12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

“Η γιορτή των θεών”, όχι “Το τελευταίο δείπνο” η πηγή έμπνευσης για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών;

Ημερομηνία:

«Η γιορτή των θεών» είναι πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Jan van Bijlert, που δημιουργήθηκε γύρω στα 1635-1640. Βρίσκεται στο Musée Magnin στη Ντιζόν της Γαλλίας.

Είναι ένας από τους πολλούς πίνακες της δυτικής τέχνης που απεικονίζουν τη γιορτή των θεών, στην προκειμένη περίπτωση στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα, με τον Βάκχο σε πρώτο πλάνο και έναν εξέχοντα σατύρο που χορεύει.

Η αριστερή πλευρά του πίνακα έχει χαθεί.

Ο πίνακας αναπαριστά το δημοφιλές μυθολογικό θέμα της γιορτής των Θεών και αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους από την κληρονομιά του συλλέκτη Maurice Magnin (1861-1939) το 1938.

Ο πίνακας ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από μια διαμάχη που προκλήθηκε από την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τραγουδιστής Φιλίπ Κατερίν έκανε την εμφάνισή του ντυμένος ως σχεδόν γυμνός μπλε Βάκχος, με ασημένιες πούλιες και σαφράν γενειάδα, μισοξαπλωμένος πίσω από μια πιατέλα τυριού, πάνω σε μια πιατέλα με πολύχρωμα φρούτα και λουλούδια, τοποθετημένα σε προσφορά στο κέντρο ενός μακριού τραπεζιού συμποσίου, συγκεντρώνοντας διάφορους χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων και μια σειρά από drag queens, τοποθετημένες πίσω του, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια αναφορά στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά άλλοι το είδαν ως αναφορά στο Le Festin des Dieux. 

Περιγραφή

Ο πίνακας παρουσιάζει ένα συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στον Όλυμπο για τον εορτασμό του γάμου της Θέτιδας, μιας Νηρηίδας, και του Πηλέα, βασιλιά της Φθίας, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί θεοί από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία. Στο κέντρο, ο Απόλλωνας είναι στεφανωμένος και κρατάει λύρα. Στο αριστερό μέρος μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Μινέρβα, τη Διάνα, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Έρωτα και, πίσω, τη Φλώρα, τη θεά της άνοιξης. Στα δεξιά είναι ο Ηρακλής και ο Ποσειδώνας, καθώς και η Έρις, αναγνωρίσιμη από το χρυσό μήλο της διχόνοιας που έφερε ως εκδίκηση επειδή δεν είχε προσκληθεί. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ένας σάτυρος που χορεύει και ο Βάκχος, που τρώει ένα τσαμπί σταφύλια[8].

Το αριστερό τμήμα του πίνακα έχει αποκοπεί, γεγονός που εξηγεί την απουσία ορισμένων θεών. Για παράδειγμα, το παγώνι της Juno είναι παρόν, αλλά όχι η ίδια η θεά[8].

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών...