13.8 C
Chania
Tuesday, January 7, 2025

Η ελεύθερη αγορά και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς σε ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία – Τεράστιο το αναπτυξιακό κόστος για τη χώρα

Ημερομηνία:

Το αποδεικνύουν όλες οι έρευνες. Η Ελλάδα είναι στον πάτο ακόμα και της διευρυμένης Ευρώπης με ταχύτητες και τιμές πάρα πολύ κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Ελλάδα, η είσοδος των ιδιωτών σε δύο κρίσιμους τομείς όχι απλά της οικονομίας αλλά της ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ, απέτυχε με πάταγο και το κόστος δεν το πληρώνουν απλά οι πολίτες, το πληρώνει η χώρα.

Βλέπετε, το γρήγορο ίντερνετ δεν είναι απλά μία πολυτέλεια, αποτελεί πηγή πλούτου.

Σε μία εποχή που το ίντερνετ παίζει όλο και πιο σημαντικό ρολο στην εργασία και στην εν γένει παραγωγική διαδικασία, το να έχει μία χώρα ακριβό και αργό ίντερνετ έχει τεράστιο συλλογικό κόστος. Με αργό ιντερνετ, οι εργασίες ολοκληρώνονται πιο αργά, η έρευνα προχωρά πιο αργά, νέες τεχνολογίες δε μπορουν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το πέρασμα από τις dial-up συνδέσεις στις ευρυζωνικές συνδέσεις (4 Mbps) αύξησε το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 322 δολλάρια. Ο διπλασιασμός της ταχύτητας στα 8 Mbps αύξησε 120 επιπλέον δολλάρια το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το θέμα δεν είναι καν η αύξηση του εισοδήματος που συνεπάγεται μία αύξηση των ταχυτήτων του ίντερνετ αλλά ότι όποιος δεν καταφέρνει να αυξήσει τις ταχύτητες μένει πλέον πίσω από τις εξελίξεις και αυτό έχει πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Επιχειρήσεις  σε χώρες με υψηλές ταχύτητες ίντερνετ είναι πολύ πιο αποδοτικές και έχουν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό προβάδισμα σε σχέση με άλλες οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με χαμηλοτερες ταχύτητες.

Ειδικά στην εποχή που βρισκόμαστε που οι διαδικασίες πλέον μεταφέρονται στο “σύννεφο” και που η νέα οικονομία βασίζεται όλο και παραπάνω σε τεχνολογίες που αναπτύσσονται με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, στην Ελλάδα ακόμα παλεύουμε για τα πολύ βασικά, δηλαδή, για σταθερό γρήγορο ίντερνετ σε προσιτές τιμές.

Ενώ στο χώρο του ιντερνετ και της κινητής (έξυπνης) τηλεφωνίας στην Ελλάδα κυριαρχούν ιδιωτικές εταιρείες, ο ελεύθερος “ανταγωνισμός” τους δεν παράγει αποτελέσματα . Σύμφωνα με έρευνα του EDJN, στην Ελλάδα ο μέσος όρος της ταχύτητας κατεβάσματος (download) είναι μόλις 29 Mbps (επίσημος, όχι πραγματικός) και ο μέσος όρος ταχύτητας ανεβάσματος φθάνει τα 6 Mbps.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αργό είναι κατά μέσον όρο το Ίντερνετ στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην 26η θέση της Ε.Ε. βρίσκεται η Κύπρος, με μέσο όρο ταχύτητας κατεβάσματος τα 35 Mbps και μέσο όρο ταχύτητας ανεβάσματος τα 12 Mbps.

Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις, η σύγκριση είναι πραγματικά απογοητευτική: ο μέσος όρος ταχύτητας download στη Δανία είναι τα 140 Mbps, στη Γαλλία τα 131 Mbps, στην Ισπανία τα 126 Mbps, στην Ολλανδία τα 125 Mbps και στη Σουηδία τα 123 Mbps. Ακόμα και σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα: η Βουλγαρία «τρέχει» κατά μέσο όρο με 53 Mbps download speed, το ίδιο και η Σερβία, ενώ η Ρουμανία πετυχαίνει ταχύτητες κατεβάσματος 122 Mbps.

Το πρόβλημα είναι οτι ακόμη και αυτές οι χαμηλές ταχύτητες δεν αντιστοιχούν στην πραγματική ταχύτητα.

Η ΕΕΤΤ στην έκθεσή της για την εφαρμογή ΥΠΕΡΙΩΝ ουσιαστικά παραδέχεται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ονομαστικές τιμές των συνδέσεων και τις πραγματικές ταχύτητες Διαδικτύου που έχουν οι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, για τις συνδέσεις των 24 Mbps οι πραγματικές μέσες ταχύτητες κατεβάσματος κυμαίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 8 Mbps, ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για τις πιο γρήγορες (αλλά και πιο ακριβές) συνδέσεις των 50 Mbps, όπου οι πραγματικές μέσες τιμές κατεβάσματος κινούνται μεταξύ των 27 και των 30 Mbps.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εικόνα έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. σπρώχνει τεράστια ποσά προς τους ιδιώτες, προκειμένου να τρέξουν επενδύσεις που έως το 2025 θα έχουν πετύχει τους εξής στόχους:

● Σύνδεση ταχύτητας 1 Gbps (γκιγκαμπίτ ανά δευτερόλεπτο) για όλους τους βασικούς κοινωνικοοικονομικούς πυλώνες (σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα μεταφορών, αεροδρόμια κ.λπ.).

● Αδιάκοπη σύνδεση 5G σε όλες τις αστικές περιοχές και τους βασικούς άξονες μεταφορών.

● Πρόσβαση σε συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps για όλα τα νοικοκυριά της Ένωσης.

Όλα αυτα αποτυπώνουν ένα τεράστιο θέμα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί μια ελληνική κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει: Η αποτυχία των ιδιωτικών εταιρειών να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της χώρας. Με λίγα λόγια, η ολική αποτυχία του μοντέλου της “ελεύθερης αγοράς” στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