ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εξελέγη πριν από λίγο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση, για την περίοδο 2025-26.

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η χώρα μας συγκέντρωσε 182 ψήφους υπέρ.

Εκτός της Ελλάδας εξελέγησαν επίσης οι χώρες:

  • Δανία
  • Παναμάς
  • Σομαλία
  • Πακιστάν

Η εκλογή της Ελλάδας σε μια από τις πέντε θέσεις, σε μια από τις πλέον δύσκολες μεταπολεμικές συγκυρίες, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς ενισχύει τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και συμβάλει στην ανάδειξη των θέσεων μας διεθνώς.

“Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο “Χ” το ΥΠΕΞ.

Γεραπετρίτης: “Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης”

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς”, δήλωσε σε δημοσιογράφος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.

Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα. Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης”.

“Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη” η εκλογή της Ελλάδας

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, είναι όμως παράλληλα και μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

Οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας είναι 6 και αφορούν:

  1. Στην ειρηνική επίλυση διαφορών,
  2. Στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
  3. Στην εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»,
  4. Στην κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,
  5. Στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και
  6. Στη θαλάσσια ασφάλεια

Διπλωματικές πηγές τονίζουν επίσης ότι «έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και βεβαίως να προωθηθεί η ειρήνευση.

Με απόλυτη επίγνωση της σημασίας που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων, και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης, την οποία συνεπάγεται η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να προωθήσει μία συναινετική και συμπεριληπτική προσέγγιση και, με πνεύμα διαβούλευσης, να προωθηθούν λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές».

Η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 Μέλη.

Τα πέντε από αυτά είναι Μόνιμα και έχουν δικαίωμα βέτο. Αυτά τα Μέλη είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία.

Τα υπόλοιπα δέκα μη Μόνιμα Μέλη εκλέγονται κάθε δυο χρόνια (πέντε και πέντε) για διετή θητεία. Κάθε Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία του οργάνου για έναν ημερολογιακό μήνα.

Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Μπορεί, δε, να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης Μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

26 mins ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

27 mins ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

30 mins ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

35 mins ago

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.…

2 hours ago

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του  Δημοτικού Περιφερειακού…

2 hours ago

This website uses cookies.