Η Ελλάδα στην τρύπα του γκολφ και της παραθεριστικής κατοικίας

του Κρίτωνα Αρσένη

Πάνε δύο χρόνια από τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία της δημοκρατίας μας ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, η ΓΕΣΕΒΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι χωροτάκτες, οι αρχιτέκτονες, η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο συμφώνησαν  σε μία κοινή θέση.
Απέρριψαν τις προτάσεις του παντοδύναμου έως τότε υπουργού  ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά να αντιγράψει στην Ελλάδα το ισπανικό μοντέλο ανάπτυξης παραθεριστικών χωριών με γκολφ.

Την πρόταση Σουφλιά μας επανέφερε ο κ. Ντερούζ, δηλώνοντας ότι η οικονομία μας σώζεται μόνο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης για να κτιστούν εκεί παραθεριστικές κατοικίες.

Αν ο κ. Ντερούζ αναλάβανε ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας  ή σε οτιδήποτε μέτρα χρειαζόταν να πάρει η Ισπανία, είμαι σίγουρος ότι θα άλλαζε γνώμη.  Η κτηματομεσιτική φούσκα που γονάτισε την οικονομία της Ισπανίας οφείλεται στην επιλογή της ανάπτυξης μαζικής παραθεριστικής κατοικίας με γκολφ. Οδήγησε σε 600.000 απούλητες παραθεριστικές κατοικίες και άλλες 200.000 μισοτελειωμένες. Στην Ιρλανδία, η κτηματομεσιτική φούσκα διέλυσε το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.  Από τον κέλτικο τίγρη, σήμερα μένουν μισοτελειωμένα σπίτια και εμπορικά κέντρα σε κάθε χωριό.

Στη χώρα μας είμαστε ήδη κορεσμένοι. Δεκάδες xιλιάδες είναι οι απούλητες παραθεριστικές κατοικίες (7.500 στην Κρήτη), ενώ η εξασθένιση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, η οικονομική κρίση και η κακή εμπειρία των ευρωπαίων που αγόρασαν κατοικίες στην Ισπανία, απογοητεύουν κάθε ευφάνταστο.

Στην Ελλάδα κάποιοι εφηύραν το επιχείρημα ότι είναι απούλητες λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, ενώ αν κτιστούν νέες μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Στην πραγματικότητα όμως τα περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα μας  έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί τα τουριστικά αυτά χωριά δε θα έχουν.

Ένα άγνωστο ζήτημα, κρίσιμο για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι ότι η ανάπτυξη μαζικής παραθεριστικής κατοικίας γιγαντώνει τη φοροδιαφυγή. Όπως μας δείχνει η ισπανική εμπειρία, οι κατοικίες αυτές  υπενοικιάζονται στο ιντερνέτ χωρίς να δηλώνονται στην εφορία. Μεταφέρεται έτσι ο τουρισμός με το μπαστούνι του γκολφ στην τρύπα της μη καταγεγραμμένης οικονομίας.

*Ο Κρίτων Αρσένης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης…

1 day ago

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα επηρεάζουν και τις συνθήκες στέγασης, ειδικά…

1 day ago

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να…

1 day ago

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος. Το άρθρο τους "Zopounidis, C. ,…

1 day ago

Έρχεται για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων

Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου…

1 day ago

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Το 41% υποχωρεί από το προσκήνιο, προσοχή στην καθημερινή συμπεριφορά

Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι…

1 day ago

This website uses cookies.