Του Σπύρου Δαράκη *
18 χρόνια συμπληρώνονται φέτος που ως μέλος αντιπροσωπίας δημάρχων συμβούλων(αποτελούμενη από το δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο Κατιμερτζή, το δήμαρχο Πετρούπολης Γιώργο Γιώγο, το δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο, το δήμαρχο Ευρώτα Βαγγέλη Βαλλιώτη, τον τότε δημοτικό σύμβουλο και νυν δήμαρχο Χαιδαρίου Μιχάλη Σελέκο, τη δημοτική σύμβουλο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου και το δήμαρχο Μηθύμνης Χανίων Σπύρο Δαράκη) επισκεφθήκαμε τα πολύπαθα παλαιστινιακά εδάφη, συναντηθήκαμε με τον τότε ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και την παλαιστινιακή ηγεσία στη ΓΑΖΑ – ΡΑΜΑΛΑ – ΒΗΘΛΕΕΜ και επισκεφτήκαμε τον υπουργό της παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ κ Φεϊζάλ Χουσεϊνί, δηλώσαμε την αλληλεγγύη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας στον αρμόδιο υφυπουργό των Παλαιστινίων στο διάτρητο από σφαίρες υπουργικό γραφείο και δεχτήκαμε τις δολοφονικές σφαίρες του στρατού κατοχής κατά την αποχώρησή μας απ’ αυτό.
Το έγκλημα εις βάρος του αδερφού παλαιστινιακού λαού είναι διαρκές και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ιμπεριαλιστικών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κύριος καθοδηγητής και βασικός υπεύθυνος είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που βοηθά σε όλα τα επίπεδα τον θύτη και φαίνεται ξεκάθαρα το 2008 στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων των 1.500 Παλαιστινίων και την ισοπέδωση όλων σχεδόν των υποδομών. Το 2011 μπλοκάρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Στη Γενεύη στις 12 Γενάρη 2009 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με απόφασή του καταδίκασε την στρατιωτική επιθετικότητα του Ισραήλ – Κράτους – Μέλους των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη Γάζα. Το σχέδιο απόφασης υπερψήφισαν 33 χώρες, μία το καταψήφισε και 13 απείχαν. Το κείμενο του σχεδίου απόφασης προωθήθηκε από την Δημοκρατία της Κούβας ως Προέδρου της Αδέσμευτης Κίνησης του Κινήματος των Αδέσμευτων Κρατών, της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης και των Επιτροπών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Αραβικών και Αφρικανικών Ομάδων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη στις 23-7-2014 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατόπιν πρότασης της παλαιστινιακής αντιπροσωπίας συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ, μία κατά (Η.Π.Α.) και 17 αποχές (όλες οι χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Συμβούλιο) ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Σύμβουλο Κιθ Χάρμπερ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών όμως αυτή η απόφαση δε θα μας βοηθήσει».
Οι δολοφόνοι προκαλούν
Σε παραλήρημα κυριολεκτικά προχώρησε πρόσφατα ο πρέσβης του Ισραήλ στις Η.Π.Α. Ρον Ντέρμερ που ξεστόμισε ότι «οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτη αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει στον αγώνα κατά της Χαμάς». Όμως και οι χώρες της Ε.Ε. με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατούν εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα και αναβαθμίζοντας με διάφορους τρόπους τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το ισραηλινό κράτος που διοργανώνουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βαριές ευθύνες για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις παρά τις απειλές και τη βία του Ισραήλ
Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αψηφώντας τη φονική βία των ισραηλινών στρατευμάτων απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές που από τις 30 Μάρτη έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 40 άοπλων διαδηλωτών (ανάμεσα τους και εφήβων 14 ετών!) και τον τραυματισμό πάνω από 3.500 άλλων. Το τελευταίο θύμα ήταν ένας 25χρόνος Παλαιστίνιος την Παρασκευή 20/4 το πρωί, στο φράχτη της Γάζας, ο οποίος δέχτηκε σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη στο κεφάλι.
Σε μια προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό των διαδηλωτών νωρίς το πρωί της Παρασκευής και για πρώτη φορά από τις 30 Μάρτη, οι κατοχικές αρχές πέταξαν χιλιάδες φέιγ βολάν. «Αποφύγετε τη χρήση όπλων και βίαιων ενεργειών κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Ισραηλινών πολιτών. Μείνετε μακριά από τρομοκρατικά στοιχεία και ομάδες που σας ωθούν σε ταραχές και βία. Ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει δράση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας καταφοράς βλάβης στο φράχτη και σε άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Χαμάς σας χρησιμοποιεί για να προωθησεί τα συμφέροντα της οργάνωσης της. Μην ακολουθείτε τις εντολές της Χαμάς που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Μπορείτε να δράσετε διαφορετικά! Το μέλλον είναι στα χέρια σας», ανέγραφαν τα φυλλάδια που πέταξαν ισραηλινά αεροσκάφη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού απείλησε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ξανά με χρήση αληθινών πυρών (ανάμεσα τους και των απαγορευμένων σφαιρών «dum–dum», που ανοίγουν σαν «ομπρέλα» όταν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας πολλαπλά τραύματα).
