Mε μηνύσεις εναντίον 38 κατοίκων που διαμαρτύρονται για το ερευνητικό γεωτρύπανο που «τρυπάει» την Τσικάρα, τον νέο (και πολύ μεγαλύτερο από τις Σκουριές) στόχο της εταιρείας, απάντησε η Εldorado Gold – Ελληνικός Χρυσός. Οι μηνύσεις αφορούν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες όπου οι κάτοικοι ανέβηκαν στην Τσικάρα για να διαμαρτυρηθούν, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Όπως επισημαίνει, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων «πρόκειται για την πρώτη φορά που η ίδια η εταιρεία στρέφεται δικαστικά εναντίον όσων αντιδρούν στις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, αφού μέχρι τώρα τη βρώμικη δουλειά την έκανε πάντα η Ελληνική Αστυνομία» και όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του «Η πρωτοφανής αυτή κίνηση είναι δείγμα γραφής του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Δημήτρη Δημητριάδη, και το μήνυμα είναι σαφές: όποιος και όποια πλησιάζει στο βουνό – επικράτεια της εταιρείας θα μηνύεται και θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παρατηρητηρίου, μήνυση έχει ασκηθεί από την εταιρεία και κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, «πιθανόν για να δικαιολογηθεί μια σκληρότερη στάση κατά των διαδηλωτών στο μέλλον».
Η «ανάπτυξη» ξεκίνησε και στην Τσικάρα
Στις 28 Μαρτίου η Εldorado Gold μετέφερε γεωτρύπανο στην Τσικάρα, η οποία πλέον, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, είναι αστυνομοκρατούμενη.
Η Τσικάρα είναι μια πανέμορφη περιοχή του Κακκάβου, πλησίον της Μ. Παναγίας, πολύ κοντά και στις Σκουριές ,έχει 100% δασοκάλυψη από δρυς, οξιές κ.ά., διαθέτει πολλά νερά και πλησίον βίσκονται οι κεντρικές γεωτρήσεις από όπου υδρεύεται η Μ. Παναγία.
Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η εταιρεία προχωρά σε νέα επέκταση προς τα επόμενα μεταλλεία ενώ «δεν κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για το σύνολο των μεταλλείων που θα αναπτύξει, όπως ρητά επέβαλε το άρθρο 3 της σύμβασης Ν.3220/2004, αλλά κατέθεσε μόνο για τρία επιμέρους μεταλλεία (Σκουριών, Ολυμπιάδος, Μαντέμ Λάκκου)… και χωρίς να έχει εγκριθεί το επενδυτικό της σχέδιο συνεχίζει ανενόχλητη, προφανώς υπολογίζοντας στις αδειοδοτήσεις που συνεχώς λαμβάνει από την κυβέρνηση».
Οι γεωτρήσεις αφορούν το νέο πολυμεταλλικό στόχο της εταιρείας, για πορφυρικό χρυσό-χαλκό, παρόμοιο αλλά μεγαλύτερο κοίτασμα μ’ αυτό των Σκουριών.
Στις 28-3-2017, όταν το γεωτρύπανο κατευθυνόταν για την Τσικάρα, οι κάτοικοι ζήτησαν από το Α.Τ. Αρναίας να γίνει έλεγχος για το αν η εταιρεία διαθέτει άδεια για τη διενέργεια γεωτρήσεων στην Τσικάρα. Η εταιρεία απέστειλε στο Α.Τ. άδεια, η οποία εξεδόθη από τον Πάνο Σκουρλέτη στις 5-10-2016 και φέρει αριθμό πρωτοκόλλου: 47737, και αφορά άδεια ανανέωσης της από 26-5-2010 με αρ.πρωτ. 4767, διά της οποίας είχε δοθεί άδεια για διενέργεια γεωτρήσεων σε Πιάβιτσα, Φισώκα και Τσικάρα.
Παρά τις δεσμεύσεις της κυβερνητικής παράταξης, φαίνεται ότι τα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική προχωρούν κανονικά με τελικό στόχο «να μετατραπεί η Β.Χαλκιδική σε ένα απέραντο μεταλλείο».
Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ανανέωσε άδεια για γεωτρήσεις που είχε δοθεί το 2010, «ανοίγοντας» το δρόμο για να μεταφέρει η εταιρεία στα τέλη Μαρτίου το γεωτρύπανό της στην περιοχή ενώ παράλληλα, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης «έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», καθώς επέλεξε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός, το δικηγορικό γραφείο που υπερασπίστηκε την TVX Hellas, πρώην ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο διάστημα 1995-2003, και την «Χρυσωρυχεία Θράκης», πρώην ιδιοκτήτρια του έργου χρυσού Περάματος. Ο υπουργός επέλεξε το δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεταλλευτικών εταιρειών, επικαλούμενος τη «μακροχρόνια εμπειρία σε υποθέσεις αναλόγου αντικειμένου».
Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη βρέθηκαν χθες στην περιοχή Τσικάρα, όπου και επέβαλαν συμβολική διακοπή των ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιεί εκεί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Παρούσα και πάλι, όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος «η Ελληνική Αστυνομία όπως και εταιρεία security».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται σε μικρή απόσταση από τις υδρογεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 μόνιμους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας. Είναι βέβαιο ότι από τη δραστηριότητα αυτή της «Ελληνικής Χρυσός» θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να εμφανιστεί έλλειψη νερού αλλά και ρύπανση του νερού που θα απομείνει. Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι καθώς έχοντας να αντιμετωπίσουν την καταστροφική επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ξεκινά μια νέα δραστηριότητα στην Τσικάρα που θα οδηγήσει σε λειψυδρία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους σε νερό».
Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αγωνίζονται αλλά και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις μηνύσεις, τις διώξεις και «απειλές» κάθε είδους, ζητώντας και διεκδικώντας τα προφανή: να διακοπούν οι γεωτρήσεις της «Ελληνικής Χρυσός» στην Τσικάρα, να απομακρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αστυνομία από την περιοχή, να ανακαλέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις άδειες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική.
Εαρινή σύναξη των υποστηρικτών της Eldorado
Πριν λίγες μέρες (Τρίτη 25 Απριλίου) έγινε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα: «Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Την ημερίδα οργάνωσε το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ μαζί με το: Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists και τελούσε υπό την σκέπη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.
Η ημερίδα με σύμμαχους τα περισσότερα ΜΜΕ που έσπευσαν προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των εξορύξεων και να κοστολογήσουν τον τεράστιο, υποτίθεται, ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε, «ξεπλένοντας» την Ελληνικός Χρυσός, γεγονός για το οποίο ακόμη και η ίδια η νομαρχιακή επιτροπή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης, οργίστηκε και εγκαλεί το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αλλά και μερίδα ΜΜΕ.
Ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ γράφει σχετικά και αξίζει να προσέξουμε: «Θα ήθελα να δηλώσω ευθύς εξ αρχής και ευθαρσώς πως θεωρώ τις προσεγγίσεις των δύο συναδέλφων μου απλοϊκές ως προς τη σύλληψή τους, παραπειστικές και πρόδηλα αβανταδόρικες υπέρ των εξορυκτικών-μεταλλευτικών εταιρειών, ειδικότερα δε προς την Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, σε σχέση με τα συμπεράσματά τους.
Αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ μπορεί να χωνέψει και προσυπογράψει τα περί διαθέσιμων στη χώρα μας κοιτασμάτων αξίας 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένων μάλιστα των υδρογονανθράκων) και τα περί του ότι εκμεταλλευόμαστε μόνο το 0,15 του διαθέσιμου ορυκτού μας πλούτου -και αφήνουμε εννοείται ανεκμετάλλευτο το υπόλοιπο 99,85%. Και αναρωτιέμαι επίσης αν τα συμπεράσματα αυτά τα συμμερίζονται οι συνάδελφοι της Society of Economic Geology (of Greece υποθέτω), όπως και οι συνάδελφοι του ΙΓΜΕ. Να παραδέχτώ όμως και εγώ ταυτόχρονα πως δεν είμαι κοιτασματολόγος όπως οι δύο συνάδελφοί μου, αλλά δεν είμαι και άσχετος επίσης.
