8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Η ελληνική «αποθήκη» για πρόσφυγες και μετανάστες

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Μηλάκα

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το μέγεθος του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος. Ήταν άλλωστε «εύκολο» και μικροπολιτικά επικερδές για τη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση να αποδίδει από το 2015 στην «ανικανότητα» ή στις «ιδεοληψίες» της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την προφανή αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος. Τώρα, από τη θέση της κυβέρνησης, η Ν.Δ. διαπιστώνει ότι δεν έχει και πολλές διαφορετικές επιλογές απ’ όσες είχαν απομείνει στα χέρια και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι γνωστό (έστω κι αν σπανίως το επισημαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν, κυβερνούν και φιλοδοξούν να ξανακυβερνήσουν) πως οι όροι διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος έχουν καθοριστεί με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια στο πλαίσιο της Ε.Ε. Το εν λόγω πλαίσιο είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζει ότι οι ροές των ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, θα σταματήσουν στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής που επέβαλαν οι Βορειοευρωπαίοι ήταν τα αναμενόμενα:

● Στα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο έχουν δημιουργηθεί μικρές πόλεις – φαβέλες μεταναστών και προσφύγων.

● Ο πληθυσμός σε αυτές τις φαβέλες δεν είναι δυνατόν να μειωθεί, ούτε οι συνθήκες διαβίωσής τους να βελτιωθούν, καθώς οι ροές εισόδου (200 άνθρωποι καθημερινά το τελευταίο διάστημα) είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τη μετεγκατάστασή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα που προωθεί η κυβέρνηση.

● Γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να οργανώσει δομές για τη φιλοξενία ενός πληθυσμού μεταναστών – προσφύγων που είναι πιθανότερο να αυξηθεί από το να μειωθεί ή να παραμένει στάσιμος.

Δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να «δει» κάποιος πού θα οδηγηθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Οι αντιδράσεις των κατοίκων περιοχών στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μετ-εγκαθίστανται πρόσφυγες και μετανάστες περιγράφουν την πραγματικότητα και ένα ζοφερό μέλλον που ανατέλλει.

Η γεωγραφία έχει ορίσει την Ελλάδα ως έναν από τους «διαδρόμους» που πρόσφυγες και μετανάστες θα ακολουθούν προκειμένου να φτάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας». Δυστυχώς η πολιτική αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων επέτρεψε τη μετατροπή της χώρας σε «υγειονομική ζώνη» προστασίας του ευρωπαϊκού Βορρά και σε αποθήκη ανθρώπων. Ένας ρόλος ο οποίος πολύ δύσκολα θα αλλάξει…

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...