Του Σεραφείμ Κερασιώτη *
Από το 1973 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP).
Με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration.» (“Our land. Our future. We are #GenerationRestoration.“), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (United Nations Convention to Combat Desertification – UNCCD), έως και το 40% του εδάφους του πλανήτη είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας άμεσα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας περίπου πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο αριθμός και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000. Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση, εκτιμάται ότι η ξηρασία θα επηρεάζει δυσμενώς ποσοστό μεγαλύτερο από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Η αποκατάσταση των εδαφών συνιστά κεντρικό πυλώνα της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021-2030) και κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2024 είναι η 30ή επέτειος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης. Η δέκατη έκτη Σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εστιάζει στην αναγέννηση των οικοσυστημάτων. Αυτή η θεματική ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων, την προστασία των απειλούμενων ειδών και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
Βασικοί Άξονες της Αναγέννησης της Φύσης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στην προστασία του περιβάλλοντος:
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 είναι μια υπενθύμιση ότι η φύση είναι η βάση της ύπαρξής μας και ότι η προστασία της είναι δική μας ευθύνη.
Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ημέρα για να κάνουμε μια θετική αλλαγή και να συμβάλουμε στην αναγέννηση του πλανήτη μας. Η συλλογική μας δράση μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για όλους.
Πηγές:
* Μαθηματικός
Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε
Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube, εκφράζοντας την…
Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) μετά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώθηκαν…
Ο Γρηγόρης Σαμόλης, ο κρητικός καλλιτέχνης που σπάει όλα τα κοντέρ, αποτελεί πρότυπο πολλών νέων…
Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα. Κύριο θέμα…
O Τραμπ επιστρέφει εκδικητικός στην εξουσία και αυτό στην πολιτική δεν είναι καλός σύμβουλος, δήλωσε…
Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης…
This website uses cookies.