Η προσέγγιση της αξίας των ορυκτών πόρων με βάση την απλή σχέση: Όγκος επί την περιεκτικότητα κοιτάσματος επί την τιμή πωλήσεως του τελικού προϊόντος ίσον η αξία του κοιτάσματος είναι παιδαριωδώς απλοϊκή. Γιατί σε μια οποιαδήποτε συνολική αξιολόγηση των ορυκτών πόρων -ή ενός συγκεκριμένου δυνητικού κοιτάσματος- οφείλουν οπωσδήποτε να συνυπολογιστούν και ένα σωρό άλλοι και σημαντικότατοι παράγοντες, όπως: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, το κόστος προσπέλασης προς το κοίτασμα (σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικό, όπως όταν απαιτούνται αποψιλώσεις δασών, διανοίξεις δρόμων ή κατασκευή γεφυρών), το κόστος των εγκαταστάσεων εξόρυξης και μεταφοράς των εξορυγμάτων, το ενεργειακό κόστος, το κόστος που συνεπάγονται οι απαιτήσεις σε κατανάλωση νερού, την (τρέχουσα) τιμή του/των μετάλλων (που εξαρτάται από τα παγκοσμίως διαθέσιμα αποθέματα και τη ζήτηση, και που για το λόγο αυτό δεν είναι σταθερή, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα η πτώση της μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο λειτουργούντων μεταλλείων) και βέβαια το περιβαλλοντικό κόστος (αποψιλώσεις δασών, υποβάθμιση ποιοτική και ποσοτική του υδροφόρου ορίζοντα, διάφορες οχλήσεις σε περιβάλλοντες οικισμούς, απόθεση μεταλλευτικών αποβλήτων κ.α.).
Αν συνυπολογιστούν όλα τα πολύ σπουδαία παραπάνω, τότε πολλά εν δυνάμει «πολύτιμα κοιτάσματα» μπορεί να απαξιωθούν σημαντικότατα ή και να καταλήξουν σε «κοιτάσματα» ασύμφορα προς εκμετάλλευση.
Η αναφορά σε εκμετάλλευση συνεχή ή ασυνεχή από την αρχαιότητα αφορά την ιστορία και την αρχαιολογία, ενίοτε και τη μυθολογία. Δεν προσδίδει τίποτα χρήσιμο στη συζήτηση για τη σημερινή αξιολόγηση των κοιτασμάτων. Πολύ φοβάμαι επίσης ότι οι δύο συνάδελφοί μου έχουν χάσει πολλά επεισόδια στα περί των μεταλλείων Χαλκιδικής ή ίσως τα παραβλέπουν και αποσιωπούν σκοπίμως. Γιατί όταν μεγαλοποιείς με τυμπανοκρουσίες και φτάνεις σε ύψη δυσθεώρητα την υποτιθέμενη αξία ενός (ή παραπάνω) κοιτάσματος/των ή ενός (ή παραπάνω) μεταλλείου/ων, δεν μπορείς να μη σχολιάσεις και το γεγονός ότι αυτό ή αυτά έχει/έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο προς εκμετάλλευση αποκλειστικά σε μια ιδιωτική εταιρεία έναντι ενός ευτελούς ποσού. Όπως συμβαίνει π.χ. με τα πολυαναφερθέντα από τους δύο συναδέλφους μεταλλεία Σκουριών, Στρατωνίου και Ολυμπιάδας που παραχωρήθηκαν κατά πλήρη κυριότητα στην Ελληνικός Χρυσός (Eldorado σήμερα) έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 11 εκατομ. ευρώ. Και που η εταιρεία αυτή εξάγει και θα εξάγει ένα ενδιάμεσο προϊόν των μεταλλείων αυτών με τη μορφή των ευτελούς φοροδοτικής αξίας συμπυκνωμάτων, αντί της παραγωγής εδώ καθαρών μετάλλων όπως ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η συμβατική της υποχρέωση. Περί όλων αυτών δεν έχω ακούσει ποτέ, ούτε και τώρα, λέξη από τους συναδέλφους. Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό. Γιατί ακριβώς η επιχειρηματολογία τους, σε ό,τι ειδικά αφορά τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, είναι ακριβώς ό,τι ακούσαμε και ακούμε από την ίδια την Eldorado. Και τα συμφέροντα της Eldorado δεν είναι βέβαια καθόλου τα ίδια με τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού λαού δηλαδή».
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
This website uses cookies.