Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα, αποσύρθηκε ως εκπρόθεσμη η τροπολογία με την οποία παρέχονταν στην Εκκλησία η δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της, η δημιουργία real estate από την πλευρά της είναι γεγονός.
Οπως αναφέρουν τα Νέα, βασιζόμενη στη ρύθμιση του περασμένο φθινοπώρου, συστήνει εταιρεία και ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας της.
Ο λόγος για τη σύσταση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και ενώ παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή της περιουσίας της από την PricewaterhouseCoopers.
Η περιβόητη εκκλησιαστική περιουσία περιλαμβάνει αρκετά -και ουδόλως ευκαταφρόνητα- κομμάτια γης. Μεταξύ άλλων το «φιλέτο» επιφάνειας 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτό του Αστέρα και για το οποίο στο παρελθόν υπήρχε πρόθεση για από κοινού αξιοποίηση. Επίσης πρόκειται για 25.000 περίπου στρέμματα στην Πεντέλη (σσ: παλαιότερα η Εκκλησία είχε επιχειρήσει να εγκαταστήσει μεγάλο φωτοβολταικό), για 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (σαν τα 1.200 στρέμματα μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας), και για το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας (λέγεται ότι θα μεταστεγαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος).
Όσο για το σύμβουλο, θα αναλάβει να διαχειρίζεται την περιουσία της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο και της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί το περασμένο φθινόπωρο και η οποία αφορά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Βάσει εκείνης της ρύθμισης, το Δημόσιο θα κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρείας και συνεπώς θα εισπράττει ένα αντίστοιχο ποσοστό επί των εσόδων που προκύπτουν από την αξιοποίηση μιας σειράς εκκλησιαστικών ακινήτων. Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας.
Η κυριότητα των εκκλησιαστικών ακινήτων παραμένει στην Αρχιεπισκοπή, καθώς το μόνο που παραχωρείται είναι τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα αυτά, όπως ακριβώς κάνει και το ΤΑΙΠΕΔ με την περιουσία του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η εμπειρία από την «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» θα αξιοποιηθεί και από τις κατά τόπους Μητροπόλεις που επίσης κατέχουν σημαντική περιουσία.
Πηγή: iefimerida.gr
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.