σπάνια για το Βερολίνο είναι η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται ότι θα πάρει η ελληνική επέκταση, τόσο περίεργη είναι η διάδοση των αντιστάσεων σε αυτήν σε κάθε πολιτικό στρατόπεδο.
Οι γερμανοί βουλευτές, γράφει, «θα ψηφίσουν σφίγγοντας τα δόντια και τις γροθιές τους επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πνίξει στην απαρχή της κάθε ελπίδα πως η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης», λέγοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα «έχει καταφέρει μόνο να καταστρέψει την αξιοπιστία της στην ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό».
Στο ερώτημα «εάν οι γερμανοί πολιτικοί τα έχουν χάσει που θέλουν να ρίξουν λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», η εφημερίδα απαντά πως το ζήτημα είναι η αποτροπή «του εφιάλτη της αποτυχίας του ευρώ, που δεν θα ήταν αποτυχία μόνο του ενιαίου νομίσματος αλλά συνολικά ενός μοναδικού εγχειρήματος», δηλαδή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ένα Grexit, υποστηρίζει, θα είχε τίμημα και ρίσκο που δεν έχει σταματήσει να ανησυχεί τους πολιτικούς στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, το Spiegel αφιερώνει σε δύο διαφορετικής οπτικής σχόλια το πρωτοσέλιδό του -αμφότερα για την ψηφοφορία επί της Ελλάδας. Στο πρώτο, με τίτλο «Έξω από τα χρέη», ο συντάκτης γράφει πως η επέκταση θα ψηφιστεί «και μάλλον το καλοκαίρι θα έρθει νέο πακέτο». «Έτσι, η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται όπως τα τελευταία πέντε χρόνια και η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έστω κι αν είχε διαφορετικές προθέσεις» γράφει.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «ίσως θα άξιζε να εξετάζει κανείς εάν θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο» -και καταλήγει ότι αυτό θα ήταν «ένα κούρεμα, πράγμα πιο έντιμο». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι πολύ διπλωματική, όμως οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν δίκιο: Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να σώζεται με νέα δάνεια, και χρειάζεται κούρεμα μαζί με την ευκαιρία να μπορέσει να επιβιώσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις», γράφει.
Στο δεύτερο σχόλιο του περιοδικού παρουσιάζεται μία άλλη οπτική. «Νέα βοήθεια στην Ελλάδα: JA! JA! JA!» γράφει το δεύτερο σχόλιο (αναφορά στην εκστρατεία του «NEIN» της Bild). To άρθρο γράφει πως «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό “JA” στο ευρώ, στην Ευρώπη και στην κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ».
Εκεί, ο αρθρογράφος θυμάται την αρχή της Οδύσσειας: «Andra moi ennepe, Mousa, polytropon, hos mala polla» γράφει, λέγοντας πως «είναι καλό και για τους Έλληνες και για εμάς που βγάζουν και σήμερα τέτοιους “άνδρες πολύτροπους”, και ένας από αυτούς είναι ο Γ.Βαρουφάκης». «Από έναν τέτοιον κρέμεται το ευρωπαϊκό όραμα του Χέλμουτ Κολ» γράφει, λέγοντας πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ «πέρασε αρκετές θέσεις του: Ήθελε επέκταση, πήρε επέκταση, ήθελε να αποτινάξει το βάρος των μέτρων και ρώρα η Ελλάδα μπορεί να επεξεργαστεί έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται υπό όρους που μειώνουν την πίεση στους Έλληνες».
left.gr