ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό

Δραματική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας. Σύμφωνα με τους διαδραστικούς πίνακες του Οur world in data, που χρησιμοποιεί τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων( European Centre for Disease Prevention and Control), στην Ελλάδα ο δείκτης των επιβεβαιωμένων νέων θάνατων ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει παρουσιάσει δραματική εκθετική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρόκεται για τον δείκτη που παρουσιάζει το ρυθμό της θνησιμότητας της νόσου.

Συγκεκριμένα, και βάσει των στοιχείων από αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, ήδη από τις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα με 7,52 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 7.51. Την επομένη 25 Νοεμβρίου και ενώ ο δείκτης της ΕΕ ήταν στο 7.57, στην Ελλάδα εκτοξευόταν αρχικά στο 8.05 (νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και τελικά στο 8.42 .

Την ίδια ημέρα στην Πορτογαλία, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν μόλις στο 7.05 . Η σύγκριση με την Πορτογαλία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όπως φαίνεται από τον πίνακα, από τις αρχές Οκτωβρίου η Πορτογαλία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση με τον συγκεκριμένο δείκτη να καταγράφει τιμές πολύ ανώτερος της Ελλάδας. Όμως το τελευταίο δεκαήμερο η Πορτογαλία κατάφερε αρχικά να σταθεροποιήσει την κατάσταση καισταδιακά να πετύχει την αποκλιμάκωσή της .

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η σύγκριση με τις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην εξάπλωσης της πανδημίας. ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο βρίσκεται μόλις στο 5.06 . Η Ελλάδα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον εν λόγω δείκτη αυτό από τις 13 Νοεμβρίου και από τότε βρίσκεται σταθερά πάνω από τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο δείκτης βρισκόταν χθες σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 3.05, πολύ πιο χαμηλά δηλαδή από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι και η Γερμανία κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη αν και στις αρχές Νοέμβρη βρέθηκε και αυτή να σημειώνει τιμές ανώτερες της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Νοεμβρίου ο δείκτης  της Γερμανίας βρισκόταν στο 1.12, της Ελλάδας μόλις στο 0.96, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 5.05.

Αντίθετα, σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με τη χώρα μας βρίσκεται το Βέλγιο, το οποίο επικαλείται πολύ συχνά και η κυβέρνηση ως παράδειγμα για τον ισχυρισμό περί «επιτυχημένης διαχείρισης», όπου ο ρυθμός θανάτων ακολούθησε εφιαλτική πορεία με 17.76 θανάτους ανά εκατομμύριο στις 11 Νοεμβρίου, ενώ παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έπεσε στο 12.76 στις 24 του ίδιου μήνα, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, η οποία είχε δοκιμαστεί άγρια στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο δείκτης θανάτων ανα εκατομμύριο ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία στο 11.44 στις 25 Νοεμβρίου, ενώ την επομένη βρισκόταν στο 11.37.

Αντιθέτως, καλύτερα φαίνεται να πηγαινουν τα πράγματα στην Ισπανία, η οποία παρότι είχε μια απότομη εκτόξευση του δείκτη στις αρχές Νοεμβρίου (όταν και καταμετρήθηκαν αδήλωτοι θάνατοι προηγούμενων εβδομάδων), έχει καταφέρει να περιορίσει τον σχετικό μέσο όρο στους 6.10 θανάτους ανά εκατομμύριο στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική για τη διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένει χαμηλά στον σχετικό πίνακα με 1.71, με την υποσημείωση ωστόσο πως τις τελευταίες μέρες ίσως να υπάρχει μια σχετική υποκαταγραφή των θανάτων από την πανδημία.

Είναι εμφανές πάντως ότι ο δείκτης βαίνει επί τα χείρω στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας πως η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη χώρα μας  είναι εκτός ελέγχου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

6 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

6 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

6 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

6 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

6 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

6 hours ago

This website uses cookies.