ΘΕΣΕΙΣ

Η διαδικτυακή οργή μικρή σχέση έχει με την απονομή δικαιοσύνης

Αυτόκλητοι “αγανακτισμένοι και οργισμένοι” προασπιστές αυτή τη φορά ζώων και πιο συγκεκριμένα σκυλίτσας πλημμύρισαν τα social media τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την παράσυρση σκύλου από αυτοκίνητο στο Ηράκλειο.

Έχει γίνει πλέον συνήθεια σε τραγικά γεγονότα να εμφανίζονται οργισμένοι που σπεύδουν να εκφράσουν τη “λαϊκή οργή” για να αποτυπωθεί μετά αυτή σε αριθμό “like”.

Πριν εξεταστεί το οποιοδήποτε δεδομένο, η δημόσια σφαίρα κατακλύζεται με φωνές που όχι μόνο εκφράζουν τη βεβαιότητα για την ενοχή του ανθρώπου, αλλά αποφασίζουν ότι το έγκλημα συντελείται όχι επειδή είναι κακός οδηγός αυτός που παρέσυρε το ζώο αλλά επειδή θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κακός άνθρωπος. Και αφού είναι κακός άνθρωπος που σκότωσε ένα αθώο σκυλό με δόλο, πρέπει να είναι και επικίνδυνος για τους άλλους ανθρώπους, πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά, να μπει πολλά χρόνια φυλακή, να καταστραφεί αυτός και η οικογένειά του…

Κι όταν κάποιος αμφισβητεί την “αλήθεια”, τότε σπεύδουν να τον ρωτήσουν “αν χτυπούσε παιδάκι, το ίδιο θα έλεγες;”. Λες και κάθε χρόνο δεν έχουμε πολλές δεκάδες νεκρών στους δρόμους που συμβαίνουν λογω κακής κατάστασης του οδικού δικτύου αλλά και λόγω υπερβολικής ταχύτητας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκόολ, κακών, εγκληματικών οδηγικών συμπεριφορών. Αλλά ένας κακός, ακόμη και εγκληματικός οδηγός δεν εγκληματεί απαραίτητα από κακία.

Μάλιστα, αρκετοί σπεύδουν και πάνε ένα βήμα παραπέρα και δεν περιορίζονται στον “κακό” άνθρωπο, αλλά κατηγορούν συλλήβδην όλους τους κατοίκους του νησιού, που ως γνωστόν στην Κρήτη είναι όλοι βάρβαροι και μισούν τα ζώα, αφού άλλωστε για αυτό το “γεγονός” έχουν γραφτεί πολλές ανακοινώσεις από φιλοζωικά σωματεία.

Για να είμαστε ξεκάθαροι. Δε θεωρούμε απίθανο η παράσυρση να έγινε σκοπίμως, όμως δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι από το βίντεο ότι πράγματι έγινε έτσι και δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τι ακριβώς συνέβη.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο σε όλη αυτή την αρρώστια που καμία σχέση δεν έχει με απονομή δικαιοσύνης ή με πραγματική αγανάκτηση ή αγάπη για τα ζώα.

Εμφανίζεται διαρκώς με διαφορετικές αφορμές, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνδέεται με τα κοινωνικά μέσα όμως επηρεάζει την πολιτική, την κοινωνική συμπεριφορά μας, την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης.

Σε μία ήδη εξαιρετικά προβληματική πραγματικότητα, το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί μέρος του προβλήματος, όχι η λύση του.

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Άρθρο Ν. Μαριά: Έτοιμη ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει η Τουρκία 83 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψε με τον Χίτλερ

Του Νότη Μαριά * Το τερμάτισε κυριολεκτικά με τη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού…

12 mins ago

Εκλογές στο σωματείο εργαζομένων στην Teleperformance

Σε εκλογές προχωρά αυτές τις μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance». Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στην Αθήνα,…

15 mins ago

Ξεκίνησε η on-line προπώληση εισιτηρίων για τις ταινίες του Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων «ΚΗΠΟΣ»

Ο Δήμος Χανίων ενισχύοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες του προς τους πολίτες, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 28…

27 mins ago

Στο Ηράκλειο το διεθνές συνέδριο ORCA 2024

Το διεθνές συνέδριο ORCA 2024,  θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από τις 3 έως τις 6…

40 mins ago

Δημοσκόπηση για εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ποιος προηγείται

Δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του ιστότοπου politic.gr δίνει μια πρώτη εικόνα για την επόμενη…

44 mins ago

Γάμος για ρεκόρ σε χωριό του Ηρακλείου: 50 κουμπάροι θα ενώσουν με τα ιερά δεσμά του γάμου ένα ζευγάρι

Ούτε λίγο ούτε πολύ... 50 κουμπάροι πρόκειται να παντρέψουν σε λίγες μέρες ένα ζευγάρι σε…

1 hour ago

This website uses cookies.