ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία διώχνει Σύρους πρόσφυγες – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «α λα καρτ»

Η Ντάνια και ο Χούσαμ, είναι δυο νέοι που ήρθαν στη Δανία πρόσφυγες από την Συρία το 2015 και έχουν προσπαθήσει πολύ για να ενταχθούν στην κοινωνία.

Σήμερα όμως βρίσκονται μπλεγμένοι στα δίχτυα της νομοθεσίας της χώρας και κινδυνεύουν να δουν την πόρτα του παραδείσου να κλείνει πίσω τους, καθώς η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης του δείχνει τον δρόμο για την κόλαση της Συρίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μην παρατείνει την ισχύ της προσωρινής άδειας παραμονής που είχε δώσει στον πατέρα της Ντάνια και του Χούσαμ, από την οποία εξαρτάται και η δική τους βίζα. Άσκησαν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά η κυβέρνηση ήδη έχει αφαιρέσει τις άδειες παραμονής 600 Σύρων προσφύγων. Αν ο Χούσαμ υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Συρία θα πρέπει να καταταγεί στον στρατό και ίσως τιμωρηθεί γιατί «γύρισε την πλάτη» στην κυβέρνησή του.

Όσοι (κυρίως Σύροι και Αφγανοί) πρόσφυγες χάνουν τις δίκες για την ανανέωση της άδειας παραμονής οδηγούνται σε προαναχωρησιακά στρατόπεδα, τα οποία οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζουν ανοιχτές φυλακές, που σχεδιάστηκαν για να συνθλίβουν τους ανθρώπους. Όσοι μπαίνουν εκεί δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Απλά περιμένουν την ώρα που θα γυρίσουν -παρά την θέλησή τους- στην κόλαση της Συρίας ή του Αφγανιστάν.

Υποδοχή προσφύγων με βάση το χρώμα του δέρματος

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – θα βοηθήσουμε πιο εύκολα τους Ουκρανούς πρόσφυγες απ΄ ότι τους Σομαλούς και τους Παλαιστίνιους», έγραψε στο Facebook ο Ινγκερ Στόιμπεργκ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης του Φιλελεύθερου Κόμματος, προσθέτοντας: «Κανένας δεν τολμά να το πει έτσι: Aυτό γίνεται γιατί οι Ουκρανοί μοιάζουν περισσότερο με μας και γιατί είναι κυρίως Χριστιανοί».

Όταν η Δανία το 2019 είπε στους Σύρους πρόσφυγες ότι είναι καιρός να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα ρωσικά αεροπλάνα εξακολουθούσαν να πλήττουν στόχους στην Συρία σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ να ελέγξει την χώρα, που έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής φτηνό, όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας, απ΄ όπου έχουν ξεριζωθεί πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ευτυχώς οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν έχουν την τύχη των Σύρων- γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη χωρίς εκρήξεις ξενοφοβίας και κλειστά στρατόπεδα «υποδοχής». Μία από τις χώρες που άνοιξε τις αγκαλιές της είναι η Δανία.

Αλληλεγγύη «α λα καρτ»

«Όταν γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και ένας ευρωπαίος γείτονας εκτίθεται σε όσα βλέπουμε στην Ουκρανία, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό μου: πρέπει να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε υποδεχόμενοι Ουκρανούς στο έδαφος της Δανίας», δήλωσε ο Ματίας Τεσφάγε, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Ένταξης.

Η κυβέρνηση της Δανίας αλλάζει την νομοθεσία ακυρώνοντας τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για την παροχή ασύλου προκειμένου να βοηθήσει τους Ουκρανούς. Αυτοί «δεν θα εμπλέκονται με το σύστημα ασύλου», δήλωσε στο CNN ο Ράσμους Στόκλουντ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όμως κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Δανίας για υποκρισία, αφού την ώρα που ανοίγει την αγκαλιά της  για τους Ουκρανούς, ειδοποιεί τους πρόσφυγες από την Συρία ότι πρέπει να γυρίσουν στην χώρα τους, αν και ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει.

Περίπου 30.000 Σύροι πρόσφυγες ζουν με προσωρινές άδειες παραμονής στη Δανία, απαντά στους επικριτές της η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης.

Όμως η Μιχάλα Κλάντε Μπέντιξεν, επικεφαλής οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων. «Αν φθάνουν άνθρωποι από το Αφγανιστάν ή την Συρία, αντιμετωπίζονται με καχυποψία, τους αποκαλούν μετανάστες μέχρι να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Όμως τώρα αποκαλούμε αμέσως τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ποια είναι η διαφορά;», λέει η Μπέντιξεν, προσθέτοντας: «Είναι τόσο απογοητευτικό και τόσο τρομερό που κάποιοι άνθρωποι έχουν περιορισμένη ενσυναίσθηση με άλλους ανθρώπους στον κόσμο».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Δεν Έχω Οξυγόνο»: Κινητοποίηση και στα Χανιά για τα Τέμπη μετά τις νέες αποκαλύψεις

Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…

6 hours ago

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…

7 hours ago

Τέμπη: Επί έξι μήνες δεν δίνουν τους φακέλους για τους ιατροδικαστές στην Μαρία Καρυστιανού

Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…

8 hours ago

Για την επέτειο της πυρπόλησης το 1897 των Χανίων – Δύο μαθήματα από τον βίο και την πολιτεία ενός μαθηματικού

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας  διδάσκει…

8 hours ago

Η πρωτοβουλια του Κισσαμίτη βενζινοπώλη γίνεται τροπολογία στη Βουλή – Καύσιμα πλέον στα μηχανάκια μόνο με κράνος!

Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…

8 hours ago

«Σπανακόπιτα και Φλουρί» για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…

9 hours ago

This website uses cookies.