«Η γιορτή των θεών» είναι πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Jan van Bijlert, που δημιουργήθηκε γύρω στα 1635-1640. Βρίσκεται στο Musée Magnin στη Ντιζόν της Γαλλίας.
Είναι ένας από τους πολλούς πίνακες της δυτικής τέχνης που απεικονίζουν τη γιορτή των θεών, στην προκειμένη περίπτωση στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα, με τον Βάκχο σε πρώτο πλάνο και έναν εξέχοντα σατύρο που χορεύει.
Η αριστερή πλευρά του πίνακα έχει χαθεί.
Ο πίνακας αναπαριστά το δημοφιλές μυθολογικό θέμα της γιορτής των Θεών και αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους από την κληρονομιά του συλλέκτη Maurice Magnin (1861-1939) το 1938.
Ο πίνακας ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από μια διαμάχη που προκλήθηκε από την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τραγουδιστής Φιλίπ Κατερίν έκανε την εμφάνισή του ντυμένος ως σχεδόν γυμνός μπλε Βάκχος, με ασημένιες πούλιες και σαφράν γενειάδα, μισοξαπλωμένος πίσω από μια πιατέλα τυριού, πάνω σε μια πιατέλα με πολύχρωμα φρούτα και λουλούδια, τοποθετημένα σε προσφορά στο κέντρο ενός μακριού τραπεζιού συμποσίου, συγκεντρώνοντας διάφορους χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων και μια σειρά από drag queens, τοποθετημένες πίσω του, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια αναφορά στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά άλλοι το είδαν ως αναφορά στο Le Festin des Dieux.
Περιγραφή
Ο πίνακας παρουσιάζει ένα συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στον Όλυμπο για τον εορτασμό του γάμου της Θέτιδας, μιας Νηρηίδας, και του Πηλέα, βασιλιά της Φθίας, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί θεοί από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία. Στο κέντρο, ο Απόλλωνας είναι στεφανωμένος και κρατάει λύρα. Στο αριστερό μέρος μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Μινέρβα, τη Διάνα, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Έρωτα και, πίσω, τη Φλώρα, τη θεά της άνοιξης. Στα δεξιά είναι ο Ηρακλής και ο Ποσειδώνας, καθώς και η Έρις, αναγνωρίσιμη από το χρυσό μήλο της διχόνοιας που έφερε ως εκδίκηση επειδή δεν είχε προσκληθεί. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ένας σάτυρος που χορεύει και ο Βάκχος, που τρώει ένα τσαμπί σταφύλια[8].
Το αριστερό τμήμα του πίνακα έχει αποκοπεί, γεγονός που εξηγεί την απουσία ορισμένων θεών. Για παράδειγμα, το παγώνι της Juno είναι παρόν, αλλά όχι η ίδια η θεά[8].
Ήταν βράδυ Παρασκευής στα Χανιά, όταν η Άμεση Δράση έλαβε κλήση από πολίτη που κατήγγειλε…
Εθνική προτεραιότητα για τη χώρα μας αποτελεί η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής που θα ενισχύσει την…
Γυναίκα αξιωματικό που υπηρετεί στην Τροχαία Ηράκλειου, η Ευστρατια Κουλαρά αναλαμβάνει, συμφωνά με πληροφορίες, τα ηνία της Τροχαίας Χανίων αφού η διοικητής…
Συνεχίζεται η έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τη φονική σύγκρουση στη λεωφόρο Σούδας,…
Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που…
Αντιμέτωπη με διαδικτυακή χλεύη βρέθηκε μια 53χρονη Γαλλίδα διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ονόματι Αν, η οποία εξαπατήθηκε και κατέβαλε…
This website uses cookies.