Η διεθνής κατακραυγή από τη χρήση φονικής βίας απέναντι σε άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ανάγκασε το ίδιο 24ώρο το Τζέισον Γκρίνμπλατ, απεσταλμένο της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, να αναγνωρίσει… το δικαίωμα των Παλαιστινίων να διαδηλώνουν, υιοθετώντας στη συνέχεια πλήρως τη στάση και τις απειλές των ισραηλινών αρχών. «Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν εξαιτίας της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης. Οι διοργανωτές και ηγέτες τους θα πρέπει να εστιάσουν στο μήνυμα ότι δεν θα πρέπει υποκινήσουν περισσότερη βία, με βόμβες μολότοφ και φλεγόμενους χαρταετούς, αλλά να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση από τα σύνορα», ανέφερε στη δήλωση του.
Η Ρουμανία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ
Nεαροί Παλαιστίνιοι βαριά τραυματίες στο νοσοκομείο της Ραμάλα
Η Ρουμανία είναι η τέταρτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αμερικανίδα ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν (που είναι γεννημένη στο Ισραήλ) δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα μεταβεί στο Ισραήλ στις αρχές Ιούνη για να παραλάβει το ισραηλινό βραβείο Genesis, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που της προκαλούν «έντονη δυσφορία» και δεν της κάνουν να αισθάνεται άνετα στο Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό, η Πόρτμαν φαίνεται να εκφράζει την αντίθεσή της στην άσκηση βίας από τον ισραηλινό στρατό στους διαδηλωτές της λωρίδας της Γάζας. Το βραβείο Genesis, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι γνωστό και ως «Εβραϊκό Βραβείο Νόμπελ». Απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο του οποίου η επαγγελματική και κοινωνική δράση και αφοσίωση της «εβραϊκές αξίες» μπορεί να γίνουν «πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές».
Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού
Αδελφική αγάπη με το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού
Ο Παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται από το 1967 για την ανάκτηση των Κατεχομένων από το Ισραήλ εδαφών του, για τη δημιουργία Ενιαίου, Κυρίαρχου και Ανεξάρτητου Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αγωνίζεται για να σταματήσει να είναι πρόσφυγας στα δικά του εδάφη, στη δική του πατρίδα. Η αξιοπρέπεια του, οι θυσίες του, η μεγάλη προσφορά αίματος, έχουν προκαλέσει το θαυμασμό και το σεβασμό όλων των προοδευτικών και τιμίων ανθρώπων του πλανήτη Κράτη, λαοί, κινήματα σε καθημερινή βάση εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και καταδικάζουν την Ιμπεριαλιστική πολιτική. Ο αγώνας του είναι καθαρά εθνικοαπελευθερωτικός – αμυντικός και επομένως δίκαιος. Είναι σύμφωνος με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου με το Δικαίωμα κάθε λαού στην Αυτοδιάθεση. Ο Ιμπεριαλιστικός Σιωνισμός με πρόσχημα δήθεν τις «ρουκέτες» της Χαμάς εμφανίζει το Κράτος του Ισραήλ ως δήθεν «αμυνόμενο» και ως εκ τούτου νομιμοποιείται στην εξαπόλυσή του. Όμως έντεχνα αποσιωπάται το γεγονός ότι το δικαίωμα της επιλογής του είδους, του τρόπου και των μέσων του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ανήκει στο σκλαβωμένο αγωνιστή λαό και όχι στον επιτιθέμενο κατακτητή.
Ας ενώσουμε λοιπόν τη φωνήμας με εκατομμύρια άλλους σ’ όλο τον κόσμο και ας απαιτήσουμε:
Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης.
Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί Κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέφουν και οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.
Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτοςστα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επειδή το έγκλημα είναι διαρκές πρέπει και ο αγώνας να είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση και οι αγωνιστές της ειρήνης όπου γης στην πρώτη γραμμή έχοντας κατά νου τα αθάνατα λόγια του Μπρεχτ που ασταμάτητα μας θυμίζουν.
«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας και αφήνει άλλους να αγωνιστούν για την υπόθεση, του πρέπει προετοιμασμένος να ναι.
Γιατί όποιος τον αγώνα δεν έχει μοιραστεί, θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που τον αγώνα θέλει να αποφύγει, γιατί θα αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού, όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί».
* Δαράκης Σπύρος του Χαραλάμπους,
π. δήμαρχος Μηθύμνης
και ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος
Δήμου Κισάμου στο Δίκτυο
Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών Ελλάδας
«ΕΛΛΗΝΙΚΑΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ»
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.