ΚΟΣΜΟΣ

“Η γιορτή των θεών”, όχι “Το τελευταίο δείπνο” η πηγή έμπνευσης για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών;

«Η γιορτή των θεών» είναι πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Jan van Bijlert, που δημιουργήθηκε γύρω στα 1635-1640. Βρίσκεται στο Musée Magnin στη Ντιζόν της Γαλλίας.

Είναι ένας από τους πολλούς πίνακες της δυτικής τέχνης που απεικονίζουν τη γιορτή των θεών, στην προκειμένη περίπτωση στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα, με τον Βάκχο σε πρώτο πλάνο και έναν εξέχοντα σατύρο που χορεύει.

Η αριστερή πλευρά του πίνακα έχει χαθεί.

Ο πίνακας αναπαριστά το δημοφιλές μυθολογικό θέμα της γιορτής των Θεών και αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους από την κληρονομιά του συλλέκτη Maurice Magnin (1861-1939) το 1938.

Ο πίνακας ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από μια διαμάχη που προκλήθηκε από την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τραγουδιστής Φιλίπ Κατερίν έκανε την εμφάνισή του ντυμένος ως σχεδόν γυμνός μπλε Βάκχος, με ασημένιες πούλιες και σαφράν γενειάδα, μισοξαπλωμένος πίσω από μια πιατέλα τυριού, πάνω σε μια πιατέλα με πολύχρωμα φρούτα και λουλούδια, τοποθετημένα σε προσφορά στο κέντρο ενός μακριού τραπεζιού συμποσίου, συγκεντρώνοντας διάφορους χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων και μια σειρά από drag queens, τοποθετημένες πίσω του, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια αναφορά στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά άλλοι το είδαν ως αναφορά στο Le Festin des Dieux. 

Περιγραφή

Ο πίνακας παρουσιάζει ένα συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στον Όλυμπο για τον εορτασμό του γάμου της Θέτιδας, μιας Νηρηίδας, και του Πηλέα, βασιλιά της Φθίας, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί θεοί από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία. Στο κέντρο, ο Απόλλωνας είναι στεφανωμένος και κρατάει λύρα. Στο αριστερό μέρος μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Μινέρβα, τη Διάνα, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Έρωτα και, πίσω, τη Φλώρα, τη θεά της άνοιξης. Στα δεξιά είναι ο Ηρακλής και ο Ποσειδώνας, καθώς και η Έρις, αναγνωρίσιμη από το χρυσό μήλο της διχόνοιας που έφερε ως εκδίκηση επειδή δεν είχε προσκληθεί. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ένας σάτυρος που χορεύει και ο Βάκχος, που τρώει ένα τσαμπί σταφύλια[8].

Το αριστερό τμήμα του πίνακα έχει αποκοπεί, γεγονός που εξηγεί την απουσία ορισμένων θεών. Για παράδειγμα, το παγώνι της Juno είναι παρόν, αλλά όχι η ίδια η θεά[8].

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

4 mins ago

Νεκρός βρέθηκε ο 60χρονος Γερμανός που αγνοούνταν στη Σούγια

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού του 60χρονου Γερμανού τουρίστα που αγνοούνταν από χθες στην…

9 mins ago

Σήμερα η ομιλία Ανδρουλάκη στα Χανιά

Λίγες ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης θα…

13 mins ago

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

15 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

15 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

15 hours ago

This website uses cookies.